Çökelek Nasıl Yapılır

Son güncelleme: 25.05.2009 14:59
  • Çökelek Tarifi - Evde Çökelek Nasıl Yapılır - Çökelek Yapımı

    5 kg sut
    - 5 lt - yaklasik 2.5 kg lor
    - Yarim kilo tereyag (tuzlu ya da tuzsuz)
    - sutu mayalamak icin 4-5 yemek kasigi yogurt


    Yapilisi;

    - Sutu kaynama noktasina gelene kadar isitin. Kaynadiktan sonra bir kac dakika karistirarak kaynatin ve altini kapatin. Yogurt icin gerekli sicakliga gelince ki bunu soyle tabir ederiz, elinizi deydirdiginizde eliniz yanmayacaktir ama cokta soguk olmayacaktir. Yogurda sicak sutden bir miktar ekleyip yogurdun ilinmasini saglayin ve mayalacaginiz kapda bulunan sute karistirarak ilave edin. Mayalanama icin gerekli sicakligin yaklasik 45C olmasi gerektigini yaziyor bazi kaynaklar. Celik bir tencerede ya da cam bir kapda yapilan yogurtlar daha guzel mayalanmaktaymis. Bir iki havluyla sararak 5-6 saat kadar bu sekilde bekletin ve mayalanma bittikten sonra yogurdu sarsmadan buzdolabina kaldirin.
    Simdi mayalanan yogurdu eksitmemiz gerekiyor. Ben yaptigim yogurdu bir iki saat kadar buzdolabinda bekletip oyle eksittim, ama illaki dolaba koymaya gerek yokmus, yani mayalama islemi biter bitmez yogurtu kisik ateste isitarak eksitebiliriz.
    Yogurdu bu asamada tencere turu bir kapta mayalamak gerekli, aktarma yapmadan, karistirmadan isitarak eksitmek onemli cunku. Kisik ateste yogurdu iyice isinana kadar beklememiz gerekiyor. Yanlardan hafif kabarma belirtileri gozlendiginde tahta bir kasikla cok sarsmadan, kasigin tersiyle hafifce karistirip yogurdun tamaminin isinmasini ve sonunda eksimesini saglamamiz gerek. (Bu asamada ben ilk defada yeterince isitmamisim ve gerekli eksime saglanmadi, yeniden yogurdu uzun sure isitmak zorunda kalmistim) Arada karistirarak ve yogurdun tamamiyla isindigindan emin olduktan sonra, zaten bu asamada yesilimsi eksi suyu gozukecek ve eksimis sutde oldugu gibi peynirimsi parcalar olusacaktir. Artik yogurdun altini kapatabiliriz. Bundan sonra eksiyen yogurdu bir gece ya da en az 7-8 saat oda isisinda sogumasi icin bekletecegiz.
    Sure sonunda bez torbaya bosaltip suyunu suzdurmemiz gerekiyor. Suyun akan kismi bittikten sonra tamaminin suzulmesi icin buyukce bir havlu ya da eski bir sofra bezi uzerine yerlestirip, uzerine bir agirlik koyarak en az bir gece bekletecegiz. (Ben bu asamada bez torbayi birkac kez alt-ust yaparak suzdurdum. Altindaki bez tamamiyla islanmisti. En az 15 saat kadar beklettim bu sekilde.)
    Eveet, yogurttan elde edecegimiz cokelek hazir. Simdi sira ayni bez torba icinde ricottayi eklemekte. Elimizle ya da iri bir kasikla karistirip birbirine iyice yedirmemiz gerekiyor. Karistirdiktan sonra ricottadaki suyun da suzulmesi icin yogurtta yaptigimiz islemleri ayni sekilde yapmamiz gerekiyor. Bu asamada en az bir tam gun suzdurme islemini yapmamiz gerek.
    Sure sonunda suzdurulen cokelegin kuru, neredeyse beyaz peynir gibi bir goruntusunun olmasi gerek. Asagidaki fotografta oldugu gibi.


    Buyukce ve derin bir kaba aktardiginiz cokelege tereyagini ekleyip iyice yogurmakta sira. Kullandiginiz lor ya da ricotta ve tereyagin tuzlu olup olmamasina bagli olarak tuz ekleyecegiz. Yagi ve tuzu ekledikten sonra iyice karistirmamiz gerek. Tadina bakarak tuzunu ayarlayabilirsiniz.
    Kahvalti icin bir miktar ayirip, kalanini tuketeceginiz olculerle plastik kaplara koyarak dondurucuya atabilirsiniz..

    Yapilisinin bu kadar uzun olmasi gozunuzu korkutmasin, ben olabildigince ayrintiya girdigim icin bu kadar uzun oldu:) Basta da belirttigim gibi sadece 2-3 gune yayilan bir yapim asamasi disinda bir zorlugu yok.. Deneyecek olanlara simdiden kolay gelsin diyorum...
#16.05.2009 12:18 0 0 0
  • Cokta guzeldir emeginize saglik guzel bir paylasim
#16.05.2009 12:22 0 0 0
  • ellerinize sağlık
#25.05.2009 14:59 0 0 0