Dünyanın en küçük ampulu

Son güncelleme: 04.05.2009 22:10
  • ABD'li bilim adamları, şimdiye kadar yapılmış en küçük ampulü üretti.

    ABD'li bilimadamları dünyanın en küçük ampülünü üretti. 1.4 mikrometre uzunluğunda ve 13 nanometre boyundaki bir nano tüpten oluşan ampülün iki ucunda paladyum ve altından yapılmış eketrodlar bulunuyor. Kapalı olduğunda göze görünmyen ampül, yandığında fark ediliyor.

    California Üniversitesi'nden Chris Regan'ın ekibi tarafından üretilen ampul, iki ucuna da altın ve paladyum elektrot yerleştirilmiş bir karbon nanotübün havasız bir ortamda bulunan küçük bir silikon çipin içindeki delikten geçmesinden oluşuyor.

    Nanotübün içinden geçen elektrik, nanotübü ısıtıyor ve parlamasını sağlıyor. Bu işlem sırasında saniye başına milyonlarca foton fırlatılıyor, bunlardan birkaç bin tanesi göze ulaşıyor ve ışık görülüyor.

    Regan, insan gözünün neredeyse bir tek fotonu bile algılayabildiğini ifade ediyor ve ekliyor, "Binlerce fotonun göze ulaşması, bu lambayı kolaylıkla fark edilebilir hale getiriyor".

    Araştırmacılar, lambanın, kuantum mekanik sistemleri gibi davranabilecek kadar küçük, klasik fizik kurallarına tabi olacak kadar da büyük olduğunu belirterek, birçok noktada birbiri ile çelişen bu iki fizik dalını birbirine daha yakın olarak incelemek için yeni bir olanak sağlayabileceğini ifade ediyorlar.
#04.05.2009 22:10 0 0 0