Tony Hawk's Pro Skater 4

Son güncelleme: 16.05.2009 12:48
  • İşletim Sistemi: Win 98/2000/Me/XP
    İşelmci: 800 MHz
    RAM: 256 MB
    Ekran Kartı: 32 MB
    HDD: 700MB

    noimage
    noimage
    noimage
    noimage
    noimage



    Kaykay oyunlarının kaykayla ilgilenen, sadece belirli bir kitleye mi hitap ettiğini sanıyorsunuz? O zaman daha önce hiç THPS oynamamışsınız demektir. THPS2'yi görmeden önce ben de böyle düşünüyordum.ama emin olun THPS herkese hitap ediyor.

    Uzun bir aradan sonra sonunda THPS4'e kavuştuk. Gerçi bu oyun PS2 için çok daha önce yapılmıştı.Maalesef artık PC oyuncuları kaliteli oyunları oynamak için oldukça uzun bir süre beklemek zorundalar.

    Oyunumuz modaya uyarak 2 cd halinde geliyor. Yükleme işi tamamlandıktan sonra çeşitli ayarları yapıp oyuna giriyoruz. Yalnız bu ayarlar bölümünde "distance fog" 'u aktif hale getirmeyin. Yapımcılar bu olayı fazla abartmış. Önünüzü bile doğru dürüst göremiyorsunuz. Güzel bir açılış demosundan sonra nihayet ana menüye erişiyoruz.

    Herkesin en çok oynayacağı mod olan career mod tamamen değişmiş. Öncelikle daha önceki THPS'lerdeki gibi bir zaman kısıtlaması yok. Sadece görevleri yaparken bir zaman kısıtlaması var. Zaman kısıtlaması olmadığı için etrafta rahatça dolaşabiliyorsunuz. Görevleri almak için üstünde mavi ok işaretiyle belirtilmiş insanların yanına gidip konuşmamız gerekiyor. Görevler demişken oyunun tamamında 190 görev bulunmakta. Bunlar kolaydan sizi çıldırtacak seviyeye kadar gidiyor. Serinin daha önceki oyunlarındaki gibi oyunu 2 günde bitirmek imkansız. Hele %100 bitirmek oldukça zor bir iş. Eminim oyunu %100 bitirebilen çok az insan olacaktır.Level Select ekranından kaç görev yaptığınızı, geriye kaç görevin kaldığını görebilirsiniz. Bölümler eskiye nazaran çok fazla büyük. Neredeyse tamamı da açık alanlarda geçiyor. Oyunun demosunu oynadıysanız orada sadece ilk bölüm oynanabiliyordu. Sadece demosunu oynayanlara söylemeliyim ki sonradan açtığınız bölümler ondan daha da büyük. Oyun çok farklı mekanlarda geçiyor, hepsi de birbirinden güzel ve yaratıcı. Özellikle ilginizi çekecek bölümlerin içinde lunapark, hayvanat bahçesi ve kaykaycılar için özel hazırlanmış park bulunuyor. Kilitli olan bölümleri açmak için de size verilen görevleri yerine getirmelisiniz.

    Oyunda Tony Hawk ile beraber, toplam 14 ünlü, profösyönel kaykaycı bulunuyor. Bunların çoğu da eski oyunlardan tanıdık isimler. Kaykaycılar çok iyi modellenmiş, tamamına yakını gerçeğinin tıpatıp aynısı olmuş. Profösyönel kaykaycıların görüntülerini değiştirme şansınız da var. Örneğin; Tony Hawk'ın suratını, kıyafetini vs. değiştirip, tanınmayacak bir hale sokabilirsiniz. Bunun dışında "Create a Skater" menüsünden kendi karakterinizi yaratabilirsiniz. Bu karakter yaratma ekranı o kadar ayrıntılı ki gördüğünüzde şaşıracaksınız. Karakterinizin doğum yeri, yaşı, adı-soyadı, cinsiyeti, suratı, saçları, şapkası, pantolonu, giysisi, hatta ayakkabıları ve çoraplarını bile istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Bunlar sadece bazıları dahası da mevcut.

    Daha önce THPS oynayanlar oyuna çabucak ısınacaklardır; çünkü kontrollerde ve tuş sisteminde herhangi bir değişiklik yok. Kontrollere yabancıysanız da "Practice" menüsü oldukça işinize yarayacaktır. Serinin daha önceki oyunlarındaki gibi istediğiniz hareketi, istediğiniz tuşlara göre ayarlayabiliyorsunuz. Görevlerde ilerledikçe yeni özel hareketler kazanıyorsunuz. Ayrıca instant replay seçeneğinden yaptığınız hareketleri tekrar izleme fırsatınız var.

    Biraz da diğer modlardan bahsedelim. "Free Skate" modunda görev ve zaman kısıtlaması yok. Öylesine etrafta dolaşıyorsunuz. "Single Session" da çok kısıtlı bir zaman dilimi var ve o zaman dilimi içerisinde bölümü oynuyorsunuz.

    Karakterimizin özelliklerini geliştirmek için yine stat puanlarını kullanıyoruz. Stat puanlarını artık sadece bazı görevleri bitirince alabiliyoruz. Bu puanlar oldukça önemli. Karakterinizi geliştirirseniz görevleri daha kolay bitireceksiniz.

    Para, para, para Peki bu oyunda para ne işimize yarıyor? Öncelikle paralarınızı kullanmak için "spend cash" menüsüne girmelisiniz. Para toplamak için de, ya bölümün içindeki rastgele, oraya buraya koyulmuş paraları almalısınız ya da görevleri tamamlamalısınız. Paranız sayesinde başka yöntemlerle açılmayan Carnival, Chicago bölümlerini,(özellikle carnival'ı açmanızı tavsiye ederim) extra kaykaycıları, çeşitli hile kodlarını, çeşitli aksesuarları, yeni kaykayları ve farklı demoları açabiliyorsunuz.

    THPS4'de çok az oyunda görülen bir özellik var. Tek bilgisayarda 2 kişi aynanda oyunu oynayabiliyor. Yalnız burada uyarmam gereken önemli bir nokta var. Diyelim arkadaşınızla beraber ikiniz de klavyeyle oynuyorsunuz ve ikiniz de aynanda uzun bir combo yapmaya başladınız. Siz 3-4 tuşa hızlıca basarken arkadaşınız da bastığında kısa süreli kitlenmeler meydana gelebiliyor. Ayrıca bu işlem yapılırken karakteriniz birkaç saniye adeta bloke olabiliyor ve hareket ettirmeniz mümkün olmuyor. Yani bu modu oynayacaksanız bir klavyede 2 kişi oynamayın.

    Bölümler sizi kesmedi mi? O zaman "Build Park" menüsünden istediğiniz bölümü kendiniz yapabilirsiniz. Bu menü de oldukça ayrıntılı olmuş. Bomboş bölümü istediğiniz şeylerle doldurabilir sonra da o bölümü oynayabilir ve hatta kaydedebilirsiniz de. Ayrıca bu menünün altında bulunan Load Premade Park seçeneği sayesinde yapımcıların hazırladığı 25 bölüme de erişebiliyorsunuz. Bu 25 bölümün Career menüsündeki bölümlerle hiçbir alakası yok, tamamen farklı. Şimdi bir düşünün 7+2 olmak üzere 9 tane dev gibi career bölümü, 25 tane yapımcıların hazırladığı bölüm ve sizin yapabileceğiniz sonsuz sayıda bölüm. Yoksa hala yeterli değil mi?

    Grafikler epey geliştirilmiş, parlak ve temiz. Yüksek çözünürlükte grafiklerin kalitesi oldukça tatmin edici. Grafiklerde pek iyi olmayan nokta arabalar. Biraz fazla detaysız olmuş neyse çok da önemli değil.

    Müzikler tek kelimeyle muhteşem. Daha önceki THPS'lerdeki gibi hepsi özenle seçilmiş. Adamı gaza getiriyor. Ses efektleri de oldukça iyi ve gerçekçi. Ama bazı seslendirmeler çok kötü olmuş. Sanki insanların kafasına silah tutup zorla seslendirtme yapmışlar.

    Oyun çok eğlenceli. Oynanabilirliği de çok yüksek. Kendinizi bir kaptırdınız mı oyunun başından kalkamıyorsunuz.

    Oyunun multiplayer menüsü de oldukça başarılı olmuş. 8 kişiye kadar destek sağlıyor. Career menüsündeki bölümlerle sınırlı kalmayıp kendi yarattığınız bölümleri de başkalarıyla oynayabiliyorsunuz. Üstelik kendi yarattığınız karakterle bile oynama şansınız var.

    THPS4'ün her noktasında ayrı bir artısı var. PC oyuncularının beklediğine değmiş doğrusu. Bu oyun her yönden seriyi bir adım daha ileriye taşıyor. THPS4 şu an piyasada bulabileceğiniz en iyi kaykay oyunu. Tek kelimeyle harika. Serinin fanatiklerinin bu oyunu kaçırmasına zaten ihtimal vermiyorum, seriye yabancıysanız da bir denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
#16.05.2009 12:48 0 0 0