Mülakat Nedir Nelere Dikkat Edilir

Son güncelleme: 05.05.2009 17:18

  • iş başvurusu yaparken nelere dikkat edilmeli - mülakat nasıl olur - iş başvuruları

    noimage

    Mülakat süreci, kampüsünüzün kariyer ofisinde başlar. Okulunuzda kariyer fırsatları ile ilgili tüm kaynaklardan haberdar olduğunuzdan emin olmalısınız.
    İş başvurusunda bulunan adaylar:

    * Mezuniyetten önce potansiyel işverenleri hakkında bilgi sahibi olmaya çalışın
    * Kampüste yapılacak olan şirket tanıtım toplantı ve aktivitelerin tarihini ve zamanını öğrenin
    * Bu aktiviteler için erkenden kayıt olmaya özen gösterin
    * Mümkün olduğunca çok sayıda şirketle görüşmeye çalışın
    * Sistematik bir iş arama planı hazırlayın
    * Okuldan, kariyer ofislerinden ve işverenlerden tavsiye ve öneriler alın
    * Bu süreçten geçmiş eski mezunlarla konuşun

    Her ne kadar estetik önemli değil, içerik önemli dense de her kurum dış görünüşü değerlendirir. Abartılı olmamak kaydı ile temiz ve resmi bir görünüm yararlı olacaktır. Erkekler için takım elbise ya da pantolon, ceket tercih edilmelidir. Bayanlar içinse başvuracakları işe göre etek gömlek ya da pantolon gömlek iyi bir seçim olacaktır. Bayanlar elbise giymekten kaçınmalıdır.

    · Parti, politika, spor klüpleri, dinsel tercihler gibi uzlaşılması kolay olamayan konulara kendiliğinizden girmemelisiniz. Bu konular açıldığında kendi görüşünüzü başkalarının görüşlerine saygılı bir biçimde belirtebilirsiniz.
    · Güleryüzlü ve sakin olmaya çalışmalısınız.
    · Tanıştığınız kişilerin elini güvenle tutmalı, gözlerine bakarak konuşmalısınız.
    · Sorulan soruları sabırla dinlemeli, diğer kişilerin sözlerini kesmemelisiniz.
    · Yanlış ya da yanlış anlaşılabilecek bilgiler vermemeli, samimi ve güven veren bir tutum izlemelisiniz.
    · Yumuşak bir sesle, tane tane konuşarak görüşlerinizi açıklamalısınız.
    · Mülakat sırasında çevrenizdeki eşyalarla (Örneğin, masa üzerine bırakılmış bir kalem) ya da gözlüğünüzle oynamamaya dikkat etmeli, abartılı el kol hareketlerinden kaçınmalısınız.
    · Mülakat için randevu olmanız halinde pazartesi sabah ve cuma öğleden sonralarını seçmemeniz tavsiye edilir.
    · Mülakatta sorulabilecek tipik sorulara önceden hazırlanmalısınız..

    Mülakat Sırasında Karşılaşabileceğiniz Tipik Sorular

    · Gelecek için planlarınız nelerdir?
    · Neden bizim kurumumuzda çalışmak istiyorsunuz?
    · Ne tür bir iş tercih edersiniz?
    · Bu iş için neden diğerlerini değil de sizi tercih edelim?
    · Seyahat etmek ister misiniz?
    · Bize ne tür katkılarda bulunabileceğinizi düşünüyorsunuz?

    Mülakat Çeşitleri

    Birebir

    En yaygın mülakat tarzıdır. Aday ve mülakatı yapan kişi karşılıklı 15-45 dakika kadar konuşurlar. Bu tarz bir mülakatta stratejiniz işverenle iyi bir ilişki geliştirerek, sizinle ilgili kararını olumlu etkileyecek bilgiler vermek olmalıdır.

    Panel

    Üç veya daha fazla işveren yarım daire biçiminde veya uzun bir masa etrafında otururlar. Masada bulunan herkes size soru sorabileceği gibi içlerinden yalnız biri sözcü olarak size soruları yöneltebilir. Bu tarz bir mülakat çok stresli ve karmaşık olabilir. Ancak size birlikte çalışacağınız insanları görme fırsatını verir. Stratejiniz sakin görünmek ve hata yapmamaya çalışmak olmalıdır. Ayrılmadan önce mutlaka mülakatta bulunanların kartvizitlerini veya isimlerini alın. Bu size başvurunuzu takip ederken kolaylık sağlayacaktır.

    Stres

    Bu tarz bir mülakatta mülakatı yapan kişi sizi rahatsız etmek için herşeyi yapar. Adınızı yanlış söylemek, dik dik bakmak, sizi hiç de rahat olmayan bir yere oturtmak gibi. Amacı stres yaratarak nasıl tepki verdiğinizi görmektir. Stratejiniz sabırlı ve saygılı davranmak olmalıdır.

    Tur

    Genellikle resmi mülakattan sonra olur. Adaya şirket gezdirilir ve aday çalışanlarla tanıştırılır. Bu aşamaya gelmiş olmanız çok iyi bir işarettir. İşverenin sizi, şirketi gezdirmek için zaman harcayacak kadar sevdiğini gösterir. Turun en zor kısmı isimleri akılda tutmaktır.Bu konuda endişelenmeyin ve dostça görünmeye çalışın.

    Mülakat Öncesi Hazırlıklar

    Firmayı Araştırın

    Mülakatta başarılı olmak için şirketi ve hedeflerini anlamanız gerekir. Şirket hakkındaki bilginiz ne kadar çok olursa sorulara vereceğiniz yanıtlarda o kadar iyi olur. Ayrıca başvuracağınız pozisyon hakkında daha bilgili olacağınızdan hangi niteliklere sahip olmanız gerekiğini de bilirsiniz. Örneğin şirket hizmet verdiği insanların sayısıyla övünüyorsa yoğun bir iş temposuyla çalışmanız gerekecektir. Bunun üstesinden gelebilmek içinde hızlı çalışan ve baskıya dayanabilan bir insan olmalısınız. Eğer değilseniz bunu telafi etmek için neler yapabileceğinizi düşünmeye başlamalısınız. İşverenin sorduğu bir soruya verilen iki yanıtı inceleyelim.
    İşveren: "Çok hızlı bir tempoyla çalıştığımızı biliyor olmalısınız. Bir önceki işinizden çok farklı bir pozisyon. Nasıl başarmayı düşünüyorsunuz."
    Birinci aday: "Yapabileceğimden hiç kuşkum yok. Yeni şeylere kolay uyum sağlarım ve bunu denemeye hevesliyim."
    İkinci aday: "Bu gerçekten bir önceki işimden farklı. Bu nedenle benzer bir şey deneyip nasıl olduğumu görmek istedim. Geçen ay bir yardım derneğinde yoğun bir tempoda gönüllü olarak çalıştım ve uyum sağlayabildiğimi gördüm. Bu özelliğimi burdada kullanmayı isterdim."
    İlk aday denemeye hevesli ancak ikinci adayda dersine çalışmış ve üstesinden gelecek yeteneğe sahip bir insan profili çiziyor. Şimdi sıra sizde. Zayıf bulduğunuz yönlerinizi yazın. Sonra ayrı bir kağıda bu konularda size yöneltilebilecek soruları yazın. Soruları önceden tahmin etmek ve cevaplarınızı hazırlamak görüşme sırasında beklemediğiniz bir soruyla karşılaşıp duraksama ihtimalini azaltacaktır.

    Mülakata hazırlık

    Artık karşılaşabileceğiniz soruları biliyorsunuz. Sıra biraz pratik yapmakta. Pratik yapmanın en iyi yolu bir arkadaşınızdan size soru sormasını istemektir. Pratik yapma nedeninizin cevapları ezberlemek değil güveninizi arttırmak olduğunu unutmayın.
    Mülakat Sırasında

    Görüşmeye gittiğinizde sekretere geldiğinizi bildirin. Büyük bir olasılıkla size oturmanız için bir yer gösterecek ve kahve ikram edecekdir. Size gösterilen yere oturun ancak içecek teklifini kibarca reddedin. Eğer beklemeniz gerekirse çevrenizi inceleyin. Çalışanların memnuniyeti, telefonun ne sıklıkta çaldığı gibi size işyeri hakkında bilgi verecek ipuçlarını gözleyin. Kesinlikle dergilere ya da gazetelere gözatmayın.

    Genel olarak tüm iş görüşmeleri dört bölümden oluşur:
    · Selamlaşma
    · Isınma
    · Soru cevap
    · Kapanış
    Selamlaşma

    Çok kısa ama çok önemlidir.
    Gülümseyin
    Göz teması kurun
    Güvenli bir şekilde el sıkışın
    Sizinle görüşen kişinin adını söyleyin. Bu hem mülakatınızı yapan kişinin adını aklınızda tutmanızı sağlar hem de kibarca olur.
    Mülakat öncesi kendinizi tanıtın. Bu hem kibar bir harekettir hem de o iş için çok fazla başvuru varsa, mülakat yapan kişiye yardımcı olur.
    Bu aşamada işverenin ilk izlenimlerinin oluştuğunu unutmayın.

    Isınma

    Aranızda bağ kurulmasını sağlayacak kısa arkadaşca bir yorum yapın. Bunun gerekli olduğunu ve sizin göreviniz olduğunu unutmayın. Olumlu ve münakaşa yaratmayacak şeyler söylemeye çalışın. Negatif şeyler söylemekten kaçının.
    "Ne kadar güzel bir gün. Harika bir hava var." gibi
    "Fotoğraftaki eşiniz mi?" gibi bir soru sormayın. Eğer o değilse ne olacak?
    Isınma aşamasında işverenin sizin hakkınızdaki düşünceleri gelişir. Eğer sizden hoşlanırsa yolun yarısını geçtiniz demektir.

    Soru cevap

    İşveren size hazırladığı listeye göre sorular yöneltebileceği gibi sizin verdiğiniz cevaplara göre de soruları yönlendirebilir. Mülakatlarda sıkça sorulan sorulardan bazılarını sayfamızda bulabilirsiniz.

    Kapanış

    Gülümseyin, işverenin elini sıkın ve teşekkür edin.
    Mülakattan Sonra

    Takip

    Kötü geçen bir mülakatın ardından yapacağınız takiple mülakatın olumsuz etkilerini düzeltebilirsiniz. Görüşmeden sonra her hafta telefonla veya mektupla sonucu takip edin. Kendinizi hatırlatın ve istekli olduğunuzu belirtin. Araştırmalar işverenlerin ısrarcı adaylardan etkilendiğini ancak çok az insanın görüşmeden sonra işi takip ettiğini göstermiştir. Işe olan ilginizi kaybedene kadar ya da başvurduğunuz pozisyona bir başkası alınana kadar takibe devam edin. Bu size artı puan kazandıracaktır. Fakat aşırı ısrarcı bir tutum da bazı durumlarda ters etki yapabilir. Şirket prensiplerini gözönünde bulundurarak hareket etmeniz tavsiye edilir. Eğer red cevabı aldıysanız bu sizin aynı pozisyona tekrar başvuramayacağınız anlamına gelmez. Bir veya iki ay sonra pozisyon hala açıksa başvurmaktan çekinmeyin. Geçen süre içinde işverenlerin beklentileri değişebileceği gibi istedikleri gibi bir aday bulamamış olabilirler. Bu olay tahmin ettiğinizden çok daha sık meydana gelir.

    Pazarlık

    Size teklif yapıldıktan sonra düşünmek için süre istemekten çekinmeyin. Bu garipsenecek bir davranış değildir. Eğer şansınız olursa, telefonda pazarlık yapmak çok daha kolaydır. Çünkü yüzünüzün aldığı şekil hakkında endişelenmezsiniz. Her konuda pazarlık yapamayacağınızı unutmayın. Üzerinde konuşabileceğiniz konular:
    · Ücret
    · Terfiler
    · Sağlık hizmetleri
    · Çalışma saatleri
    · Eğitim masraflarınızın karşılanması
    · Barınma imkanları
    · İzin süresi gibi başlıklar altında toplanabilir.
#05.05.2009 09:18 0 0 0
  • tesekkurler...
#05.05.2009 17:18 0 0 0