Dullar - Fitzgerald Kusz

Son güncelleme: 05.05.2009 19:13
  • "DULLAR" Genç Günler'de!...

    Alman yazar Fitzgerald Kusz'un "Dullar" adlı oyunu, Sibel Arslan Yeşilay'ın çevirisi ve rejisiyle 10 Mayıs pazar günü saat 17.00'de 25.Genç Günler kapsamında Harbiye Yapı Endüstri Merkezi'nde Derya Alabora, Hasibe Eren, Ayşenil Şamlıoğlu, Defne Şener Günay, Hülya Karakaş ve Birce Akalay'dan oluşan oyuncu kadrosuyla okuma tiyatrosu formunda izleyici karşısına çıkacak. Mart ayında garajistanbul'da bir gösteri yapan ve büyük ilgi gören "Dullar", son gösterisiyle Genç Günler'e konuk oluyor. Gösterinin tasarımı Naz Erayda imzasını taşıyor.
    "Dullar"- Fitzgerald Kusz
    Çeviri ve Proje: Sibel Arslan Yeşilay
    Tasarım: Naz Erayda
    Oyuncular: Ayşenil Şamlıoğlu, Defne Şener Günay, Derya Alabora, Hasibe Eren, Hülya Karakaş, Birce Akalay
    10 Mayıs Pazar saat 17.00 Yapı Endüstri Merkezi Harbiye

    Gencinden yaşlısına farklı yaşlarda beş dul kadın hakkında komik ve grotesk, ama aynı zamanda trajik sahnelerle dolu bir revü; tüm neşe ve üzüntüsüyle dulluk durumu.
    "Dullar" her tiyatronun kendine özgü bir temsile çevirebileceği bir metin. Helene Weigel, Cosima Wagner, Yoko Ono ve Margot Honecker gibi ünlü dulların yanı sıra skeçler ve ölüm ilanları da oyunda kendine yer buluyor.
    Yazar Fitzgerald Kusz günümüzde oyunları en çok sahnelenen Alman yazarlar arasında yer alır.
    Fitzgerald Kusz
    1944 Nürnberg doğumlu yazar Fitzgerald Kusz günümüzde oyunları en çok sahnelenen Alman yazarlar arasında yer alır. Oyun yazarlığının yanısıra şiir yazan, televizyon ve sinema senaryoları kaleme alan Kusz, Karl Valentin, Ödon von Horvath, Marieluise Fleisser ve Bertolt Brecht'in izinden giderek çağdaş Alman halk tiyatrosu geleneğinden beslenir.

    Fitzgerald Kusz, 1944 yılında Nürnberg'te doğdu. Liseden sonra İngiliz ve Alman Dili ve Edebiayatı öğrenimi gören Kusz, bir yıl İngiltere'de stajyer öğretmen olarak çalıştı. 1982 yılına dek Nürnberg'te öğretmenlik yapan Kusz, daha sonra serbest yazarlık yapmaya başladı. PEN kulübü ve Alman Yazarlar Derneği üyesi olan Kusz, Nürnberg'te yaşamaktadır.

    Yapıtlarında doğduğu yer olan Franken bölgesinin şivesini büyük bir başarıyla kullanır. Edebiyat alanında ilk çıkışını 1967 yılında Peter Handke'yle birlikte Erlangen'de katıldığı bir toplantıda okuduğu ve büyük bir coşkuyla karşılanarak ödül aldığı kısa şiirleriyle yaptı.
    1976yılında ilk oyunu "Schweig, Bub!" ile bir anda bütün Almanya'da tanındı. Oyun bugüne kadar Almanya'nın çeşitli şehirlerinde 64 kez sahnelendi ve 700 kez izleyici karşısına çıktı. Kusz, ekonomik kullandığı dil, kısa sahneli ve şiirsel oyunlarıyla ustalığını kanıtladı. Şiirlerinde ve oyunlarında kullandığı şive ve günlük sokak diliyle ironik biçimde çizdiği Alman küçük burjuva portrelerini sık sık yaptığı tren ve tramvay yolculuklarına borçlu olduğunu söyler.

    Goethe Enstitüsü ve garajistanbul işbirliğiyle
    www.gencgunler.com
    http://www.facebook.com/s.php?q=Gen&init=q&sid=6c084392078e554eb2504c3bb1aef76e#/group.php?gid=64124761984
#05.05.2009 19:13 0 0 0