pandispanya keki - pandispanya kekinin püf noktaları - güzel bir pasta için ne yapmalı - kekin kabarması için - kekin sönmemesi için ne yapmalı



* Çırpma yaparken önce yavaş konum sonra hızlı konum kullanılmalıdır. Yumurta ve şeker beyazlaşana dek çırpma işlemi sürdürülür. Eğer sıvı malzemeler kullanılacaksa en son ilave edilmelidir.

* Un elenerek koyulmalıdır. Un koyulduktan sonra fazla çırpılmamalıdır aksi takdirde hamur sulanır ve fazla kabarmaz.

* Pasta, kek ve pandispanyalarda kabartma tozu yerine karbonat kullanılmamalıdır.

* Kekin piştikten sonra kalıptan kolay çıkarılabilmesi için kalıp önceden margarinle yağlanmalı ve tabanına un serpilmelidir.

* Sağlık açısından çırpma kabı mutlaka cam veya porselen olmalıdır.

* Kalıp fırına koyulduktan sonra ilk 15 dk fırının kapağı kesinlikle açılmamalıdır. Aksi takdirde kekin çökmesine yol açar.

* Hamurun pişip pişmediği kontrol edilmeden fırından alınmamalıdır.

* Hamurun piştiğinin anlaşılabilmesi için içine kürdan batırılmalıdır. Eğer kürdan nemli çıkarsa hamur pişmemiştir kuru çıkarsa pişmiştir.

* Hamur hazırlandıktan sonra bekletilmeden fırına konulmalıdır. Kekler ve pastalar için en ideal ısı 170 ve 180 derecedir.

* Kek fırından çıkarıldıktan sonra kalıbın içinde soğutulmalı, daha sonra ters çevrilip çıkarılmalıdır.

* İyi bir kek veya pasta sünger gibi olmalıdır.

* Yağlı keklerde çırpma işlemi daha az, pandispanya veya yağsız keklerde ise şeker ve yumurta daha uzun çırpılmalıdır.

* Hamur kalıba boşaltıldıktan sonra kalıp sallanarak tüm yüzeye eşit şekilde yayılması sağlanmalıdır.

* Pasta yapılırken eğer kek ıslatılacaksa ortası daha az, kenarları daha fazla ıslatılmalıdır. Alt parça az, üst parça daha fazla ıslatılmalıdır.

* Pasta yapılırken krema kullanılacaksa kremanın ıslaklığı düşünülerek pasta hamuru çok fazla ıslatılmamalıdır.

* Kullanılacak yumurtalar bozdolabından çıkarılarak oda sıcaklığında bekletilirse daha iyi sonuç alınır.

* Hamura meyve parçaları, ceviz, fındık gibi malzemeler eklenilecekse hamurun yarısı ayrılmalı diğer yarısına bu malzemeler karıştırılmalıdır. Böylece eklenilen malzemeler dibe çökmez.

* Kek veya pasta hamurunda kabartma tozunun, yağın ve şekerin fazla kullanılması hamurun pişerken çatlamasına neden olur.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 4464
favori
like
share
hsyn123 Tarih: 15.05.2009 11:25
bi ara biz yaparken çekiyim videosunu sana püff noktalar neymiş iyi bak