Çocukta Mide Bulantısı

Son güncelleme: 16.05.2009 05:30
  • çocukta mide rahatsızlıkları - çocukta mide bulantısı - çocuk sağlığı

    Çocuklar da mide hastası olabilir
    Katkı maddeli yiyecekler, hazır beslenme ve duygusal bazı sorunlar çocuklarda mide rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden oluyor. Çocuklarda 3 aydan uzun süren kronik karın ağrılarının arkasında çoğunlukla mide hastalıklarının olduğu belirtiliyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Yrd. Doç. Dr. E. Mahir Gülcan, 'Bu hastalıkların 7-8 yaşlarında başlamasının en önemli nedenlerinden biri okul çağındaki yanlış beslenme' diyor. Katkı maddeli yiyecek ve içecekler, fast food yiyecekler yiyen çocuklarda mide hastalıklarına davetiye çıkartıldığını da belirten Dr. E. Mahir Gülcan, çocuklarda en çok görülen mide rahatsızlıklarını şöyle anlattı: Karın ağrısının üç aydan fazla sürmesine kronik karın ağrısı denir.
    AİLE DE ARAŞTIRILMALI
    Kronik karın ağrısı şikayetiyle gelen çocuklarda yapılan muayene ve tetkikler sonucunda ağrının nedeninin mide rahatsızlığı olduğu ortaya çıkıyor. Çocuklarda en çok rastlanan mide rahatsızlığı gastrittir. Doğru beslenmemenin çok önemli bir faktör olduğu gastritte, hastalığı tetikleyen çok önemli diğer bir diğer neden de 'Helicobacter pylori' adlı bir bakteri. Bu bakteri bulaşıcıdır ve hijyenin büyük rolü vardır. Dolayısıyla çocuğa ailesinden, arkadaşlarından, yediği gıdalardan bulaşabilir. O nedenle bir çocukta bu bakteriyi saptarsak ailesinde de araştırma yapılması gerekir. Eğer anne ya da babada varsa onların da tedavisi yapılmalıdır ve korunmada en önemli faktör hijyen kurallarına uymak, düzenli el yıkamak gibi önlemlerin alınmasıdır. Eğer bunlar yapılmazsa, yapacağımız ilaç tedavisinin etkisi geçince hastalık tekrarlayacaktır.'
    STRESİN ETKİSİ BÜYÜK
    Çocuklardaki strese karşı hassasiyetin de mide hastalıklarında rol oynadığını söyleyen Dr. Gülcan, teşhis yöntemleri ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi: 'Çocuklarda mide rahatsızlıklarını araştırırken endoskopi kullanıyoruz. Pek çok aile çocukta bu yöntemin uygulandığını bilmiyor. Ancak çocuklara çok rahat koşullar altında endoskopi yapıyoruz ve mide şikayetinin nedenini araştırıyoruz. Endoskopik yöntemle mide şikayetinin gastrite mi, ülsere mi bağlı olduğunu saptarken, diğer bir yandan da aynı anda Helicobacter pylori'nin varlığını araştırıyoruz. Çünkü çocuklarda sadece gastrit değil ülsere de rastlanıyor. Teşhis belli olduktan sonra ise ilaç tedavisi veriyoruz. Ancak ilaç tedavisinin yanında tedavinin kalıcı olması için beslenme düzeninin değişimine ve kişisel temizliğe yönelik önerilerimiz de oluyor

    'Mide Bulantısı İçin, Çocuklarda Mide Bulantısı Bitki, Bitkisel Tedavisi

    Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler: Dere otu, Misk otu, Güneş gülü (çiğ otu), Limon kabuğu, Nane, Aslanpençesi otu, Şeker, Damla sakızı otu

    Hazırlanış ve Kullanım Reçetesi:

    Damla sakızı çiçekleri, dere otu tohumlan ile birlikte demlenir. Süzüldükten sonra elde edilen karışımdan, bulantı esnasında bir fincan ısıtılarak içilir.

    Hazırlanan misk otu tentüründen, üç-beş damla kesme şeker üzerine damlatılır. Bulantı esnasında, hazırlanan tentürlü şeker ağıza alınarak emilir.

    Kurutulmuş güneş gülü, kaynar suda demlendikten sonra sıkılarak süzülür. Süzülerek elde edilen sıvıya rendelenmiş limon kabuğu ve dövülmüş nane ilâve edilerek karıştırılır. Hazırlanan bu karışımdan, bulantı esnasında bir fincan içilir.

    Aslan pençesinin kök ve yapraklan, kaynar suda yarım saat süre ile kaynatılır. Süzülerek elde edilen sıvıdan, rahatsızlık süresince kahvaltıdan önce bir fincan içilir.
#16.05.2009 05:30 0 0 0