Ördek Avında Mühre Kullanımı

Son güncelleme: 08.05.2009 19:36
  • Ördek Avında Mühre Kullanımı - Ördek Avı

    Ne yazık ki ülkemizde mühre yapımına gerek önem verilmiyor. Yerli mühreler bırakın ördeği aldatmayı martıları bile kandıramıyor. Dolayısıyla avcı mühresini ithal olarak ya yüksek fiyatlardan bayiilerden alıyor ya da imkanı olan yurtdışından getirtiyor. Başarılı bir av için 50-60 mühre gerektiği düşünülürse bu avcıya oldukça pahalıya patlıyor. Ancak benim tavsiyem azar azar da olsa mutlaka kaliteli mühre alınması yönünde. Yabancı kaynaklı kitaplarda tavsiye edilen mühre sayısı cins başına 12.dir. Bu da bu yaklaşık 150-200 mühre eder. Eğer av bölgesi ve bölgedeki ördek cinsleri hakkında bilgi sahibiyseniz, bu rakamlar aşağı doğru çekilebilir. Örneğin avlanacağınız bölge bataklık ise dalıcı ördek mühresi kullanmanız hem gereksiz hem de yanlıştır. Bataklık bir bölgede dalıcı ördeklerin olması bataklık ördeklerine alışılmadık geleceği için uyarıcı bir etki yapar. Ancak gölde ve derin suda her mühreyi kullanabilirsiniz. Çünkü dalıcı ördekler her mühreye rağbet ederler.
    Mühre diziminde ördeklerin arasına bir kaç karameke serpiştirmenin faydası vardır. Meke son derece zeki ve ürkek bir hayvan olduğundan yukarıdan geçen ördeğe güven verir. Suya dizdiğiniz mührelerden herhangi birisinde dönme, yan yatma, dalgalanma ya da bozulma varsa bu ördekleri cezbetmeyeceği gibi kaçmalarına da sebep olabilir. Mührelerden birisinin ip kopartıp karaya vurması veya bir mührenin gruptan çok uzağa konması da aynı etkilere sebep olabilir.
    Mühreyle yapılan ördek avlarında tekrarlanan en büyük hata ise mührelerin karmakarışık, çuvaldan çıktığı gibi öyle suya atılamasıdır.Kılkuyruğun yanında tekir ördek, onun hemen arkasında patka,, arada bir tane çamurcun, çamurcunun arkasında hatta ona dayalı bir şekilde yeşilbaş. Böyle bir dizim asla ve asla aklı selim bir ördeği mührelere sallandıramaz. ( elmabaş ve patka hariç) Öyleyse her ördek grubu kendi içlerinde ırklarına ayrılmalıdır. Yeşilbaşlar bir tarafa, patkalar bir tarafa, kılkuyruklar bir tarafa. Gölde ve derin suda avlanıyorsanız bataklık ve sığ su ördeklerini kıyı kesimine, patka ve elmabaş gibi dalıcı ördekler ise derin kısma konumlandırılmalıdır. Rüzgarın yön değiştirmesi demek sizin dizimi tekrar gözden geçirmeniz demektir. Ayrıca eğer gölde avlanıyorsanız dalıcı ördek sayısını fazla tutmanızda yarar vardır.
    Gariptir ki görme yetisi mükemmel olan ördeğin ve kazın büyüklük mefhumu yoktur. Yani olduğundan çok büyük mührelerde kullanılabilir.Amerika'da "magnum decoy" ya da "oversize decoy" denilen mührelerin kullanımı oldukça yaygındır. Normalin 5-6 kat büyüklüğünde mühreler yukarıdan geçen ördeğin mühre dizimini daha kolay farketmesine sebep olur. Ayrıca aktif mührelerde mevcuttur. Yemlenen ördek ve gezen ördek gibi. Ne yazık ki kaliteli mührenin bile zor bulunduğu ülkemizde bunları bulmak neredeyse imkansızdır. Ancak şekil 1 ve şekil 2.den faydalanarak en ekonomik yolla aktif mühre sahibi olabilirsiniz.


    Kaliteli mühre ile kalitesizi birlikte kullanmak randımanı düşürür. Ördek mühreleri kendi ırkları arasında da benzer olmalıdırlar.Sezon başında erkek mührenin fazla sayıda olması (renklerinin dikkat çekiciliği açısından) sezon sonunda ise dişi mührenin fazla sayıda olması (çiftleşme mevsiminin yaklaşması açısından, erkek ördekleri cezbetmek için) avantaj teşkil eder.
    Ördek avında detaylara gereken önemi göstermeyen avcı, üşür, ıslanır ve hatta donar. Üstüne üstlük ördek vuramaz ve ben bu avı sevmiyorum diyerek tövbe eder. Tedariksiz ve teşkilatsız bir avcı için bu av bir eziyet ve işkencedir.


    Alıntı..
#08.05.2009 19:36 0 0 0