Hayatımızdan çalan elektronik tehlikeler

Son güncelleme: 07.05.2009 14:35
  • Cep telefonu, saç kurutma makinesi, elektrikli tıraş makinesi, kablosuz modem ya da TV... Her gün kullandığımız elektrikli aletlerin sağlığımıza olumsuz etkileri hakkında bir fikriniz var mı?

    Evde ve işyerinde kullandığımız elektrikli aletler yaşamımızı kolaylaştırsa da yaydıkları elektromanyetik dalgalarla sağlığımızdan bir şeyler götürüyor olabilir.....

    Her gün kullandığımız elektrikli aletlerin sağlığımıza olumsuz etkileri hakkında bir fikriniz var mı? Dünyada pek çok bilim insanı bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Kimileri, "Bu aletlerin ve cep telefonunun sağlık üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi yok," derken, bazı bilimciler tehlike çanlarının çaldığına işaret ediyor. Yıllardır elektromanyetik dalgaların sağlık üzerindeki etkisini araştıran bilim insanları Dr. Howard Fisher ve Dr. Colombe Gauvin, elektromanyetik dalgaların insan sağlığını tehdit ettiğini savunanlardan
    1- Bu konuda en çok bilinçlendirmesi gerekenler hamile kadınlar ve çocuklar.
    Elektromanyetik dalgaların insan sağlığına etkileri ve korunma yollarıyla ilgili eğitilmeleri şart.

    2- Bilgisayar kullanırken, hem x-ışınlarından hem de elektromanyetik radyasyondan korunmak için ekrandan en az bir kol boyu uzaklıkta çalışmak gerekiyor.

    3- İki yıl kadar sonra binalarda en azından birkaç dakika kalıp, arınabileceğiniz elektromanyetik radyasyon barındırmayan odalar yapılmaya başlanacak.

    4- Manyetik alanların duvarlardan (metal dahil) geçebileceği de göz önüne alınarak, yatak odalarınız veya uzun süre oturduğunuz yerlerin yakınında çok akım çeken aletleri bulundurmayın.

    5- Elektrikli tıraş makinesi veya saç kurutma makinesi gibi aletlerin, çok kısa süreli kullanılmalarına karşın, yaydıkları elektromanyetik radyasyon yüksek oluyor.

    Elektrikli tıraş makinesini mümkünse şarjlı kullanın. Saç kurutma makinesini uzun süreli kullanmak yerine aralıklarla kullanın. Uyku düzeninizin bozulmaması için saç kurutma makinesini yatmadan önce kullanmayın.

    6- Yatağın başucuna koyulan elektrikli saatler ve elektrikli battaniyeler çok yüksek ve uzun süre maruz kalınan elektromanyetik alanlar oluşturur. Yatağınızı mümkün olduğu kadar elektromanyetik alanlardan uzağa koymalısınız.
    Elektrikle çalışan radyolu çalar saatleri başınızdan mümkün olduğunca uzak tutmalı ve mümkünse pille çalışanları tercih etmelisiniz. Elektrikli battaniye kullanıyorsanız, yatağa girmeden önce elektriğini kapatmalısınız.

    7- Dinlendirici bir uyku için yatak odasında televizyon ile bilgisayar bulundurmayın.Eğer varsa yatarken bu cihazları tamamen kapatın.

    8- Yatağınızın başucunu komşunuzla paylaştığınız duvara yaslamamaya çalışın.
    Komşunuz duvar arkasında bir elektronik alet kullanıyor olabilir.

    9- Açma-kapama düğmelerinden tam olarak kapatılan aletler elektromanyetik alan yaymaz, ancak fişleri takılı olduğu sürece elektrik alanı oluşturmaya devam edebilir.

    Bu sebeple mutlaka elektrikli cihazlarınızı ya açma kapama düğmesinden kapatın ya da fişini çekin.

    10- Geleneksel ampullerin alanları düşüktür ancak floresan gibi lambalar için aynı şeyi söylemek mümkün değil.

    Floresan lambalar, en çok elektromanyetik radyasyon yayan aletler listesinde ön sıralarda yer alıyor.

    Aydınlanma şeklinizi bir de bu açıdan gözden geçirin.
    Halojen, floresan gibi ekonomik lambaları, okurken kullanmamaya çalışın.

    11- Telefon ile konuşurken başparmağınızı cep telefonu ile kulağınızın arasına koyarak, telefonunuzun kulağınıza yapışmasına engel olmalısınız.

    12- Eğer telefonunuz çekmiyor ya da düşük anten seviyesinde gösteriyorsa, arama yapmakta ısrar etmeyin. Eğer ısrar ederseniz, telefonunuz şebekeyi aramak için çok daha güçlü bir elektromanyetik alan yayacak, vücudunuz her aramada elektrik yüklemesine maruz kalacaktır.
#07.05.2009 14:35 0 0 0