İnsan sağlığı açısından son derece önemli olan sütün yarım litresinde, diğer bazı gıda maddelerinden katbekat fazla kalsiyum bulunduğu bildirildi.
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''yaşam mucizesi'' diye nitelendirilebilecek kadar büyük besin değerine sahip olan sütün insan yaşamındaki yerinin, insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyledi.
MÖ 26'ncı yüzyıla ait Babil kabartmalarında sütle ilgili temaların işlendiğini ifade eden Tayar, Süt şekeri olan ''laktoz''un vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağladığını anlattı. Tayar, şunları söyledi:
''Bu nedenle süt kemik ve diş oluşumunda, bebeklerin beslenmesinde önemli rol oynar. Ayrıca süt yağındaki fosfolipitler, beyin ve sinir hücrelerinin hayati önem taşıyan kısımlarını oluşturur. Vücut için gerekli olan doymamış yağ asitlerini bünyesinde bulundurmasından dolayı süt yağının beslenmede önemli fonksiyonları bulunmaktadır. Sütte bulunan başlıca mineraller fosfor ve kalsiyumdur. Sütün yarım litresinde, 5 kilogram et, 2.6 kilogram ekmek, 6.3 kislogram patates, 8.5 kilogram elma, 1.6 kilogram marul ya da 1.7 kilogram havuçtaki kadar kalsiyum bulunuyor.''
Yeterli süt tüketiminin yaşam boyunca kemik sağlığı için önemli olduğunu belirten Tayar, "Süt, ayrıca beslenmemiz için gerekli olan yağda ve suda eriyen vitaminlerin hepsini içermektedir. Özellikle zeka gelişiminde etkili olan, deri ve göz sağlığında gerekli B2 vitamini için süt en iyi kaynaktır. Vücudun ihtiyacı olan B12, A ve C vitaminleri süt içerek önemli ölçüde karşılanabilmektedir" dedi.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 443
favori
like
share