Bitkilerin rengini veren pigmentlerin kimyasal yapıları, düşük dalga boylarında ortaya çıkan renkleri vermek üzere gelişmiştir. Mavi ve yakın renkleri oluşturan bileşikler, ya zehirlidir ya da enerji açısından ekonomik değillerdir. Bunun da ötesinde, meyveler aslında bitkinin üreme amacıyla oluşturduğu yapılardır ve kırmızı-sarı arası tonlar en fazla dikkat çeken renkler olmaları nedeniyle meyve yiyici canlıların ilgisini yeşil-mavi tonlarından daha fazla cezbeder.

Çiçek yaprakları, meyvelerden çok daha küçük ve ince yapılı olmaları nedeniyle mavi renk tonlarında görülebilirler. Ancak, yukarıda saydığımız nedenlerden ötürü mavi renk ve tonları, bitkinin meyve ve sap gibi daha büyük ve kalın organlarında görülmez. Bu nedenle de, yaban mersini, erik ve patlıcan gibi meyvelerde (patlıcan da bir meyvedir) söz konusu renklerin tonlarını görebilmemize karşın, gerçek anlamda mavi meyve bulunmamaktadır.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 464
favori
like
share
hatice_cerci Tarih: 14.05.2009 00:12
birde o kadar güzel bir gökyüzü var mavi
gamzelinur Tarih: 13.05.2009 23:30
ilginç teşekkürler
recepugur Tarih: 13.05.2009 20:55
teşekkürler
NarCicegi Tarih: 13.05.2009 02:38
Pedaliza Tarih: 13.05.2009 01:36
olsaydı şölee maviş maviş domatesler..yiyeydik masmavi menemenler ....nolurdu yaniii:72:
BİXİ Tarih: 13.05.2009 01:03
Emeğinize sağlık. Teşekkürler..