Halil Adalı

Son güncelleme: 10.05.2009 16:38
  • Halil Adalı Kimdir - Halil Adalı Resimleri - Halil Adalı Biyografisi - Halil Adalı Hakkında
    Adalı Halil, (d. 1871, ö. 1927 Edirne), son devir büyük Türk pehlivanlarından.
    Edirne'nin Adaiçi bölgesindeki Kilise köyünde doğdu. Babası Kara Mehmed de meşhur bir pehlivandı. Adalı Halil, babasının teşvikiyle daha küçük yaşta güreşe başladı ve ilk güreş derslerini babasından aldı. Sonra Kırkpınar'da 26 sene başpehlivan olan meşhur Aliço'ya çırak oldu. Ondan güreşin bütün inceliklerini öğrendi. 1.98 boyunda, 130-135 kilo ağırlığında, devrinin iri pehlivanlarından idi. Koca Yusuf ve Kurtdereli gibi yağlı güreşin ustalarıyla karşılaştı.
    Kurtdereli Mehmed Pehlivanla beraber Avrupa'ya gidip, orada karşılaştığı bütün rakiplerini çok kısa zamanlarda yendi. Avrupa'da yenmedik rakip kalmayınca Amerika'ya geçti. Orada da bütün rakiplerini kısa zamanda yendi ve "Türk arslanı" diye anılmaya başladı. Hatta bir tanesinin kaburgalarını kırması üzerine halk galeyana gelmiş, ellerinden güç kurtulmuştur. Yurda döndükten sonra kazandığı Kırkpınar başpehlivanlığını 18 yıl korumuştur.
    Edirne'de 1927 yılında vefat eden Adalı Halil'in kabri, Kasımpaşa Camii önünde bulunmaktadır. An'anevi Kırkpınar güreşlerine katılan pehlivanların, güreş başlamadan önce Adalı Halil'in kabrini ziyaret etmeleri gelenek halini almıştır.

    noimage

    noimage

    noimage
#10.05.2009 16:38 0 0 0