Hüseyin Bahri Alptekin: Küresel Güldürü sergisi

Son güncelleme: 05.05.2009 19:04
  • "Hüseyin Bahri Alptekin: Küresel Güldürü" sergisi, XXL Lille 3000 Bienal'inde açıldı



    noimage
    Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, sanatçı Hüseyin Bahri Alptekin'in ölümünün ardından, işlerinden oluşan ilk kapsamlı sergiyi, 30 Nisan'da "Europe XXL Lille 3000″ bienali dahilinde Fransa'da açtı. "Hüseyin Bahri Alptekin: La Moquerie Mondiale" (Küresel Güldürü) adını taşıyan serginin yer alacağı bienal, 20 yıl önce Berlin duvarının yıkılmasıyla yeniden tanımlanan Yeni Avrupa'yı keşfetmek amacını taşıyor.
    "Maison Folie de Wazemmes" isimli mekanın tümünü kaplayan sergide; sanatçının "Heterotopya", "Winter Depression", "Karakum" gibi enstalasyonları, 2007 Venedik Bienali Türkiye Pavyonu'nunda yer alan fotoğrafik sekansların art arda getirilmesinden oluşan "Incident-s" gibi videoları izlenebilecek. Sergi, çoğu zaman kendini yazı yerine sözlerle ifade etmeyi seven Hüseyin Bahri Alptekin'in belgesel niteliğindeki konuşma kayıtlarını da içeriyor.
    Sergideki işler, Hüseyin Bahri Alptekin'in araştırmalarının ana kanallarına değiniyor. Örneğin, 1989 yılında Berlin Duvarı'nın çöküşü ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından, tasarımcısı anonim, hiyerarşilere rağbet etmeyen, serbestçe dolaşan imge ve nesnelerin birbirlerine dokunmalarını, yan yana durmalarını, üst üste gelmelerini irdeleyen "Heterotopya", aynı zamanda sanat eserinin ontolojik bir nesne olduğunu gösteriyor. "Winter Depression" enstalasyonu ise depresyonun bir zaman kipi olduğu kadar, mekanın ortasında duran divanla bir yer kipi de olabileceğini hatırlatıyor.
    "Karakum" enstalasyonu "değerli" olanla "kayda değer bulunmayan" kültürel imgeleri arasındaki karşılıklı geçişlere işaret ediyor. Devasa bir ucuz plastik torba olan "Karakum", Camel sigarasının paketinin üzerindeki imgenin yansıtılıp yerelleştirilmesinden oluşuyor. Üzerinde "Disposed in Middle Asia" (Orta Asya'ya yayılmış) yazan torbanın geldiği "özgün" sigara paketi de, egzotik ve klişe bir Orta Doğu imgesinden yansıtılıyor. İmgenin göçebeliği, bunun gibi sıradan, "taklit" torbaların kullanıcılarının da yerlerinden edildiğini hatırlatıyor.
    Hüseyin Bahri Alptekin'in arşivini ve kütüphanesini bünyesinde barındıran Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, sanatçının hayatı ve eserleri üzerine ayrıntılı bir araştırma yürütüyor.
    Hüseyin Alptekin: Küresel Güldürü Sergisi

    Tarih: 30 Nisan 2009 - 12 Temmuz 2009
    Yer: Europe XXL, Lille 3000, Fransa
#05.05.2009 19:04 0 0 0