Meditasyon nasıl yapılır meditasyonun faydaları nelerdir

Son güncelleme: 14.05.2009 21:11
  • meditasyon - Transandantal Meditasyon - yoga
    noimage
    Düzenli olarak meditasyon yapan kişiler, yapmayanlara göre biyolojik olarak daha gençtirler ve öyle de görünürler. Araştırmalar, uzun süredir meditasyon yapan kişilerin biyolojik yaşlarının kronolojik yaşlarına göre on iki yaş daha genç olduğunu göstermiştir! Diğer çalışmalar, yaşla ilgili bazı hormonal değişimlerin düzenli meditasyonla yavaşlatabileceği hatta geriye çevrilebileceğini ortaya koymuştur. Bu, emrinizde olan en etkili anti-ageing silahlarınızdan biridir.

    İyi hissettirmesine ve daha birçok faydasına rağmen, bazı insanlar hâlâ meditasyona karşı çok önyargılı. Çoğuna göre meditasyon, tütsüler arasında bir şeyler söyleyerek saatlerce bağdaş kurup beklemekten ibarettir. Ama gerçek şu: meditasyon siz ne isterseniz odur, ayrıca zihninizin ve sinir sisteminizin sakin bir vakit geçirmesini sağlayıp vücudunuzu anti-ageing moduna sokar.

    Meditasyonun dini bir yanı yoktur. Bütün ruhani, maddi ve sosyoekonomik sınırların ötesindedir. Yararı o kadar çoktur ki, neredeyse sağlığınız ve cildiniz içiniz yapacağınız en iyi şeydir.

    Meditasyonun size ne gibi faydalan olur ?
    Öyle hızlı ilerleyen hayatlar yaşıyoruz ki, adrenal bezlerimiz sürekli bir şekilde, bu strese cevap olarak kortizol ve adrenalin salgılıyor. Meditasyon sırasında derin bir anti-ageing, rahatlama moduna girersiniz; vücudunuz oksijen tüketimini azaltır, nefes alıp verme hızınız yavaşlar, kandaki laktat (yüksek laktat seviyeleri endişe, düşük laktat seviyeleri ise sakinliğin göstergesidir) seviyeniz düşer. Adrenal bezleriniz daha az adrenalin ile noradrenalin üretir ve daha az yaşlanmayı hızlandırıcı kortizol pompalar.

    Birleşik Devletler Madison'daki VVisconsin Üniversitesi'nden araştırmacı Richard Davidson, meditasyonda prefronla (frontal lobun ön kısmı) kortekste yaşanan etkinliğin beynin sağ lobundan sol lobuna olduğunu göstermiştir. Olumsuz duygular hisseden biri sağ-prefrontal odaklıdır; sol-proferontal odaklı olanlar daha coşkulu ve ilgilidirler; diğerlerine oranla daha fazla rahatlarlar ve mutlu olurlar. Davidson'un araştırmaları şunu da gösteriyor ki, düzenli meditasyon sayesinde beyin içine girdiği "savaş ya da kaç" modundan çıkıp bir kabul edişe doğru gidiyor ve bu da mutluluğu artırıyor.

    Diğer çalışmalar düzenli meditasyonun, yaşla beraber ortaya çıkan sayısız problemi yok etmeye yarayan DHEA hormonunun üretimini artırdığını göstermektedir. DHEA, insanın ruh halini, cinsel isteğini, sabit vücut yağı oranını ve yüksek enerji seviyelerini düzenler. DHEA aynı zamanda bağışıklık sistemi ve beyni güçlendirir, stresle daha kolay başa çıkabilmemizi sağlar, kandaki lipidlerin (yağ) oranını düzenleyerek kalbimizi korur. Genç ve sağlıklı bir vücutta DHEA, diğer cinsiyet hormonlarıyla beraber bütün bu hormonların sağlayacağı faydaları sağlayan östrojen ve testosterona dönüşürler.

    Buna ek olarak, DHEA stres hormonu kortizolün vereceği zararlara -yüksek seviyelerde hafıza kaybı, hızlı yaşlanma ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi- karşı korur. Kortizol seviyeleri DHEA'ya rağmen yükselirse, DHEA/kortizol oranınızda bir dengesizlik meydana gelir ve bu da hızlı yaşlanmanın ana nedenlerinden biridir. Kronik yüksek kortizol ve düşük DHEA seviyeleri hemen hemen bütün büyük hastalıklarda ve hızlı yaşlanmada rastlanılan bir durumdur. Yüksek DHEA , öte yandan, sağlıklı kalmayı, vücut sistemlerinizin kendilerini yenilemelerini sağlar.

    Östrojen ve yaşlanma
    Östrojen, şüphesiz, kadınların cildini genç ve sağlıklı tutan hormonlardan biridir. Derinin altında yağın depo edilmesinden ve kadınların gençlik yıllarında en çok memnun oldukları şey olan yumuşak bir cilt yaratılmasından sorumludur. Aynı zamanda dokularda sıvı ve tuzun tutulmasını sağlar. Yenilenme yıllarında bir kadının vücudu cildinin yapısını korumaya yetecek kadar östrojen üretir, ancak östrojen seviyelerinin hissedilir şekilde düştüğü menopoz döneminde bunun büyük kısmını kaybeder. Bu östrojen kaybını takiben kolajen kaybı da gerçekleşir ve bu da cildi inceltir, kurutur, kırışıklıklara karşı daha hassas yapar.

    Östrojen kaybının cildin yapısı ve görüntüsünü ne kadar kötü etkilediğini söylemeye gerek yok. Hormon yerine koyma terapileriyle (HRT) ilgili yapılan araştırmalar bunların cildin yapısına sağladığı faydalar konusunda iyi sonuçlar veriyor olsa da, son araştırmalar HRT'nin ortaya çıkarabileceği sorunların sağlayacağı yararlardan daha fazla olduğunu göstermiştir. Bu konuda size, doğal hormon terapisi ve doğal hormon yerine koyma konusunda uzmanlaşmış birine danışmanızı öneriyorum.

    Hayatınızdaki dengesiz stres hipotalamusunuzun (çoğu doktor tarafından "beynin beyni" diye adlandırılır] işlevini yitirmesine neden olur. Hipotalamusunuz zarar gördükçe küçük dengesizliklere uyum sağlayamaz hale gelir. Bazen çok az, bazen de çok fazla hormonun üretilmesine neden olur. Bunun sonucu olarak da elastikiyetini kaybeder. Bu bozulma endokrin sisteminizin geri kalanında işlevsel bozukluklara sebep olur. Yağlar karna tutunur. Hafıza zayıflar. Virüslerin önüne geçemezsiniz. Göz kasları odaklanma yeteneklerini yitirirler. Bağışıklık sistemi zayıflar. Cinsel istek azalır. Yaşlanma hızlanır. Cilt sıkılığını kaybeder.

    Meditasyona başlayın, çünkü düzenli olarak yapıldığında DHEA seviyelerinizin yükselmesine yardımcı olur.

    DHEA üretimi hipofiz bezlerinizin daha çok yaşlanmaya karşı etkili büyüme hormonu HGH salgılamasını sağlar ve bu da cildinizin görünümü konusunda çok etkilidir. Çoğu araştırmacı, yaşlandıkça durumumuzun kötüye gitmesinin ana sebebinin, HGH gibi kaslarımızı ve dokularımızı onaran, bağışıklık sistemimizi güçlendiren, cildimizin gençliği koruyan önemli hormonları üreten endokrin sistemimizin yaşadığı bozulma olduğuna inanıyor.

    Meditasyonun bu kadar etkili olmasının sebebi de budur; vücudunuzun doğal anti-ageing gücünü harekete geçirir ve hormonal sisteminizi güçlendirir. Araştırmalar düzenli olarak meditasyon yapan insanların oksijen kullanımlarının ciddi Ölçüde azaldığını (bu da daha az miktarda serbest radikal üretimi demek), daha az stres hormonu salgıladıklarını, bağışıklık sistemlerinin güçlendiğini, hormon fonksiyonlarının arttığını, beyin dalgaları hareketliliğinin sakin yaşandığını ve tüm bunların bir arada yaşlanmayı yavaşlattığını göstermektedir.

    Meditasyon üzerine yapılan bir çalışmada, araştırmacılar biyolojik yaşın kan basinemin, görme ve duyma yetilerinin belirleyicisi olduğu sonucuna varmışlardır. Bütün bu faktörler meditasyona iyileştirilebilir. Beş yıldır meditasyon yapmakta olan katılımcılar fizyolojik olarak, meditasyon yapmamış olan rakiplerine karşı on iki yaş daha gençtirler. Kısa süreli katılımcılar bile beş yaş daha gençtir. İşte her geçen gün daha fazla insanın meditasyon yapmasını gerektiren tek sebep.

    Transandantal Meditasyon
    Üzerine en çok araştırma yapılan meditasyon türü transandantal meditasyondur (TM). TM tekniği belirli inançlara ya da belli bir yaşam tarzına uyum sağlaması gerekmemektedir. TM'de defalarca bir man-tra (Sanskritçe'de "hece" anlamına gelmektedir) tekrarlarsınız. Bu mantranın bir özelliği olması gerekmez. Her çağdan, her eğitim düzeyinden, her kültürden ve dinden olan insan bu tekniği uyguluyor ve bunun faydalarını görüyor.

    TM'nin etkileri üzerine fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olmak üzere beş yüzden fazla araştırma yapıldı ve bu çalışmalar 210 farklı üniversite ve araştırma merkezi tarafından otuzdan fazla ülkede gerçekleştirildi. Çalışmaların sonuçları, içlerinde önemli bilimsel gazetelerin de olduğu yüzden fazla gazetede yayınlandı. 1967′de, Harvard Tıp Okulu'nda görev yapan Dr. Herbert Benson bir grup TM uygulayıcısının meditasyon yaptığında %17 daha az oksijen tükettiğini, kalp atım hızlarının dakikada üç birim azaldığını, beyin dalgalarının ise arttığını bulmuştur.

    Araştırmalar, düzenli TM'nin çok yararlı olduğunu ve şunları sağladığını göstermiştir:
    düşük stres: zihin ve vücut TM'ye girdiğinde derin bir rahatlama yaşanır ve fiziksel stres, yorgunluk kaybolur.

    zeka artışı-, zihin doğal alarm haline geri döner ve bu da kişinin zeka seviyesini artırır.
    yaratıcılığın artışı: TM uygulayıcıları daha yaratıcıdırlar, çünkü zihinleri taze ve rahatlamış haldedir.
    gelişmiş hafıza: zihnin alarm durumunda olması hafızayı da güçlü kılar.

    gelişmiş sağlık: meditasyon yapanların kalp hastalıklarına ve diğer rahatsızlıklara yakalanma oranı düşer.
    tansiyonu düşürür: stresten ve endişeden uzak kalınacağı için tansiyonu düşürmede de etkilidir.
    enerji artışı: beden ve zihin sağlıkları yerinde olan kişilerin enerjileri de yüksek olur.

    uykusuzluk sona erer: stresten ve endişeden uzak olunduğunda uykusuzluk problemi de ortadan kalkar.
    biyolojik yaşlanmanın geri çevrilmesi: TM uygulayanlar, hiç uygu-lamamış olanlara oranla biyolojik olarak 5-12 yaş daha gençtir.

    mutluluğun artışı: meditasyon yapanlar insan ilişkilerinde daha ılımlı, daha endişesiz, kendine güvenen, problem çözme yeteneği güçlü, yaratıcı kişilerdir ve bunların hepsi bir arada mutluluğu getirir.
    Günlük koşuşturmaca içinde sakin kalacak on dakika bulma fikri bile imkansız gelebilir, ancak ben bunun sadece sağlığınız için ne kadar gerekli olduğunu vurgulamıyorum. Diyetinizle beraber -aşırı güneşten de uzak durarak- meditasyon yapmak cildiniz ve sağlığınız için yapacağınız en önemli şeydir.

    Güzelliği içeriden yaratın
    Anndırıcı yiyeceklerle ve bol miktarda iyi sıvıyla vücudunuzu toksinlerden arındırın; cilt masajıyla lenfatik sisteminizi harekete geçirin ve diyetinizin yanında cildi yenileyici besin destekleri kullanın.

    Rahatlayın, enerji depolayın ve korunun
    Sinir sisteminizi yogayla rahatlatın; kas yoğunluğunuzu hafif ağırlık çalışmalarıyla artırın; kan akışınızı aerobik egzersizleriyle hızlandırın ve kendinizi cildinizi yaşlandıran UV ışınlarından koruyun.

    Nasıl meditasyon yapacağım ?
    Meditasyon yapmayı öğrenmek hiç de sanıldığı gibi zor değildir. Rahatsız edilmeyeceğiniz sessiz bir yer bulun; oturun ya da bir şilte, yatak ya da mindere uzanın. Baştan aşağı bütün kaslarınızı gevşetin, gözlerinizi kapatın ve derin nefes alın. İleriki sayfalarda size başlangıçta kolaylık sağlayacak bir temel meditasyon seansı örneğini bulacaksınız, ama benim önerim, sizin kendinize özgü bir meditasyon yöntemi geliştirmeniz. Çok iyi yönlendirici meditasyon DVD'leri, CD'leri ve kasetleri de mevcuttur.

    Eğer meditasyon yapmayı denediyseniz, ama kafanızın içinde uçup duran düşüncelerden kurtulamadıysanız bir kez daha deneyin. Bazı insanlar bunun meditasyonun önemli bir özelliği olduğuna inanıyorlar, çünkü bilinçaltınızdaki bütün düşünceleri kafanıza taşımanızı sağlıyor. Bunu tavan arasında saklı duran şeyleri düzenlemek ya da bilgisayarınıza format atmak gibi düşünebilirsiniz. Zihninizi nasıl boşaltacağınızı öğrenmeniz çok uzun sürmeyecektir.

    İç konuşmalarınıza bir dur demek için, sessizce bir kelimeyi ya da mantrayı tekrar edin. Dini olabilir, felsefik olabilir ya da söylediğinizde kendinizi iyi hissettiren herhangi bir şey.olabilir. Ya da sadece nefesinize odaklanın. Düşüncelerin dikkatini dağıtması canınızı sıkmasın -yeniden başlayın. Odaklanmada önemli olan rahat nefes almak ve dışarıdan gelen düşüncelere izin vermemektir. Rahatlayıncaya kadar birkaç kez denemeniz gerekebilir, ama sessiz ve sakin geçirdiğiniz her an sağlığınıza iyi gelecektir.
    Kendinize her gün meditasyon için yirmi dakika ayırın. Meditasyon sırasında saatinize bakabilirsiniz, ama sakın alarm kurmayın; çünkü bir anda irkilebilir ve vücudunuzun rahatlığını bozabilirsiniz. Bitirdikten sonra, birkaç dakika sessiz oturun ve o rahatlığın üzerinize tamamen yerleşmesine izin verin. Meditasyonu günlük yaşamınızın bir parçası haline getirin. Zihniniz temizlenecek, size verilen görevleri daha iyi yapacaksınız, kendinizi yenilenmiş hissedeceksiniz ve yaşlanma saatini de geri çevireceksiniz.

    Temel meditasyon seansı
    • Sesten ve telefonlardan (cep telefonunuz da dahil] uzak sakin bir yer bulun.
    • Rahat bir yere oturun (ya da ayık kalabilecekseniz uzanın!)
    • Dik oturun, boynunuzu düzleştirin ve çenenizi göğsünüze doğru bir miktar eğin.
    • İlk beş dakikayı vücudunuzdaki her kası gevşetmeye ayırın. Burnunuzdan rahat ve yavaşça nefes almaya odaklanın.
    • Nefes aldıkça, aldığınız ve verdiğiniz her nefese, nefesler arasındaki doğal duraksamaya odaklanın.
    • Dikkatinizi kaybetmeye ve başka şeyler düşünmeye başlarsanız, düşüncelerinizin size doğru gelen ve anında dağılan bulutlar olduğunu gözünüzün önüne getirmeye çalışın.
    • Seansın sonunda, ilk birkaç dakika çok yavaş hareket etmeye özen gösterin -özellikle de yatıyorsanız.
#14.05.2009 21:07 0 0 0
  • Aklıma recep ivedik geldi :D:D
#14.05.2009 21:11 0 0 0