Av kuşları nelerdir

Son güncelleme: 13.05.2009 16:08
  • Av kuşları - Türkiyede bulunan av kuşları

    TÜRKİYE'NİN AV KUŞLARI

    Bıldırcın
    Keklik
    Yaban Kazı
    Çulluk
    Yaban Ördeği
    Sülün
    Toy Kuşu
    Güvercin
    Üveyik

    Türkiye'nin av kuşları arasında «sutavuğu», «su çulluğu», «turna», «flaman», «balıkçıl», «kuğu» da bulunmaktadır. Flamanlar yazın Tuz Gölü yakınlarında görülürler. İzmir'in batısındaki Marmara Gölü'ne de geldikleri olur. Su çulluğu curnatalarına birçok gölümüzde rastlamak mümkündür.

    bazı av kuşları ile ilgili bilgi ve resim

    noimage

    Mezgeldek (Tetrax tetrax)

    Geniş bozkır ve yüksek otlu çayırlarda yaşar,erkek ve dişi birbirinden farklı görünümdedir,bacakları uzun ve yerde hızlı koşarlar,sıkıştıkları zaman sesli bir şekilde uçarlar,küçük bitkiler ve böceklerle beslenir,nesli tükenen kuşlar arasındadır,yurdumuzda orta ve doğu anadolu bölgelerinde bulunur,sayıları çok azalmıştır ve avı yasaktır.
    Sakarmeke (Fulica atra)

    noimage

    Tamamiyle simsiyah tüylere sahiptir,sadece farklı olarak gaga ile gaganın üzerinden alına kadar uzanan beyaz bölge göze çarpmaktadır,göz rengi kırmızıdır,dişi ve erkek benzer görünüştedir. Güneydoğu hariç tüm göllerde,kıyılarda,lagün ve deltalarda gözlenir,yerlidir,avrupa ve asyada yaygındır. Tek eşlidir,sazlıklarda yuvalarını yaparlar,yuvalarına 6-10 yumurta bırakırlar,kuluçka dönemi 21-24 gündür,yavrularının uçma süresi ise 55-60 gündür,besinlerini başlıca bitkiler oluşturmaktadır,bazen böceklerlede beslenirler,dalarak yada su yüzeyinden besinlerini toplarlar.
    Kaz

    noimage

    Sakarca Kazı (Anser albifrons) Vücut uzunluğu 65-78 cm.dir,grimsi renktedirler,ülkemizde görülen boz kazdan daha küçüktürler,gaga dibinden alına kadar uzanan beyaz bir bölge ve karın altında gözlenen koyu çizgiler mevcuttur,ayakları turuncu ve gagaları pembe renktedir,gençlerin alınlarında beyaz leke yoktur,sakarca kazların boyunları boz kazdan daha kısadır ve üst uçma tüyleri boz kazdan daha koyu renktedir,boz kazlardan daha hızlı kanat çırparlar. Küçük Tarla Kazı (Anser brachyrhnchus) Çok nadir olarak ülkemide gözlenir,vücut büyüklüğü 60-75 cm.dir,fasulye kazından daha küçüktür,diğer kazlar gibi genelde gri renk hakim olan küçük tarla kazının boynu koyu renkte ve kısadır,karın altı boz renkte olup,ayaklar kısa ve pembedir,gagası koyu renkte olup,ucuna doğru pembe bir bant bulunmaktadır. Fasulye Kazı (Anser fabalis) Çok nadir olarak kış konuğudur,daha çok kuzey ve batı anadoluda gözlenir,vücut uzunluğu 66-88 cm.dir,grimsi rengin hakim olduğu fasulye kazının uçarken boynu koyu renkte gözlenir,ayak turuncu renktedir,gaga siyah ve ucuna doğru turuncu bant gözlenir,uçarken üst kanat tüyleri koyu gri olarak görülür. Boz Kaz (Anser anser) Ülkemizde gözlenen kazların en büyüğüdür,vücut uzunluğu 75-90 cm.dir,gagası ve ayakları pembe renklidir,uçarken karın altı pürüzsüz boz renklidir,sakarca kazında enine çizgiler barizdir,gaga dibinde sakarca kazında olduğu gibi beyaz bölge yoktur,uçarken kanat örtü tüyleri açık grimsi,uçma tüyleri koyu renkli gözükür,sakarca kazında alttan kanat örtü ve uçma tüyleride koyu renkte gözükür. Yurdumuzda kışın sürüler halinde,daha çok ortaanadoluda ki göllerde gözlenmektedir,ülkemizde kışın tüm sulak alanlarda yaygın olarak gözlenmektedir,özellikle başta tuz gölü havzası ve civar göller olmak üzere,van gölü havzası,çukurova ve göksu deltaları ile trakyada yaygındır. Tek eşlidirler,5-6 yumurta bırakırlar,kuluçka süreleri 27-28 gün sürer,yavruları yaklaşık 45 gün sonra uçmaya başlarlar,ekili alanlarda,bitkiler,tane ve tohumlarla beslenmektedir.
#05.05.2009 12:09 0 0 0
  • eyvalla saol kardeşim :)
#13.05.2009 16:08 0 0 0