Haram; gayri meşru, meşru olmayan manasına gelen bir Arapça kelimedir. Kuran-ı
Kerim ve Peygamberimiz (s.a.v.) in sünnetinin ışığında fakihlerin Haram
olduklarında ittifak ettikleri maddeler aşağıda çıkarılmıştır:

-Domuz

-Kan

-Et yiyen hayvanlar

-Ölmüş hayvanın parçaları

-İslâmi usulle kesilmemiş, eti helâl hayvanlar

-Sürüngen ve böcekler Şarap, Etil alkol ve İspirto Yukarıda zikredilmiş maddeler
Haramdır ve bütün müslümanlar tarafından kaçınılmalıdır. “Ey İnsanlar!
Yeryüzünde temiz ve helâl şeylerden yiyin, şeytana ayak uydurmayın, zira o,
sizin için apaçık bir düşmandır.” (Bakara 168) âyet-i kerimesine dikkat
edilirse Cenab-ı Hak bu husuta sadece Müslümanlara değil, bütün insanlara hitab
etmektedir. Ayrıca Maide sûresi üçüncü ayetinde de Cenab-ı Zül Celâl hazretleri
iman edenlere şöyle buyurmaktadır: “Leş, kan, domuz eti, Allâh (c.c.)’dan
başkası adına kesilenler, boğulmuş, bir yerine vurularak öldürülmüş, düşüp
yuvarlanmış, başka bir hayvan tarafından yenmiş olanlar (canları çıkmadan önce
kesmemişseniz) ve dikili taşlar üzerinde boğazlananlar haram’dır.” Helâl ve
haram hususunda İslâm’ın temel kaideleri ise şöyledir:

-Helâl eşyanın aslındadır.

-Helâl ve haram kılma hakkı yalnız Allah (c.c.) ındır.

-Helâl’i haramlaştırmak, Allah (c.c.) ‘a ortak koşmanın eşidir.

-Haram emri, bir şeyin çirkin ve zararlı oluşuna göredir.

-Helâl’de, haram’dan kaçınmak için her şey vardır.

-Harama götüren herşey haramdır.

-Haramı helalleştirmek için hile yapmak haramdır.

-Sadece iyi niyet haramı helal yapmaz.

-Şüpheli olan herşeyden kaçınmak esasdır.

-Haram herkes için haramdır. Zaruretler mahzurları mübah kılar. Kısaca
özetlersek: Helal olma şartları: Alkol kullanmadan, eti helal ve kesimi İslami
usulle yapılan hayvani veya bitkisel tabanlı katkı maddeleri %100 helal kabul
edilir. Haram olma şartları: Yenmesi haram kılınmış veya kesimi İslami usulle
yapılmamış hayvani kaynaklı veya bitkisel olduğu halde alkolle muamele görmüş
maddelerden yapılmış katkı maddeleri %100 haram kabul edilir. Şüpheli olma
şartları: Yenmesi haram kılınmış veya İslami usulle kesilip kesilmediği, bitki
kökenli olduğu halde alkolle muamele yapılıp yapılmadığı bilinmeyen katkı
maddeleri de şüpheli kabul edilir.

alıntı

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 350
favori
like
share
paye Tarih: 19.05.2009 11:51
paylaşım için teşekkürler
meltem-meltem Tarih: 18.05.2009 20:41
Allah razi olsun
DUYGUSAL__27 Tarih: 15.05.2009 23:47
paylaşım için teşekkürler