Siirt Yemekleri - Pilavlı Büryan Kebabı - Büryan Kebabı Özeligi

Yörede yemek türleri incelendiğinde; özellikle tahıldan (bulgur, nohut, yarma, un, vb.) ve etten yapılan yiyeceklerin yoğunlukta olduğu gözlenmektedir. Belli sebze türlerinin kullanıldığı Ahlat mutfağında bulunan, çevreden toplanan otlarla yapılan yiyecekler, yöredeki beslenme kültürünü zenginleştirilmiş ve bir ayrıcalık katmıştır.
Geçmişte hayvancılığın yoğun olduğu yörede, süt ürünlerinden yapılan yiyecekler, halkın temel gıdası olarak hemen her öğünde sofrada yer almaktaydı.

Pilavlı Büryan Kebabı

Malzemeler:
1 kg. kuşbaşı kuzu eti
3,5 su bardağı pirinç
4 çorba kaşığı margarin
1 demet taze nane
2 demet taze soğan
Tuz
Karabiber

Yapılışı:
Bir iki saat önce pirinçleri ılık suya koyun, üzerlerine bir çorba kaşığı tuz gezdirip, dinlenmeye bırakın. Bir kaşık margarinde etleri biraz çevirin, çok hafif kızarsınlar, üstlerine gelecek kadar su koyup orta ateşte pişirin. Etler pişince kevgirle başka bir yere alın. Tuzlu sudaki pirinçleri yıkayıp bol suyla, tuzunu ve ununu akıtın, süzün. Bir tencerede üç kaşık margarini eritin. Süzülen pirinçleri içine katıp, karıştırarak kavurun. Beş on dk. sonra ince doğradığınız taze soğan ve naneyi de pirince ekleyin, kavurmaya devam edin. Bir süre beraber kavrulsunlar. Kavurma işi bitince tenceredeki et suyunu süzün ve yaklaşık beş bardak etsuyunu pirince dökün. Etleri de üzerlerine dizin. Tencerenin kapağını kapatıp ateşe koyun. Önce harlı sonra hafif ateşte pirinçler suyunu çekip iyice şişinceye kadar pişirin ve sonra demlendirin.

Büryan Kebabı Özeligi

Siirt Büryan kebabın yapımı için bir kuzu ikiye bölünüyor, but ve kemikleri ayrılan etler çengeller ile 2.5 metre derinliğinde bir kuyuya asılarak pişiriliyor. Bu kebap tarzı etin odun ateşi buharında tütsülenmesi esasına dayanıyor. Etler kuyuya odun ateşinin köz haline gelmesinden sonra asılıyor. Askıda pişen etlerin altına bakır bir kazan konuluyor, kemikli etlerde bu kazan içerisinde yukarıda asılı olan etlerin suyu ile pişiriliyor. Pişirme işlemi sırasında kuyunun kapağı kapatılıyor ve etrafı çamurla kaplanıyor. Pişirme sonunda etin üçte birlik kısmı geriye kalıyor. Büryan kebabı tercihe göre yağsız-yağlı ya da kemikli - kemiksiz şeklinde farklı sipariş edebiliyorsunuz.

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 1315
favori
like
share