İyikide Bayanız

Son güncelleme: 17.05.2009 18:45
  • Hep kadınların iş yaşamındaki dezavantajlarından, önlerine çıkan engellerden söz edecek değiliz ya


    Kadınlarla erkekleri karşılaştırmanın sonu yok. Biraz da işyerinde kadın olmanın yararlarından -hatta getirdiği fırsatlardan bahsedelim:

    Kariyerlerinde zaman kazanıyorlar

    Kariyerlerine başlarken 1-0 önde başlıyor kadınlar: Askerlik nedeniyle. Kendi yaşıtı olan erkekler askerlik görevini gerçekleştirip iş başvurularına başladıklarında, kadınlar işyerlerinde en kötü ihtimalle 8 aylık kıdeme sahip oluyorlar.

    Ne isterlerse giyiyorlar

    Kıyafet sorununu daha az yaşıyor kadınlar. Öncelikle sürekli bir ceket, kravat sorunu yok. Çok sıkı kıyafet yönetmeliği uygulayan birkaç banka dışında, çalışan kadınlar neredeyse serbest kıyafetle işe gidebiliyorlar.

    Hizmet ediliyorlar

    Evinde karısına bir bardak su götürmeyen erkekler bile, işyerinde "bazen" centilmen olmak zorunda kalıyorlar. Bir toplantı odasında sandalye sayısı eksikse kim gider yenisini getirir? Erkek çalışanlar. Bir doküman bir yere yetiştirilecekse kim koşturur? Erkekler. Peki, olağanüstü fazla çalışma gereken durumlarda, sabahlamalarda kimler daha çok kalır? Yine erkekler.

    Daha kolay izin alıyorlar

    "Eşim izin vermiyor" ve "Çocuğumun ihtiyacı var", sadece kadınların dilinde izin isteğine dönüşebilir. Bunları öne sürüp de izin kopartan kaç erkek duydunuz? Gece ateşlenen çocuğun hem annesi, hem babası çalışıyorsa, annenin izin alması meşrudur. Kadınlar veli toplantılarına daha rahat gider. Geç saatlerde bitecek şirket yemeğine katılmak istemezlerse de "eşi istemez", yine meşru olur bu ortadan kaybolma.

    Erkekler ağlamaz ama kadınlar belki

    Sinirleri bozulduğu için bir erkek personelin ağladığına çok az şahit olursunuz. Ama kadınların gözyaşı akıtma ve bunu açıklamama lüksü vardır.

    Daha çok tercih ediliyorlar

    Medeniyet kurallarına aykırı da olsa bazı iş alanlarında -meslek gerektirmese bile- kadın adaylar aranıyor. Özellikle müşteri ilişkilerinin güçlü olması gereken işlerde, örneğin otelcilik, bankacılık, reklâmcılık ve mağazacılıkta kadın çalışan oranı daha yüksek.

    İş yaşamının birçok yerinde kadın-erkek eşitsizliğinden bahsederken, yukarıdakiler gibi eşitsizliğin tersine döndüğü durumları da düşünmek gerek.

#13.05.2009 15:14 0 0 0
  • iyikide bayanız
    teşekkürler çay güzeli
#17.05.2009 18:45 0 0 0
  • İyikide Bayanız Konusuna Benzer Konular
  • Böyle bir şey olamaz.! Hiç alakalı konu bulamadık.
  • Plastik Gıda Ambalajı 17.05.2009 18:45