Kaybettiğimiz Ünlü Tiyatrocular

Son güncelleme: 09.05.2009 19:13
  • Kaybettiğimiz Ünlü Tiyatrocular kimlerdir - Kaybettiğimiz Ünlü Tiyatrocular hakkinda bilgiler

    MEHMET ULUSOY


    Mehmet Ulusoy'un, Galatasaray Lisesi'nde başlayan tiyatro yolculuğu, Ulvi Uraz Tiyatrosu, Fransa'da Giorgio Strehler'in asistanlığı, 1968'de İstanbul'a dönüp kendi tiyatrosunu kurması, köylerde, meydanlarda sokak tiyatroları kurmasıyla devam etmişti.



    Kendi rejisi olan ilk oyunu "Gelecekten Destanlar"ı 1972'de Gerard Philippe de Saint-Denis tiyatrosunda sahneleyen Ulusoy, daha sonra Paris'te kendi tiyatro grubunu kurmuş, ayrıca Sorbonne Üniversitesi'nde tiyatro hocası da olmuştu.



    Macbeth, Benerci Kendini Niçin Öldürdü, Kafkas Tebeşir Dairesi, Sevdalı Bulut, Patronun Ölümü, Kibarlık Budalası, Woyzeck, Topor Parti, Şeytanlar gibi zihinlerden silinmeyecek pek çok eser veren Ulusoy, aynı zamanda: "Osveta", "Comme Un Poisson Hors De L'eau", "Kız Kulesi Aşıkları", "Le Marginal", "Gloria Mundi" gibi filmlerde de rol almıştı.



    Pek çok tiyatrocu yetiştiren dahi yönetmen, Nazım Hikmet'in "Benerci Kendini Niçin Öldürdü?" oyununun Paris turnesinde akciğer kanseri teşhisiyle kaldırıldığı Saint Joseph Hastanesi'nde 7 Haziran gecesi kalbine yenik düştü.



    Cahit Irgat
    1916-1971

    Avni Dilligil
    1903-1971

    Agah Hün
    1918-1990



    Cahide Sonku
    1919-1981
    Oben Güney
    1938-1993
    Osman Görgen
    1954-1992


    Gürdal Tosun
    1967-2000
    Bedia Muvahhit

    Hazım Körmükçü
    (1898 - 1944)



    Soner Ağın
    1942 - 2002
    Adile Naşit

    Altan Erbulak



    Boran Kaya

    Muammer Karaca


    Saadettin Erbil



    Şükran Güngör

    Yıldırım Önal

    Kerem Yılmazer



    Kerim Afşar
    (1930-2003)

    İsmail Hakkı Sunat
    (1967-2005)

    OĞUZ BORA

    1921'de Bostancı, İstanbul'da doğdu. 1939'da girdiği konservatuardan, 1944'de son sınıfta ayrıldı. 1949 yılına kadar İzmir Şehir Tiyatrosu'nda, Ankara Radyosu'nda ve kendi kurduğu bazı tiyatro topluluklarında çalıştı. 1949'da açılan bir sınavla Devlet Tiyatrosu'na girdi. 1952'de Sadi tek ve Raşit Rıza tiyatrolarında, 1957'de Ankara Beşinci Tiyatro'da, 1964'de ise Adana Şehir Tiyatrosu'nda roller aldı, rejisörlükler yaptı. Oynadığı eserler: Jül Sezar, Peer Gynt, Eski Şarkı, Pembe Evin Kaderi, Öteye Doğru, Branda Bezi, Yanlış Yanlış Üstüne, Ölü Kraliçe, Ramak Kaldı, Vatan İsterse, Fatih, Mario Stuart, Güzel Helena, Tanrıdağı Ziyafeti, Tanrılar ve İnsanlar, Othello, Oğuzata, Genç Osman, Son Durak, Korku, Dört Albayın Aşkı, Gelin, Büyük Jüstinyen, Kocaoğlan, Koçyiğit Köroğlu, Hamlet, Don Juan, Göç, Hamdi Hamdi, Size Öyle Geliyorsa Öyledir, Yedinci Köpek, Akadın Yayı, Orda Bir Köy Var Uzakta, Han, Hırsızlar Balosu, Kör Kadı, Kahvehane, Küçük Tilkiler, Taş Parçası, Batak, Hırçın Kız.

    MELEK ÖKTE

    1919'da Kastamonu'da doğdu. İstanbul Kız Lisesi'nin 10. sınıfından, 1935 yılında Ankara Musiki Mektebi'ne geçti. Burada Edip Sözen'den viyolonsel dersi aldı. 1936 yılında girdiği konservatuarı 1941 yılında bitirdi. İlk mezunlardandır. 1975 yılında hayata gözlerini yumdu.

    Rejisörlüğünü yaptığı oyunlar:

    Evlat Evlattır, Polyanna, Gelin, Kahvede Şenlik Var, Bütün Gün Ağaçlarda

    Rol aldığı oyunlardan bazıları:

    Gülünç Kibarlar, Evin İçi, Denize Giden Atlılar, Minna Von Barnhelm, Kibarlık Budalası, Bizim Şehir, Faust, Müfettiş, Bay Tunç ile Bayan Billur, Yazılan Bozulmaz, Köşebaşı, Kadınlar Arasında, Cimri, Size Öyle Geliyorsa Öyledir, Paydos, Onikinci Gece, Anton Usta, Büyükbaba, Hekimliğin Zaferi, Bir Komiser Geldi, Peer Gynt, Altı Şahıs Yazarını Arıyor, Hamlet, Hile ve Sevgi, Eski Şarkı, Satıcının Ölümü, Tersyüz, Yanlış Yanlış Üstüne, Vatan İsterse, Şemsiyeli Adam, Gelin, Avanak, Keçiler Adası, Altın Kuş, Tanrılar ve İnsanlar, Yaslı Aile, Çayhane, Şatoya Davet, Finten, Bu Gece Başka Gece, Çöpçatan, Haftabaşı, Dön Bana, Oturma Odası, Evlat Evlattır, Ekmek Parası, Arzu Tramvayı, Bernarda Albanın Evi, Bütün Gün Ağaçlarda vs.

    ŞAHAP AKALIN

    1916'da İstanbul'da doğdu. İlk ve orta eğitimini İstanbul ve Antalya'da bitirdikten sonra 1938'de konservatuara girmiş ve 1943'de mezun olmuştur.

    Rol aldığı eserler:

    Antigone, Kral Oidipus, Kibarlık Budalası, Kahvehane, Yanlışlıklar Komedyası, Bizim Şehir, Anasının Kuzusu, Faust, Köşebaşı, Cimri, Size Öyle Geliyorsa Öyledir, Paydos, Büyükbaba, Küçük Şehir, Hekimliğin Zaferi, Bir Komiser Geldi, Peer Gynt, Hile ve Sevgi, Fareler ve İnsanlar, Pembe Evin Kaderi, Miras, Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası, Tersyüz, Gölgeler, Ölü Kraliçe, Sahne Dışındaki Oyun, Fatih, Batak, Avanak, Onikinci Gece, Akif Bey, Genç Osman, Nora, Meraki, Zor Nikahı, Finten, Yağmurcu, Devlet İşleri, Çemberler, Günah Gecesi, Onikinci Gece, Cadı Kazanı, Kral Lear, Hürrem Sultan, Cephede Piknik, Gergedan, Hamlet, Jül Sezar, Vanya Dayı, Kireçli Bahçe, My Fair Lady, 4. Henri, Mançalı Donkişot.

    RAGIP HAYKIR

    1917'de Trabzon'da doğdu. 1944 yılında Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro bölümünden mezun olarak Devlet Tiyatrosu'na katıldı. 50'nin üzerinde oyunda rol aldı.

    Yönettiği oyunlar:

    Avanak (1954), Şatoya Davet (1955), Hile ve Sevgi 81955), Ruhlar Gelirse (1955), Korku (1956), Kibarlık Budalası (1960), Cengiz Hanın Bisikleti (1962), Lütfen Dokunmayın (1962), Tilki (1963), Dünkü Çocuk (1964), Düşman Çiçek Göndermez (1964), Papatya Falı (1966), Aya Bir Yolcu (1967), Han (1969), Çocuğum (1972), Bir Tavsiye Mektubu (1972), Yaslı Aile (1973), Çil Horoz (1974), Mutluluk (1975)
    SAİM ALPAGO

    1918'de Tokat'ta doğdu. İlk tiyatro denemelerini Halkevi Sahnesi'nde yaptıktan sınra 1937'de konservatuara girdi; 1942'de mezun oldu. 1962'de Devlet Tiyatrosu'ndan ayrılarak Aksaray'da Tiyatro Alpago'yu kurdu. Daha sonra tekrar Devlet Tiyatrosu'na katılan sanatçı, 1977'de hayata gözlerini yumdu.

    Rol aldığı eserler:

    Evin İçi, Gülünç Kibarlar, Denize Giden Atlılar, Antigone, Jül Sezar, Müfettiş, Köşebaşı, Şamdancı, Size Öyle Geliyorsa Öyledir, Paydos, Tartuffe, Eskisi Gibi, Faust, Yalancı, Bir Komiser Geldi, Dünya Gözüyle, Hile ve Sevgi, Fareler ve İnsanlar, Satıcının Ölümü, Öteye Doğru, Köşebaşı, Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası, Tersyüz, Gölgeler, Ölü Kraliçe, Vatan İsterse, Çığ, Fatih, Tanrıdağı Ziyafeti, Tanrılar ve İnsanlar, Çayhane, Bir Ümit İçin, Oğuzata, Harputta Bir Amerikalı, Dünkü Çocuk, Trafik Cezası, Su Kızı, Samanyolu, Dön Bana, Onikinci Gece, Klinik Vaka, Hacıyatmaz, Köşebaşı, Ecinniler, Bizim Şehir, Candide, Zoraki Tabip, Kör Kadı, Kahvehane, Samanyolu, Ebekaya, Yanlışlık.

    AHMET EVİNTAN

    1915 yılında Kayseri'de dünyaya geldi. Kendi deyimiyle sırf yüksek tahsil yapma arzusuyla 1937'de girdiği konservatuardan, 1942'de sanat aşığı olarak mezun oldu.

    İlk rolü 'Anasının Kuzusu'ndaki Scottin adlı domuz tüccarı idi. Rol aldığı başlıca eserler: Köşebaşı, Cimri, Size Öyle Geliyorsa Öyledir, Koçyiğit Köroğlu, Hamlet, Rita, Küçük Şehir, Peer Gynt, Şakacı, Öteye Doğru, Branda Bezi, Anton Usta, Yankı Yankı Üstüne, Elektra, Ölü Kraliçe, Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası, Topuzlu, Karanlıkta Komedi vb.

    SAVAŞ BAŞAR

    1938'de Tarsus'da doğdu. Edebiyat öğretmeni olan babasının sakıncalı sayılması nedeniyle, ilk ve orta öğrenimini Anadolu'nun çeşitli okullarında, çoğu zaman yatılı okudu. Konservatuar viyolonsel bölümündeki ağabeyi ve aynı mahallede oturduğu Devlet Tiyatrosu Sanatçısı İlyas Avcı'nın teşvikiyle 1957'de girdiği konservatuardan 1958'de disiplinsiz bulunduğu için atıldı. Kendisiyle aynı durumdaki Baykal Saran, Nurtekin Odabaşı, Fikret Tartan, Beyhan Saran gibi sanatçılarla birlikte Çocuk Tiyatrosu'nda oynarken, Muhsin Ertuğrul tarafından, 1959 yılında, Devlet Tiyatrosu'nda çalışabilecek kapasite ve kabiliyette bulunduklarından, topluca kuruma alındılar.

    İstisnasız her ilde oyun oynamış, Anadolu'nun en olmadık yerlerinde tanınan ve sevilen bir oyuncuydu. Ayrıca dost meclislerinin çok aranan neşeli, şakacı, hoş sohbet ve dost canlısı adamı idi.

    1979 yılında oyunlaştırdığı, yönettiği ve oynadığı 'Öykülerden Oyunlar', sahnedeki oyuncunun, dekor ve aksesuar olarak bir tek sandalyeyi kullanıp onu çeşitli şekillere sokarak oynaması ile modern meddah olarak adlandırılmış ve tiyatro sanatına yeni bir stil getirmiştir. Ne yazık ki yalnızca çok güçlü oyuncuların uygulayabileceği bu stil zamanında dikkatli izlenmemiş ve ileri götürülememiştir.

    Çirkin Dünya, Devlerin Aşkı, Sevimli Frankeştayn, İffet, 79. Dosya adlı sinema filmlerinde önemli roller üstlenen sanatçı, kendisiyle özdeşleşen ve hala hatırlanan 'Komiser Colombo', 'Kaygısızlar' ve 'Mc Coy' dizilerinin seslendirmelerini de yapmıştır.

    1985'de Ankara'da hayata gözlerini yuman sanatçının Devlet Tiyatrosu'nda rol aldığı oyunları görmek için tıklayınız


    KAMURAN USLUER
    1937 - 2004

    İzmir'de doğdu. Şehir Tiyatroları'nda önemli roller oynadı, önde gelen seslendirme sanatçılarındandı. Şehir Tiyatroları'ndan 2002 yılında emekli olan Usluer, aralarında ''Eşkiya'', ''Gelin'', ''Salkım Hanımın Taneleri'' ve ''Kanal''ın da bulunduğu çok sayıda filmde rol aldı. 1973 yılında 5. Adana Altın Koza Film Şenliği'nde ''Gelin'' filmindeki rolü ile ''En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu'', 2000 yılında da 12. Ankara Film Festivali'nde ''Salkım Hanımın Taneleri'' filmindeki rolüyle ''En İyi Erkek Oyuncu'' ödüllerinin sahibi oldu.

    NUR BARTU

    1917'de İstanbul'da doğdu. 1937'de girdiği konservatuardan 1942 yılında mezun oldu. Rol aldığı eserler:
    Gülünç Kibarlar, Denize Giden Atlılar, Jül Sezar, Müfettiş, Yanlışlıklar Komedyası, Köşebaşı, Bizim Şehir, Paydos, Onikinci Gece, Küçük Şehir, Antigone, Tüccar, Peer Gynt, Hamlet, Eski Şarkı, Kadının Fendi, Branda Bezi, Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası, Anton Usta, Yanlış Yanlış Üstüne, Bir Piyes Yazalım, Çığ, Fatih, Avanak, Tanrıdağı Ziyafeti, Çayhane, Bir Umut İçin, Oğuzata, Harputta Bir Amerikalı, Genç Osman, Son Durak, Trafik Cezası, Bu Gece Başka Gece, Üçüncü Selim, Kleopatranın Mezarı, Günah Gecesi, Ekmek Parası, Caligula, Kocaoğlan, Ay Herkese Gülümser, Çalıkuşu, Sur Dibinde, Topuzlu, Doğum Günü, Onikinci Gece, Kördüğüm, Evlere Şenlik, Ölen Hangisi, Atçalı Kel Mehmet, Kaşıkçılar.
#09.05.2009 19:13 0 0 0