Akvaryum İnfüseria - Akvaryum - İnfüseria

Akvaryum balıkları üretiminde özellikle yumurtadan yeni çıkan yavruların beslenmesinde vazgeçilmeyecek olan bir canlı grubudur. Yumurtadan çıkan akvaryum balıkları ilk yaklaşık iki gün için yem gereksinimi duymazlar. Bu süre zarfında vücutlarında bulunan yumurta sarısını tüketerek gıda gereksinimlerini karşılarlar. İkinci günden itibaren ise yavrulara yem vermek gerekir. Bu dönemde balık yavrularının çoğunluğu ancak canlı yem ile beslenebilirler. Bu aşamada infüsaria ile beslenebilirler.

İnfüsaria terimi canlılar aleminin en küçük hayvancıklarını içerisine alan bir ifadedir. Esasında mikroskobik canlılardan oluşmaktadırlar.

İnfüsaria üretimi çok kolaydır. Üretim için pek çok yollar önerilmekle beraber çok başarılı olan şu yolu önermekle yetineceğiz. Burada eğer aşağıda vereceğimiz bitkiler bulunamaz ise dha az verimli olmakla beraber başka bitkilerde kullanılabilir.

Devamlı üretim için iki veya daha fazla kavanoz kullanılabilinir. Kavanozlar 5 litrelik olalir. Kavanozlar sıcaklığı 20 dereceden yukarı olan ılık bir odada tutulmalıdır. İçerisi mümkün ise (Gerekli değil) temiz havuz suyu veya dinlendirilmiş su ile doldurulur. Direkt güneş ışığı alan yere konulmayan kavanozlar aydınlık bir yerde bulunmalıdırlar. Su ile dodurulan kavanozlara aşağıdaki malzemeler ilave edilir.

Bir tutam kurutulmuş marul yaprağı Biraz akvaryum balıkları için kullanılan toz yemden Kuru muz kabuğunun dörtte biri Havada kurutulmuş şalgandan iki kesme şeker büyüklüğünde bir parça. Burada kullanılan şalgam daha önce küçük küpler halinde kesilerek kurutulur ve saklanır ise uzun süre buradan kullanılabilinir. Konulmuş bulunan bu maddeler infüsarialar için yem kaynağı oluşturacaklardır. Esasta infüsarialar bu maddeleri direkt yem olarak kullanamazlar. Önce ortanda bakteriler oluşur ve bakteriler infüsarialar'a yem olur. Yapılan üretimde pekçok tür infüsaria ürer. Bir gün sonra kavanozdaki suyun renginin bulanmaya beyazınsı bir renk almaya başladığı görülür. Bu mikroskopik canlıların üremeye başladıklarının bir işaretidir. 3-4 gün sonra suyun tekrar berraklaşmaya başladığı görülünce artık bu kavanozdan hasat yapılma zamanı gelmiştir ve bu su ile yavru balıklar beslenir. Eğer bu su mikroskop altında incelenir ise binlerce canlının üremiş olduğu görülecektir. Kavanozdan her gün ince bir hortum ile yavru akvaryumuna bu su damlatılır. Eğer hergün eksilen su tamamlanır ve 3 damla süt ile bir kibrit çöpü başı kadar yumurta sarısı ilave edilir ise bu kavanozlar yavruların diğer yemleri almaya başlayacakları 10-15 güne kadar infüsaria üretiminde kullanılabilir. Yalnız bu arada devamlı dikkatli bulunmak lazımdır. Eğer bir bozulma ve kokuşma izlenir ise bu kavanozdan yem verilmesi hemen kesilmelidir.

İnfüsarialar doğal sulardan da tolanabilinir ise de emin bir yol değildir. Bu nedenle önediğimiz basit yol izlenerek evde üretim yapmak sağlıklı bir yavru balık üretimi için gereklidir. Yukarıda açıkladığımız gibi infüsariaların hasadı 3-4. günden itibaren başlayabileceğine göre üretilen balıklardan yumurta alınmazdan 3 gün önce infüsaria üretimine başlanılması ve yavrular çıktığının ikinci günüden itibaren verilmeye başlanılması lazımdır. Bu neden üretime alınacak balık türünün yumurtadan çıkış ve yavrularının yem almaya başlamalarına bağlı olarak infüsaria üretimine başlanılması planlanmalıdır

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 371
favori
like
share