Gölge Oyunu Nasıl Oynatılır

Son güncelleme: 20.03.2013 14:44
  • Gölge Oyunu Nasıl Oynatılır - Gölge Oyunu Nedir

    Evet, sıra geldi gölge oyunu nasıl oynatılır sorusunun cevabını vermeye. Evde ailenize Karagöz oynatabilmeniz için kullanılmış bir koliden son derece basit bir Karagöz perdesi yapacağız, bütün aşamaları tek tek anlatmaya çalışacağım.

    Adım1: Fotoğrafta gördüğünüz gibi kullanılmış boş bir koli bulalım.

    noimage

    Adım2: Bir maket bıçağı ile dikdörtgen bir pencere açalım.

    noimage

    Adım3: Fotoğrafta da görüldüğü gibi televizyon ekranına benzer bir sahne yaptık, sıra geldi beyaz perdesini yapmaya.

    noimage

    Adım 4: Açtığımız pencereye arka taraftan mermerşahi bir kumaş gerdik, Karagözümüz burada oynayacak.

    Mermerşahî, yaşlı hanımların başlrına örttükleri Tülbent kumaşıdır, ikinci bir seçenek olarak Patiska da kullanabilirsiniz, ancak patiskanın kaliteli olanını değil de mümkün olduğunca kalitesiz (seyrek dokunuşlu) olanını tercih etmeniz gerekir. Kaliteli olan patiska daha sık dokunuşlu olduğundan dolayı tasvirlerin perdede görünmesi açısından sorun yaratabilir.

    noimage

    noimage

    Adım 5: Ve son olarak da kolinin görünür yerlerini renkli bir kumaş ile kapladık, perdemiz hazır.

    noimage

    Adım 6: Hazırladığımız karagöz perdesini bir masa üzerine koyuyoruz, odanın ışıklarını kapatıp karagöz perdemizin arkasına bir masa lambası koyarak oynatmaya başlıyoruz.

    noimage

    Perdemizin arkadan görünüşü

    noimage

    Önden işte böyle görünecek

    Bu anlattığım perde yapımı en basit hâlidir, hayal gücünüzü kullanarak kendiniz daha farklı yöntemler geliştirebilirsiniz, zaten karagöz perdesinin diğer bir adı da "Hayâl Perdesi" dir.

    noimage

    Aşağıda ahşap malzemeden yapılmış iki farklı karagöz perdesi daha görebilirsiniz

    Perdemizi yaptık, Karagöz hacıvatımız da elimizde , pekiii şimdi ne ve nasıl oynatacağız?..
    Onu da Gölge Oyunu Nasıl Oynanır sayfamızda anlatalım..

    Karagöz perdesi'ni hazırladık, Karagöz Hacıvatımız da hazır, şimdi sıra geldi "Gölge oyunu nasıl oynanır" konusunu irdelemeye. Her zaman savunduğum tez gölge oyununun doğaçlama oynatılmasıdır. Unutmayınız ki eskiden karagöz sanatçıları hemen hemen bugünkü köşe yazarlarının işlevini yerine getirirlermiş, yani güncel olayları mizahi bir dille karagöz perdesinde yorumlarlarmış. Tanzimat'tan sonra batı tiyatrosunun etkisi ile yazılı metin geleneği başlamış. Zaten karagöz sanatımızın bugünkü içler acısı hale düşmesinin en önemli nedenlerinden biri de budur. Sürekli olarak ezberlenmiş bir metni oynatmak seyirci açısından hiç cazip bir durum değildir, o yüzden çevrenizdeki güncel konuları mizahi bir dille perdede oynatmak - oynamak en ideal durumdur, bir kaç örnek vereyim.

    Öğrenciler için: Zaman zaman Karagöz Hacıvat gölge oyunu ödevi olan öğrenciler, öğretmen ya da öğrenci velileri benden yazılı bir karagöz metni isterler, benim önerim ise öğrencilerin yaşlarına uygun olacak bir konuyu perdede canlandırmalarıdır, örneğin ikinci sınıfa giden bir öğrenci karagöz hacıvatı eline alıp trafik kurallarını işleyebilir, Hacıvat "Haydi Karagözüm karşıya geçelim" der karagöz ise "Dur yahu Hacıvat görmüyor musun kırmızı ışık yanıyor" der, Hacıvat'ın "Olsun ne olacak kırmızıda geçersek" demesi üzerine Karagöz trafik kurallarını anlatmaya başlar; bunun gibi binlerce örnek verilebilir..

    Anne babalar için: Evlerinde çocuklarına Karagöz Hacıvat oynatmak isteyen anne babalar ise evlerinde geçen olayları karagöz perdesinde canlandırabilirler, gölge oyunu perdesini kullanarak çocuklarına vermek istedikleri mesajları, öğretmek istedikleri şeyleri rahatça öğretebilirler, unutmayınız ki gölge oyunu Karagöz Hacıvat çok önemli bir eğitim aracı olarak kullanılabilir. Örneğin, diyelim ki anaokulu çağında parmağını emen bir çocuğunuz var, Karagöz Hacıvat'a parmağını emmemesini, emmeye devam ederse mikrop kapabileceğini, hasta olabileceğini söyleyebilir, ya da annesinin yaptığı herhangi bir yemeği yemeyen çocuğa Karagöz Hacıvat aracılığı ile o yemeğin ne kadar yararlı olduğu, o yemeği yerse çok daha akıllı, çok daha güçlü vs olacağı anlatılabilir. Ya da çocuğunuzun bazı davranışlarını değiştirmek istiyorsanız bunu Karagöz ve Hacıvat ile başarabilirsiniz. Emin olun ki çocuk belki anne babasını dinlemez ama Karagöz'ü dinler. Daha da önemlisi çocuklarımızı televizyon ve internet bağımlılığından kurtarabilir, çocuklarımızın daha sosyal ve yaratıcı olmalarını sağlayabilir ve aile içi sosyal iletişimi güçlendirebilirsiniz. Örnek olarak küçük Mustafa'nın Karagöz oynatarak televizyon bağımlılığından nasıl kurtulduğunu buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

    Dikkat edilmesi gereken husus: Evinizde amatörce Karagöz oynattığınızda dikkat edeceğiniz en önemli konu Karagöz ve Hacıvat'ın zıt fikirleri savunmaları, fakat oyunun sonunda doğru olan fikrin vurgulanmasıdır. Hacıvat tiplemesinin karakteristik özelliği çıkarcı olması dolayısı ile doğru olanı değil işine geleni savunmasıdır, Karagöz ise kendi zararına bile olsa doğru olanı savunur. Ayrıca evinizde çocuğunuza Karagöz oynatırken zaman zaman Karagöz ya da Hacıvat çocuklara söz atar, onları da oyuna dahil ederse tahmin edemeyeceğiniz kadar eğlenceli oyunlar ortaya çıkabilir.

    Evinizde kuracağınız gölge oyunu perdesi ile çocuğunuzu televizyon bağımlılığından kurtarabilir ve aile içi sosyal iletişimi kuvvetlendirebilirsiniz.
#05.05.2009 15:08 0 0 0
  • bilgiler için ellerine sağlık
#26.05.2009 21:33 0 0 0
  • gerçektende çok güzel bir oyun
#27.05.2009 15:18 0 0 0
  • benim performas ödevime çok katkı sağlayacak tşk ler
#07.12.2009 18:35 0 0 0
  • çok sağol arkadaşım hayatta başarılar
#14.12.2009 20:34 0 0 0
  • gerçekten çok gsl tşkkler

    kardeşime çok yardımcı oldunuz
#16.12.2009 17:22 0 0 0
  • Hacivatla karagözü nasıl yapabilirz peki ??
#14.03.2010 18:10 0 0 0
  • EWT karagözle hacivatı nasil yapacağizz?
#04.02.2011 16:19 0 0 0
  • sana sölüyüm resimlerini çizecen
#11.03.2011 13:35 0 0 0
  • xD
#11.03.2011 13:36 0 0 0
  • çok saolun super bir site
#18.11.2011 18:43 0 0 0
  • cok tesekkurler gercekten emegınıze elınıze sağlık. bizde yapacagız ve sunacagız. bilgileriniz icin gerrcektenn defalarcca tesekkurr ederım. sizden bunun gıbı daha fazlasını beklıyoruz ! Bu arada alkıs :):):):)
#06.03.2013 17:42 0 0 0
  • Bu arada guzel bır oyun senaryosu paylasırsanız.. seviniriz. ! tşk
#06.03.2013 17:43 0 0 0
  • çok işime yaradı
#20.03.2013 14:44 0 0 0