Bitkilerde Stoma

Son güncelleme: 08.10.2011 12:13
  • Bitkilerde Stoma - Stoma Hakkında - Stoma nedir
    Stoma, açılıp kapanma özellikleri ile bitkideki terlemeyi ve gaz değişimini kontrol eden canlı yapılardır. Terimin tekili stoma, çoğulu ise stomata'dır.Diğer adı "bekçi hücreleri"dir.Bunlar bitkinin genç dal,yaprak epidermislerinde karşılıkla olarak bulunur.

    Stomalar,epidermisin farklılaşması ile oluşur.Anatomik olarak iç yüzeyindeki zar kalın,dış yüzeyindeki zar ise incedir.Bu incelik kalınlık,stomalara açılıp kapanma özelliği kazandırmışırdır.

    Stoma hücrelerinin yapısında diğer epidermis hücrelerinden farklı olarak kloroplast bulunur. Su içi bitkilerinde stoma yoktur. Kara bitkilerinde stomalar, yaprağın alt yüzeyinde, nilüfer gibi bitkilerde yaprağın üst yüzeyinde bulunurlar. Bitkinin yaşadığı yerin kuraklık derecesi arttıkça stoma sayısı azalır.

    noimage

    Stomaların açılıp kapanması

    Stomaların açılıp kapanması fiziksel prensiplere göre açıklanır.Açılıp kapanma,osmotik basınç ve turgor basıncı değişikliklerinden kaynaklanır.

    Şöyleki; bitki fotosentez sonucu glikoz oluşturur.Bu durum,hücrenin osmotik basıncını yükseltir.Böylece komşu hücrelerden stomalara su geçişi olur.stomanın turgor basıncı artar.Bunun sonucunda ince olan dış çeper şişer ve sonuçta stoma açılmış olur.

    Bir başka açılma nedeni ise CO2 yoğunluğu ile alakalıdır.CO2 asidik özellik gösterir.Azalması ile ph yükselir.Bu durum nişastayı glikoza çeviren enzimlerin aktif hale geçmesine neden olur.Sonuçta üstte oluşan durumlar tekrarlanır.

    2 stoma hücresi 1 stoma yapar.
#11.05.2009 19:02 0 0 0
  • ellerine sağılık
#12.05.2009 02:15 0 0 0
  • ya daha fazlaaa bilgi istiyorumm bu cookkk kısaa lütfen yardımcı olunn:(
#08.10.2011 12:13 0 0 0