Okapi

Son güncelleme: 12.05.2009 23:06
  • Okapi - Okapi Özellikleri - Okapi Hakkında

    Okapi (Okapia johnstoni), zürafagiller (Giraffidae) familyasından geviş getiren bir çift toynaklı türü.
    İlk bakışta görünüşü bir zürafadan daha cok atı andırır, ve arka kısmında zebralarda oldugu gibi siyah beyaz çizgileri vardir. Orman zürafası veya Kısa boyunlu zürafa gibi adlandırmalarada rastlanılabilinir.

    noimage


    Özellikleri

    Okapinin postu çikolata renginde olur, kadifeye benzer ve hafif kırmızımsı pırıldar. Arka bacaklarının üst kısmında siyah beyaz çizgileri vardır. Yüzüde siyah beyaz alacalıdır. Bacakları zürafada gibi olmasada gayet uzundur. Erkeklerin iki kısa boynuzu olur. Dişilerin boynuzu yoktur. Okapilerin dilleri koyu mavi renktedir.
    Okapi ortalama 230 kg ağırlığında, 2 m uzunluğunda, 1,60 m boyunda olur. Kuyrukları 40cm uzunluğa varır. Dişiler genelde erkeklerden biraz daha büyüktür.


    Yayılışı

    Okapilerin yaşadığı tek ülke Kongo Cumhuriyeti'dir. Okapiler ülkenin kuzeyinde ve doğusunda bulunan büyük tropik ormanlarda yaşarlar.


    Yaşam şekli

    Ayrıca ot, mantar ve meyve de yer. Gündüz aktiftir ve ormanda hep sabit kalan yollarda dolaşır. Dişilerin kendilerine ait bir bölgeleri olur. Erkeklerin bölgeleri pek sabit değildir.
    Okapiler yalnız yaşarlar. Ara sıra ufak bir sürü halinde rastlanıldıkları da olmuştur, ancak hangi sebep ile böyle kısa süreli sürüler oluşturdukları sorusu henüz yanıtlanamamıştır.
    Hayvanat bahçelerinde okapiler 30 yaşına kadar yaşayabilir.
#12.05.2009 23:06 0 0 0