beyniniz ne renk?

Son güncelleme: 06.05.2009 11:41
  • Beyninizin hangi lobunun çalıştığı kişiliğinizin seçimlerinizin aynası oluyor. Beyin lobları incelemesi şirketlerin eleman seçiminde eşlerin ileride mutlu olup olamayacaklarını anlamada yönetici seçimlerinde ciddi olarak işe yarayan bir yöntem. Uzmanlar beyni dörde bölüyor ve hangi alanlarda başarılı olacağınızı söylüyor.

    Hepimiz farklı farklı!
    Kimimiz duygusalız kimimiz de hiç beklenmedik zamanlarda aşırı tepkiler veriyoruz. Bazıları aşkı bile bir matematik problemi çözercesine formüle etmeye çabalıyor bazıları hayatı organize ederken tam bir hayal âleminde yaşıyor.

    Söz konusu insan ve davranışları olduğunda bir bütünlük sağlamak zor. İşte bu noktada nörologlar ve kişisel gelişim uzmanlarının insan beynine ilişkin araştırmaları giriyor devreye.

    Bu konuda ilk çalışmayı yapanlardan biri Ned Herrmann. General Electric Yönetim ve Gelişim Departmanı'nda Kişisel gelişim uzmanı olarak çalışan Ned Herrmann bir çok insanın neden birbirinden bu kadar farklı tavırlar gösterdiğini merak etmeye başladı ve 1976 yılında insan beyninin nasıl bir sistemle çalıştığını anlamak için 40 yaşından sonra nöroloji okudu. Ve o yıllara kadar sadece sağ ve sol beynin çalışmalarına ilişkin yapılan araştırmalara bir yenisi eklendi. Herrmann'ın araştırmalarına kadar insan beyni sağ ve sol lob olarak biliniyordu.

    İşte renklerin anlamı

    Mavi
    Düşüncede rasyonel açık sonuç odaklı bir kişiliğe sahip. Bakış açısı net ve tarafsızdır. Kendini ifade biçimi; sayısal ve problem çözücü.

    Sarı
    Düşüncede spontandır. Holistik ve heyecanlıdır. Bakış açısı renkli görsel bütüne odaklıdır. Kendini ifade biçimi; hack cümlesifor ve hayalci.

    Yeşil
    Düşüncede seçici. Düzenli. Bakış açısı detaycı ve bütüncül. Kendini ifade biçimi; planlı ve kontrollü.

    Kırmızı
    Düşüncede duygusaldır. Arkadaş ve dosttur. Bakış açısı kendine göredir. Kendini ifade biçimi duygusaldır.

    Ancak Herrmann beynin iki kesitine iki kesit daha ekledi ve dörde bölmüş oldu. Yani sağ ön ve arka lob ile sol ön ve arka lob olarak beyni kesitlere ayırdı. Peki ama beyni loblara ayırmak neden gerekiyordu? Çünkü beynimizin baskın olan lobu meslek planlama evlilik terapilerinde eşler arasında uyumu arama meslek belirleme departman oluşturma üniversite sınavı iletişim kurma satışta ikna edebilme yaşamda etkili ve sağlıklı sonuca gidebilmek açısından önemliydi. Ned Herrmann'ı yola çıkaran da bunlardı. Herrmann'ın 140 cevap seçeneği içeren testi birbirine bağlı sorulardan oluşuyor. Yani bir sorunun devamında ona bağlı bir başka soru var ve test bittiğinde sizin tüm tercihleriniz ortaya çıkıyor. Sonuç olarak halen kullanılan bu teste verilen cevaplar kişinin yaşamsal tercihlerini hobilerini garantici mi yoksa kuralsız mı olduğunu risk alıp alamadığını ortaya çıkartıyor. Ned Herrman bu test sonucunda ağırlıklı çalışan beyin loblarına da yine psikolojinin renklere getirdiği açıklamalara göre isim vermiş. Psikolojide mavi analitik ve sorgulayandır yeşil sağlığı garantiyi temsil eder kırmızı duyguyu ve ihtirası sarı ise rahatlatıcıdır ve özgürlüğü temsil eder. O nedenledir ki terapi odalarının çoğu sarıya boyanır

    Beynin çalışma sistemini belirleyen etkenler
    İnsan beyninde hangi lobun etkin olacağı yüzde 30 oranında doğuştan belirleniyor. Yüzde 70'ini ise sonradan bizi ailemizin yetiştirmesine göre geliştiriyoruz. Genelde anne ve babamızın baskın lobu neyse biz de onu geliştiriyoruz. Sonra anaokulu dönemine kadar hayatımızda önemli olan birçok şeyi öğreniyoruz. Bu süreç 7 yaşına kadar tamamlanıyor. Kiminle evlenirsek mutlu oluruz kiminle aynı departmanda uyumlu çalışabiliriz? Bu soruların cevabını lobların baskınlığı veriyor. Beynimizde hangi lobun baskın çalıştığını bilirsek karşımızdakiyle ona göre iletişimde bulunabiliriz.

    Psikolog ve NLP uzmanı Adalet Bağdu'ya göre Ned Herrmann'ın yarattığı test olan 'Herrmann Brain Test' ile belirlenen sonuçlarla insan beyninin hangi lobunun baskın çalıştığı ortaya çıkıyor ve buna göre de insanların kişilik özellikleri şöyle bir seyir izliyor:

    Mavi loblu insanlar
    Maviler beyninin sol ön lobu çok iyi çalışanlar arasından çıkar. Analitik olurlar her şeyi mantık çerçevesinde değerlendirirler. Yaşamı aşkı sevgiyi formüle etmeye çabalarlar ve bu onların işidir. Bağdu'ya göre 'Maviler' diğer lobları gelişmiş insanlara oranla sözel iletişimde geri planda olur. Bir insanın beyninin çalışması sadece mavide kalıyorsa onlardan teknik adamlar çıkar.

    Maviler sadece mavide kaldıklarında asosyal insanlar olurlar. Onların dış görünüşlerine bakınca kılık kıyafetleri gündem dışıdır arabaları eskidir. Onlar için sonuçlara gitmek önemlidir. Rakamlardan çok iyi anladıkları için rakamsal problemleri olağanüstü hızlı ve başarılı bir şekilde çözerler. Birçok mühendis hep mavilerden çıkar onlar sınıflardaki en iyi matematik öğrencilerdir. Adrenalin için sarı lobu ağır basanlarla evlenirler. Dalmak araba yarışları tırmanmak gibi adrenalin gerektiren sporları yaparlar. Maviler genelde iş dünyasındaki erkeklerdir. Kadınlar arasından daha az sayıda mavi çıkar. Çok başarılı projeleri olan insanlar olmalarına rağmen her şeyi formüle ettikleri için ilişkiyi de formüle ederler ve onlardan iyi yönetici değil iyi sistem adamı olur. Aşkı bile matematiksel olarak değerlendirip hayatı basamaklara bölerler. Eğitimde fizik-matematik dersleri çok başarılı olan öğrenciler olurlar.
#06.05.2009 11:41 0 0 0