Parmak İzinden Yüz Belirlenecek

Son güncelleme: 11.05.2009 15:24
  • Bilim Haberleri - Parmak izinden yüz belirlenebilecek - Bilim Buluşları

    noimage


    Gazi Üniversitesi (GÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, yaklaşık 8 yıldır üzerinde çalıştığı ve bugüne kadar 150 parmak izinden yola çıkarak, bu kişilerin yüzlerini tanımlamayı, yüzde 3-5 yanılma payı ile başardıklarını söyledi.
    Projenin ilk aşamasında parmak izinden burun, göz ve kaş tanımı yapılabildiğini, daha sonra dudak ve çehrenin de tanımlandığını belirten Sağıroğlu, insanların parmak izleriyle yüzleri arasında bağlantı bulunduğu tezini bu şekilde ortaya koyduklarını anlattı.Bu sayede projenin doğruluk oranı hakkında daha etkili bir sonuç elde edilebileceğini ifade eden Sağıroğlu, sistemin sadece Türkiye'de yaşayan kişiler üzerinde denendiğini, diğer ülkelerdekiler üzerinde işlerliğinin ölçülmesi için testlerin yapılması gerektiğini vurguladı.


    Projeyi iki dünya konferansında sunduğunu ve katılımcıların heyecanlandıklarını belirten Sağıroğlu, "Birçok araştırmacı ortaklık teklifinde bulundu. Bu, Türkiye için ticari bir proje olabilir. Bunun patentini de aldık. 3 boyutlu yüz tanıma sistemini geliştirmek için çalışıyoruz. Binde bir kişinin bile yüzünü tanımlasak büyük başarı. Bu çalışma alanında ilk, bu Türkiye açısından çok önemli. Türkiye'de bazı kurumlar bizimle projemiz hakkında görüştü. Tamamlandığında talep olacağına da inanıyoruz" diye konuştu.
#11.05.2009 15:24 0 0 0