Ateşli hastalık bebeğin engelli doğmasına neden olabilir

Son güncelleme: 04.05.2009 21:23
  • Hamilelik sırasında görülen ateşli ve döküntülü hastalıklarda hemen doktorunuza başvurun.



    Hamilelik sırasında görülen ateşli ve döküntülü hastalıklarda hemen doktorunuza başvurun. Çünkü bu hastalıklar bebeğinize geçerse engelli bir çocuk doğurabilirsiniz. Hamilelik öncesinde döküntülü hastalık için test yaptırın.



    Hamilelikte görülen ateşli ve döküntülü hastalıklarda hemen doktorunuza başvurun. Çünkü bu hastalıkların anne karnındaki bebeğe geçmesi durumunda engelli doğum riski bulunabiliyor. Kızamıkçık ve suçiçeği gibi döküntülü enfeksiyonlar ile ateşli rahatsızlıklara karşı gebeleri uyaran uzmanlar, döküntülü hastalıklar için hamile kalınmadan önce test yaptırılmasını öneriyor.

    Ateşli ve döküntülü hastalıkların bebeğe geçmesi durumunda çocuğun engelli doğma riski bulunuyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı Kadın Doğum Uzmanı Dr. Bora Cengiz, bu tür rahatsızlıklara yakalanan hamile bir bayanın hemen doktora giderek tedavi olması gerektiğini söyledi. Hanımlardan gebe kalmadan önce enfeksiyon taraması yaptırmalarını isteyen Cengiz, "Kızamıkçık, kızamık ve suçiçeği gibi döküntülü enfeksiyonların geçirilip geçirilmediği gebelikten önce yapılan testlerle belirlenebiliyor. Eğer bu hastalıklar çıkarılmamışsa aşı olunması gerekiyor. Ayrıca aşıdan en az iki ay sonra gebe kalınması sağlıklıdır. Ülkemizde kızamıkçık aşı ile önlenebiliyor." dedi.

    Hamilelikte çıkarılan enfeksiyonların ilk oniki haftada tehlikeli olduğunu belirten Dr. Bora Cengiz, "Bebekteki organların gelişimi ilk oniki haftada tamamlanıyor. Bu haftalarda suçiçeği veya kızamıkçık gibi enfeksiyonlar ile ateşli hastalıklara yakalanılmışsa gebeliğin sonlandırılmasına kadar gidebiliyoruz. Çünkü bebeğin engelli olma, ileride sara nöbetleri geçirme ya da bazı uzuv ve organ bozuklukları ile doğma riski artıyor. Bu nedenle döküntülü ve ateşli rahatsızlıklarda vakit geçirmeden bir uzmana başvurulmalı. Hastalığın bebeğe geçmemesi için tedavi olunmalıdır." diye konuştu.

    Cengiz, hamilelere, enfeksiyona yakalanmış insanlara karşı da dikkatli olmasını tavsiye ederek, şöyle devam etti: "Eğer gebenin yakınları veya çevresindeki insanlar bu hastalıkları geçiriyorsa hemen doktora gitmeli ve test yaptırmalıdır. Çünkü kendisi de enfeksiyon kapmış olabilir."

    Kendisi veya eşi menenjit gibi ateşli hastalık geçiren bayanların gebe kalmadan önce doktora başvurması gerektiğini vurgulayan Dr. Bora Cengiz, özellikle menenjit hastalığının önlem alınmadığı takdirde bebeğin engelli doğmasına neden olabileceğini aktardı. Cengiz, ailedeki kalıtımsal hastalıkların da hamilelikten önce mutlaka doktora bildirilmesi gerektiğini ifade etti.
#04.05.2009 21:23 0 0 0