2010 Beşikdüzü Kültür Sanat ve Deniz Festivali

Son güncelleme: 20.05.2009 01:20
  • Beşikdüzü Festivali - Beşikdüzü Şenlikleri - Beşikdüzü Şenlik Resimleri - Beşikdüzü Festivali Resimleri - 2010 Beşikdüzü FestivaliBEŞİKDÜZÜ KÜLTÜR SANAT VE DENİZ FESTİVALİ
    YERİ VE TARİHİ : Beşikdüzü - 18-20 Mayıs
    DÜZENLEYEN KURULUŞ : Beşikdüzü Belediye Başkanlığı
    TEL : (462) 871 52 32 - 871 30 96
    FAKS : 871 30 11
    Trabzon'un batı sahillerinden Giresun'a kadar uzanan sahil şeridinde, kökeni Orta Asya'ya dayanan ve Anadolu'nun fethi sırasında yöreye yerleşen Çepni Türkleri'nin günümüze taşıdığı mayıs yedisi şenlikleri yaklaşık 4000 yıldır geleneksel olarak kutlanmaktadır. Mayıs yedisi şenlikleri, ilkbahar sonunda yaylalara çıkma zamanının geldiğini bildiren bir gelenektir. Yaylalara çıkacak olanlar bu günde sahile iner, büyükbaş hayvanlarını denizde yıkar, bahara veda eğlenceleri yapar ve temizlenen hayvanlarıyla birlikte yaylalara çıkarlardı. Yaylalara çıkmayanlar için de bir eğlence kültürü yaşatılırdı.

    20 Mayıs 2000 tarihinde, mayıs yedisi şenlikleri kapsamında, kapasitelerin çok üzerinde yolcu alan iki balıkçı teknesinin alabora olması sonucunda 38 kişinin hayatını kaybettiği deniz kazasının ardından, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı bu gibi şenliklerde ne gibi tedbirler alınması gerektiği yönünde bir genelge yayınladı ve dönemin ilçe kaymakamı Yaşar Karadeniz'in genelgenin hayata geçirilmesine yönelik olarak yürüttüğü çalışmalarda, bu tür bir olayın yeniden yaşanmaması için şenliklerin organize bir biçimde yapılması gerektiği düşüncesi öne çıktı. Bu düşünceden hareketle 20 Mayıs tarihini de içine alacak şekilde 18-19-20 Mayıs tarihlerinde ilçede Beşikdüzü Kültür Sanat ve Deniz Festivali düzenlenmesi ve mayıs yedisi geleneğinin festival etkinlikleri kapsamında yaşatılması kararlaştırıldı.
#10.05.2009 10:50 0 0 0
  • noimage
    8. Beşikdüzü festivali
    19 Mayıs 2009

    Beşikdüzü ilçesinde düzenlenen ''8. Kültür Sanat ve Deniz Festivali'' çeşitli etkinliklerle devam ediyor.


    noimage
    noimage

    Festivalin ikinci gününde Yüksel Çağlar Parkı'nda uçurtma şenliği gerçekleştirildi. İlçe sakinlerinin büyük ilgi gösterdiği şenlikte çocuklara uçurtma dağıtıldı.

    Doğu Gözaçan Kültür Parkı'nda Beşikdüzü Kız Meslek Lisesi tarafından hazırlanan ve aynı okulun öğrencilerinin sunduğu defile organize edildi. Ayrıca okul öğrencileri tarafından hazırlanan yöresel yemekler davetlilere ikram edildi.

    Beşikdüzü Halk Eğitimi Merkezi kursiyerlerinin hazırladıkları ürünlerin yer aldığı sergi ise Ticaret Meslek Lisesi Salonunda açıldı.

    Festival çerçevesinde ilçe stadyumunda organize edilen maçta Trabzon şöhretler karması ile Beşikdüzü şöhretler karması karşılaştı.

    Galatasaray eski başkanlarından Alp Yalman, eski Fenerbahçeli kaleci Nurettin, Trabzonsporlu Turgay, Osman ve Lemi ile eski Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu gibi ünlülerin yer aldığı karşılaşma 5-5 berabere tamamlandı.

    Festival, yarın gerçekleştirilecek etkinliklerin ardından sona edecek.
#20.05.2009 01:20 0 0 0