Vietnam Kahveli Dondurma

Son güncelleme: 08.05.2009 23:59
  • dondurma tarifi - kahveli dondurma tarifi
    noimage
    Malzemeler

    * 400 g (1 su bardağı) koyulaştırılmış şekerli süt
    * 1.5 su bardağı su
    * 1/2 su bardağı (40 g) + 1 çorba kaşığı öğütülmüş kahve*
    * 1/3 su bardağı tam yağlı süt

    Yapılışı

    1. 1.5 su bardağı su ve yarım su bardağı öğütülmüş kahveyle çok koyu bir kahve hazırlayın . Suyun bir kısmı buharlaşıp bir kısmı da kağıt filtre tarafından emildiği için sonuç olarak 1 su bardağı çok koyu kahve elde ediyorsunuz. Bunun yerine 1 su bardağı espresso da kullanabilirsiniz.
    2. Koyulaştırılmış şekerli sütü, kahveyi (veya espressoyu) ve sütü hava geçirmeyen kapaklı bir kapta karıştırıp buzlukta en az 3-4 saat (veya buzdolabında ertesi güne kadar) saklayın.
    3. Karışım iyice soğuduğunda dondurma makinenizin talimatlarına uygun bir şekilde hazırlayıp tekrar hava geçirmeyen bir kapta buzlukta muhafaza edin.

    EĞER DONDURMA MAKİNENİZ YOKSA:

    Dondurma makinesinin haznesinin tabanı ve çevresi eşit oranda donduğu için içine aktarılan malzemeyi karıştırırken eşit oranda donma sağlar, yapılış esnasındaki küçük buz kristallerinin oluşmasını engeller ve karıştırırken küçük hava kabarcıkları katarak dondurmaya daha hafif bir kıvam verir.

    Dondurma ve sorbet'yi dondurma makinesi olmadan da yapmanız mümkündür. İçinde süt, yumurta ve krema olmayan sorbet çeşitleri bu teknikle dondurmalara oranla daha iyi sonuç verir. Dolayısıyla yukarıdaki tarif için rahatlıkla deneyebilirsiniz.

    İşin en önemli kısmı kabı doğru seçmek. Çok çabuk ve eşit şekilde soğuyabilecek, aynı zamanda da mümkün olabildiğince geniş ve yayvan bir kap seçmeniz gerekir. Daha geniş bir alana yayılan dondurma/sorbet daha hızlı donacaktır. Benim tavsiyem malzeme olarak paslanmaz çelik olması. Eğer yoksa camı deneyebilirsiniz. Eğer mümkünse de buzluğunuzu en soğuk ayarına getiriniz.

    Tarifi uygulayıp bu geniş kaba aktarın ve buzdolabında soğuyana kadar bekletin. Eğer sabah veya öğlen hazırladıysanız akşama kadar, akşamdan yaptıysanız da ertesi sabaha kadar bekleyin. Ardından kabı buzluğa yerleştirin. Tamamıyla soğuyup dondurma/sorbet kıvamına gelene kadar her 30 dakikada bir buzluktan çıkartıp 2-3 dakika boyunca hızlıca çırpıp buzluğa geri koyun. Birkaç sefer bu işlemi tekrarladığınızda karışımın kenarlarında buz parçaçıkları görmeye başlayacaksınız. Bu çırpma işleminin sebebi de onları kırıp karışıma yedirmek. 3-4 turdan sonra dondurmanızın yenebilecek kıvama gelmesi gerekir. Ardından hava geçirmeyen kabınıza aktarıp 4-5 saat daha bekletin.
#08.05.2009 23:59 0 0 0