Ferrari 599XX

Son güncelleme: 05.05.2009 10:18
Han Han foto
  • Uç noktada bir pist canavarı

    noimage

    Ferrari'nin 599 GTB Fiorano'yu temel alan, onunla aynı dingil yerleşimine ve motor tipine sahip olan Ferrari 599XX uç noktada bir yarış otomobili. Ferrari'nin mühendisleri motorun yanma odaları ve hava giriş ve egzoz sistemleri üzerinde kapsamlı çalışmalar yürütmüşler. Bu modifikasyonlar dâhili aşınmanın azaltılmış, maksimum devrin de 9,000'e çıkarılmış olmasıyla birleşerek 9,000 devir/dakikada 700 bg'lik güç üretiminin elde edilmesini sağlamış. Motor birimi bileşenlerinin ağırlığını azaltmaya özel bir önem verilmiş. Bu hem biçimlerin optimize edilmesiyle - yeni krank milinde olduğu gibi-, hem de özel malzemelerin kullanılmasıyla - hava girişi kutularında kullanılan karbon-fiber gibi - başarılmış. Yeni bir şanzıman da vites değişim sürelerini 60 ms'ye çekmiş.

    noimage

    Ferrari 599XX "Yüksek Performans Dinamik Konsepti" adı verilen yenilikçi bir elektronik konsepti içeriyor. Bu konsept otomobilin mekanik sınırlarıyla elektronik kontrollerinin potansiyelinin birleşimini yöneterek otomobilden maksimum performansı almak üzere tasarlanmış. Yüksek performanslı sürüş halindeyken otomobilden maksimum performansı alarak tutarlı tur süreleri elde etmek için mekanik ve elektronik sistemler beraber çalışıyor. Otomobilin içindeki bir ekranda otomobilin veriminin gerçek zamanlı olarak gösteren yeni "sanal otomobil mühendisi" sayesinde yarış pistinde kullanım daha kolay bir hal almış.

    noimage

    Ferrari 599XX'in aerodinamik yapısı çok sayıda rüzgar tüneli testinde belirlenmiş ve sonuçta otomobilin bastırma kuvveti 200 km/s'de 280 kg'ye (300 km/s'de 630 kg'ye) yükselmiş. Gövdenin ön alt kısmı tamamen içeri gömük ve sıcak havayı motor bölmesinden uzaklaştıran hava delikleri ön kaputa taşınmış.

    noimage

    Karoserde, kompozitler ve karbon-fiber kapsamlı biçimde kullanılmış ve mühendisler ağırlık hedefine erişmek için alüminyumla çalışmışlar. Giderek daha yüksek performans veren malzemelerin geliştirilmesi de, karbon-seramik malzemeli fren sistemi için yararlı olmuş. Fren balataları artık karbon fiberden yapılıyor, bu da kaliperlerin küçülmesi, buna karşılık aynı verimliliğin garanti edilmesi anlamına geliyor. Yeni yarış tarzı karbon seramik fren sistemi aynı zamanda daha kısa durma mesafeleri sağlıyor ve ağırlık tasarrufu nedeniyle genel olarak daha verimli çalışıyor.
#05.05.2009 10:18 0 0 0