Kalp Hastalarının Yakıları ne Yapmalı Nasıl Davranmalı

Son güncelleme: 10.05.2009 09:22
  • kalp hastalıkları - kalp hastası yakınlarına tavsiyeler
    Kalp yetersizliği ile başa çıkmak kolay değildir. Diyet, yaşam şekli değişiklikleri ve karışık tedavi listesi ile baş etmek zorunda kalınır. Kalp yetersizliği tanısı konmuş hastalar çoğu kez bunu yalnız başlarına başaramazlar. Aile bireylerinin çok gerekli olan ilgi ve destekleri bu uyumu koaylaştırır.

    Doğal olarak hastaya bakım veren kişinin yeni rolüne uyum sağlaması zaman alacaktır. Birçok kişi, bir işte çalışma veya çocuk yetiştirme gibi diğer sorumluklarına ek olarak bu rolü de üstlenmek zorunda kalabilir. Bu durum bazı zamanlar stresli veya hayal kırıcı olsa da alınacak ödüller de büyük olacaktır.

    Rolünüzü anlayın
    Doktorlar kalp yetersizliği olan kişilerden farklı yemek alışkanlıkları, ilaçları hatırlama, vücutlarına daha fazla ilgi gösterme ve stresi azaltma gibi, yaşam şekillerinde değişiklik yapmalarını isterler.

    Bu değişiklikler genellikle zordur, çünkü uzun süreli alışkanlıklardan vazgeçmeyi gerektirir. Ancak sevdiği kişilerin ilgi ve desteği bunu daha kolay hale getirecektir.

    Kalp yetersizliği olan bir kişi ile yaşıyorsanız veya çok yakınınızda ise, doktor ve hemşirelerin önerilerini izlemesinde en büyük etkiyi siz yapabi-lirsiniz. Başlangıç için izleyen sayfalardaki fikirle-ri önermekteyiz, bunları kendi durumunuza ve tercihlerinize göre uyarlamaksınız.

    Duygusal ve manevi destek vermek
    Bakım veren kişi olarak yardım etmek için;
    * Değişikliklerin zaman aldığını kabul edin. Kişilerin yıllar içinde geliştirdikleri alışkanlıklarını değiştirmesinin sıkıntı yaratması doğaldır. Bunun farkında olursanız sevdiğiniz kişiye yardım edebilirsiniz. Önerileri yapmaları için azarlamayın. Bunun yerine, doktor ve hemşirenin önerilerine uyamasalar bile, endişelerini dinleyin ve olumlu yaklaşın. Teşvik edin ve yeni alışkanlıklarını övün.
    * Eşler arasındaki fiziksel yakınlıkta azalma olabileceğini anlayın. Kalp yetersizliği tanısı çoğu kez bu durum kontrol altına alınıncaya kadar cinsel aktivitenin sonlandırılması veya sınırlandırılması anlamına gelir. Kalp yetersizliği olan kişiler, önerilen diyet, ilaç tedavisi ve düzenli kontrollere uyum sağladıklarında normal cinsel yaşamlarını sürdürebilirler.

    Tıbbi bakım konusunda yardım
    Sevdiğiniz kişinin tedavisine yardım etmek için;
    * Hastane ve doktor kontrollerine aktif olarak katılın,
    * Sevdiğiniz kişiye ilaç, diyet, fiziksel hareket ve rehabilitasyon hakkındaki bilgileri izlemede ve kayıt etmede yardım edin,
    * Bilginin çokluğu ilk başta sizi şaşırtabilir, bu nedenle soru sormayı ve not almayı unutmayın,
    * Hastaya doktor ve hemşirenin önerilerini uygulamada yardımcı olun,
    * İlaç tedavisini ya da reçetelendirilmiş başka tedavileri izlemelerine yardım edin,
    * Birlikte düzenli olarak hareket yapmayı önerin,
    * Birlikte sigarayı bırakın.
    * Sevdiğiniz kişinin hoşuna gidecek yağ ve kolesterolden fakir yiyecekler alın ve hazırlayın ya da önemini vurgulayın,
    * Doktor ve hemşire ile iletişimini sağlayın,
    * Doktorlar genellikle hastanın durumu, yakınmaları, diyet ve hareket önerilerine uyum hakkındaki bilgileri almak için ailede bakım veren yakınlara güvenirler,
    * Doktor, muayene için gittiğinizde size soru sorabilir. Eğer sevdiğiniz kişi ilerleme kaydetmiyorsa, kendinizi mazeret sunma zorunda hissetmeyin. Doktor ve hemşirenin evdeki işlerin nasıl gittiğini bilmesi gerekir.

    Yardım etmek için ayrıca
    * Tüm aileyi olayın içine alabilirsiniz. Kalp yetersizliğinin etkin tedavisi çoğunlukla grup çabası gerektirir,
    * Sevdiğiniz kişinin toleransına göre gezme planları yapın, sağlıklı yemekler hazırlayın,
    * Diğer aile üyelerini de kendilerinde olabilecek kalp yetersizliği risk faktörlerini azaltmaları için gerekli değişiklikleri yapmaları için destekleyin,
    * Hastaya her işi onun yerine yapmadan yardım edin,
    * Kalp yetersizliği olan hastaların fiziksel hareketleri sınırlıdır, ancak aktif kalabilmeleri için orta derecede hareket yapmaları gereklidir. Doktor ve hemşireye sevdiğiniz kişinin ne yapıp ne yapamayacağını sorup öğrenin.

    Sizin de kendi sağlığınızı korumaya hakkınız var. Bunu sakın ihmal etmeyin
    Aşağıdaki öneriler doğrultusunda düşünmeye çalışın:
    * Kendime bakmalıyım. Bu bencil bir davranış değildir. Sevdiğim insana daha iyi bakmamı sağlayacaktır,
    * Sevdiğim kişi karşı olsa bile başkalarından yardım isteme hakkına sahibim. Kendi sabır ve gücümün farkındayım,
    * Sevdiğim kişi için elimden geleni yapmaktayım, ama kendim için de bir şeyler yapma hakkına sahibim,
    * Sinirlenmeye, depresif olmaya ve diğer sıkıntılı duyguları zaman zaman dile getirmeye hakkım var,
    * Sevdiğim kişinin bilinçli veya bilinçsiz olarak beni rahatsız, mutsuz etmesine izin vermeme hakkına sahibim,
    * Sevdiğim kişinin bana, ben ona düşünceli, sevi dolu, bağışlayıcı ve kabullenen bir davranış ser-gilediğim sürece aynı şekilde davranması gerekir,
    * Bireyselliğimi koruma ve sevdiğim insanın artık benim tam gün yardımıma ihtiyacı olmadığı zaman sürdürebileceğim bir yaşam kurma hakkına sahibim,
    * Kendiniz için zaman ayırmanın öneminin farkına varm. Hoşunuza giden aktiviteler için (okuma, sinemaya gitme, arkadaş ziyaretleri, spor yapma vb.) zaman ayırın.

    Gerekirse başkalarından yardım isteyin
    Kalp yetersizliği olan birine bakmak zor olabilir ve dışarıdan destek gerekebilir. Eğer hastanıza bakını veren tek kişiyseniz veya siz hastadan uzakta iseniz, yardım almak önemlidir.
    Bu sevdiğiniz kişinin ciddi kalp yetersizliği olması ve bağımsız yaşayamayacağı durumlarda daha da önem kazanır.

    Hastanıza bakım veren kişi olarak
    * Sevdiğiniz kişiyi kaybetmek konusunda kendinizi içe kapanık veya korku dolu hissedebilirsiniz. Duygularınızı dile getirin ve ciddi derecede rahatsızlık duyarsanız profesyonel danışmanlık düşünün.
    * Ailenizin ve arkadaşlarınızın yardımını almaktan yarar görebilirsiniz. Her şeyi tek başınıza yapamazsınız. Eğer tek bakım veren kişi siz iseniz, hasta kendini iyi hissetmediğinde başkalarının yardımını isteyin.

    Doktoru aramanız gereken durumlar
    * Doktorun kalp yetersizliği tanısını koymasını sağlayan şikayetler aynı zamanda durumun kötüleştiğinin ve tedaviye yanıt vermediğinin işareti olabilir.
    * Hastanızda aniden yeni bir şikayet ortaya çıkarsa veya o zamana kadar var olan yakınmaları artarsa doktorunuzu acilen arayın.

    Gözlenmesi gereken uyarıcı şikayetler
    * Ani kilo artışı; Eğer hastanız günde 1-2 kilo, haftada 3-5 kilo almışsa vücutta fazla su tutuluyor demektir. Mutlaka doktorunuza-hemşirenize bildirmelisiniz,
    * Eğer hastanız beklenmedik şekilde haftada 1,5-2 kilo su kaybetmişse susuz kalmış olabilir. Bu durumu doktorunuza - hemşirenize bildirmelisiniz,
    * Hastanın doğru tartılması önemlidir. Bu konu ile ilgili olarak "Kalp Yetersizliği Hasta El Kitabı "na bakınız,
    * İstirahatte veya daha az hareketle nefes darlığı (hareket veya iş ile ilgisi olmayan),
    * Ani başlayan çarpıntı,
    * Bacaklarda veya ayak bileklerinde şişlik veya şişlik artışı,
    * Karın şişliği veya karın ağrısı,
    * Uyumada güçlük (nefes darlığı ile uyanma, daha çok yastık kullanma),
    * Sık kuru öksürük,
    * Yorgunluk hissinde artış veya her zaman yorgun hissetme durumları mutlaka doktora-hemşireye bildirilmelidir.
#10.05.2009 09:22 0 0 0