Deniz Atlarının Akvaryumda Beslenmesi

Son güncelleme: 04.05.2009 21:49
  • Akvaryum - Beslenme - balık besleme


    Bu makalede oldukça fazla bakılmak istenen ve oldukça ilginç olan deniz atlarından ve nasıl bir akvaryumda bakılmalarından bahsedeceğiz.

    Genel

    Deniz atları deniz iğneleri ve deniz ejderleri gibi Syngnathidae familyasındandırlar. Genelde tuzlu suda yaşarlar fakat acı suda yaşayan türleri de vardır. Dünya'da 32 ve Türkiye'yi çevreleyen sularda 2 tür bulunur; Hippocampus hippocampus ve H. ramulosus. Bazı türler yalnızca 2cm iken bazıları 30cm'den fazla olabilir.

    Tür seçimi:

    Akvaryumu kurmadan önce ne tür bir deniz atı bakacağınıza karar vermelisiniz. Ayrıca ne besin verebileceğiniz de oldukça önemlidir farklı tür deniz atları farklı besinlerle beslenirler.
    Akvaryum doğumlu deniz atları her zaman doğadan yakalanmışlara göre daha avantajlıdır. Hastalık taşımazlar donmuş yeme daha kolay alışırlar yada aldığınızda donmuş yem yiyor olurlar ve daha dayanıklı olurlar. Fakat Türkiye'de akvaryum doğumlu deniz atı bulmak pek mümkün değildir o yüzden genel olarak doğadan yakalanmış deniz atlarından bahsedeceğiz.
    H. hippocampus ve H. ramulosus ülkemizin etrafında görülen tek deniz atı türleridir. 15cm'ye kadar büyüyebilir. Doğada amfipodlarla beslenirler fakat akvaryumda mysis karidesi de verilebilir. Farklı renklerde bulunabilirler.
    H. kuda ve H. comes genellikle ülkemizde bulunan tropikal orta boyda atlardandır. H. erectus ve H. reidi Amerika ve Brazilya'dan gelirler bu yüzden diğer iki türden daha az görülürler. Tüm bu türler 15-20cm arasındadırlar ve mysis zenginleştirilmiş su piresi amfipod gibi canlılarla beslenebilirler.
    H. zosterae 5cm boyundadır ve Amerika'dan Türkiye'ye gelir fakat henüz Türkiye'de hiç görmedim. Zenginleştirilmiş yumurtadan yeni çıkmış artemia ile beslenerek yaşamını sürdürebilen tek deniz atıdır.

    Akvaryum kurulumu:

    Hangi cins deniz atına bakacağınıza karar verdikten sonra akvaryum kurulumuna geçebilirsiniz. Yukarıda deniz atalarını kabaca 3e ayırdık;
    - Tropikal olmayan orta boy atlar
    - Tropikal orta boy atlar
    - Cüce deniz atları

    3 sistemin kurulumu tabiki farklı. Tropikal orta boy atlar için kurulan akvaryum tropikal olmayan yani yerli deniz atları için de aynıdır. Tek fark yerli deniz atları olan akvaryum kışın 20 yazın da 24 dereceden fazla olmamalıdır.
    Tank şekli deniz atlarında önemlidir. Deniz atları eninden çok boyuna yüzerler bu yüzden boyu eninden daha fazla olan bir akvaryum atlar için iyi olacaktır. En az deniz atının kuyruğu tamamen açık halinin uzunluğunun 3 katı önerilir. Orta boy atların en az 15cm olduğunu var sayarsak bu atlar için en az 45cm yüksekliğinde bir akvaryum gerekir. Tank hacmi ise 2-3 taneiçin en az 120 lt önerilir. Akvaryumun ne büyük ne de küçük olması gerekir çünkü küçük akvaryum balıkları strese sokarken büyük akvaryumda da beslenme zor olur. Cüce deniz atları için ise 15lt bir akvaryum 5-6 tanesi için yeterli olacaktır.
    Orta boy deniz atları içim kurulan akvaryumlarda canlı kaya kullanabilirsiniz. Kum olarak çok ince bir kum kullanırsanız iyi olur fakat kum kullanmanız şart değildir çıplak taban da gidebilirsiniz. Normal deniz akvaryumları gibi su yoğunluğunu 1025-1026'ya getirip kum ve canlı kayaları koyup döngünün oluşmasını beklemelisiniz. Döngüyü hızlandırmak için akvaryuma küçük bir parça donmuş karides atabilirsiniz. Canlı koymadan önce en az 3 hafta beklemeniz önerilir. 3 hafta sonunda sudaki nitrit ve amonyak okunamayacak kadar az ise canlıları koyabilirsiniz. Akvaryuma kaya dışında deniz atlarının tutunmaları için plastik bitkiler ya da ölü gorgonian iskeletleri kullanabilirsiniz.
    Cüce deniz atları için kurulmuş akvaryumlarda ise canlı kaya kullanılmamalıdır çünkü canlı kayalar hidroit ve narin cüce deniz atları için zararlı canlılar içerir. İçinde bioball bulunan çok küçük bir şelale filtre kullanabilirsiniz aerobik bakteriler için. Yalnız filtrenin emiş borusunu iyice kapamalısınız ve filtrenin gücünü olabildiğince kısmalısınız yoksa deniz atları emiş borusuna takılabilirler. Kum olarak çok ince kum kullanabilir ya da çıplak taban gidebilirsiniz. Filtrede kullanacağınız biobalları oturmuş bir tanktan alırsanız daha iyi olur. Döngü tamamlandıktan sonra atları ekleyebilirsiniz. Atların tutunabilmesi için yapay bitkiler ya da mercanlar kullanabilirsiniz. Plastik çok ince borular da bu iş için uygun olabilir.

    Deniz atlarıyla konulabilecek diğer canlılar:

    Deniz atları ile her canlıyı aynı akvaryuma koyamazsınız. İlk başta ata zarar vermemesi gerekir. Anemonlar çoğu mercan türü çoğu yengeç ve istakoz melek tang palyaço balığı papazbalığı ve benzer canlılar tamamen liste dışındadır. Ayrıca deniz atlarının besinlerine rakip olmamalıdırlar yani balıkların yavaş beslenen canlılar olması gerekmektedir. Deniz atlarıyla bakılacak en iyi balıklar iğne balıkları karides balıkları Gobiosoma ve Gobiodon cinsleri ve dragonetler. Dragonetlerin (mandarin scooter blenny...) bakımı küçük akvaryumlarda zordur bu yüzden ben pek önermem.
    Bazı tür salyangozlar küçük karidesler (boksör karidesi gibi agresif ve bölgeci karidesler hariç) küçük mantarlar ve zoanthidler dışındaki çoğu omurgasız deniz atları için zararlıdır.
    Deniz atlarıyla kesinlikle karıştırılmaması gereken canlılar; anemonlar büyük yüzücü balıklar (tang melek kelebek gibi) tüp anemonları mantis karidesleri uzun polipli sert mercanlar.
    Cüce deniz atları çok narin olduğundan onların yalnızca sürüler halinde kendi başlarınca tutulmamaları önerilir.

    Beslenme:

    Alınan deniz atlarının çok büyük bir kısmı yemek yememekten ölüyor bu yüzden beslenme kısmı çok önemlidir. İlk başta deniz atları akvaryumda kendiliğinden oluşan canlıları yiyerek yaşamlarını sürdüremezler. Kesinlikle onlara günlük yem sağlamalısınız. Bazı ülkelerde akvaryum doğumlu deniz atları satılır ve bunlar çoğu zaman donmuş yem yer fakat Türkiye'de tank doğumlu at bulmak çok zordur gelen at tank doğumlu olsa bile satın aldığınız yer büyük bir ihtimalle onun tank doğumlu mu olduğunu yoksa doğadan mı yakalandığını bilmez o yüzden deniz atı alırken en azından uzun bir süre canlı yem vereceğinizi unutmayın.
#04.05.2009 21:49 0 0 0