Büyük Yazarın Gizli Evreni - Arthur Power

Son güncelleme: 17.05.2009 13:35
  • Büyük Yazarın Gizli Evreni Kitap Özeti - Büyük Yazarın Gizli Evreni Kitap Tanıtımı

    Kitabın İçinden

    Bir dostluğun hikayesini okuyoruz bu kitapta. İrlanda'yı terk etmiş, Paris'te yeni heyecanların peşine düşmüş, sanatın ardında yolunu bulmaya çalışan genç bir ressam Arthur Power ile ülkesi İrlanda'dan yine aynı şehre, fakat farklı bir şeyler bulmaya gelmiş James Joyce'un dostluğu. Bu iki farklı karakter, sohbetlerinde edebiyat okurlarının hep merak ettiği ancak izine pek rastlayamadıkları pek çok sorunun cevabını veriyor.
    Röportaj taleplerini kabul etmeyesınırlı bir sosyal yaşam sürdüren James Joyce, dostluğun hatırına dünyasını Arthur Power'a açıyor. Sanata, edebiyata, hayata dair düşüncelerini samimiyetle paylaşıyor, böylece bu kitapla bir yazarı, dehasının ötesinde insan olarak da tanıma fırsatı buluyoruz. Anavatanını terk etmiş bir yazarın, Paris'te yaşadığı gönüllü sürgünün hikayesini okuyoruz...
    • James Joyce modern edebiyata yeni bir boyut kazandıran eseri Ulysses için neler dedi? Eleştirmenlerin anladığı Ulysses ile James Joyce'un sunduğu profil arasında bir fark var mı?
    • Ünlü yazar, Rus roman geleneği için neler düşünüyor, Joyce için Tolstoy kimdir, Dostoyevski nasıl bir yazardır?
    • Fransız çağdaşları için söyledikleri, Andre Gide, Proust ve diğerleri...
    • Ünlü şair T.S. Eliot ve eseri Çorak Ülke hakkında neler düşünüyor, şiiri hangi açılardan değerli buluyor?
    • Hemingway ve Amerikan kültürü üzerine söyledikleri...

    JAMES JOYCE

    James Joyce, 1882 yılında Dublin'de doğdu. Cizvit okullarında eğitim gördü; Dublin'deki University College'da felsefe ve modern diller okudu. 1900'de, henüz üniversite öğrencisiyken Ibsen'in bir oyunu üzerine kaleme aldığı uzunca yazı Fortnightly Review dergisinde yayımlandı.
    Dublinliler, 1914 yılında İngiltere'de yayımlandı. Joyce, 1915'te tek oyunu olan Sürgünler'i yazdı. Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi adli otobiyografik romanı 1916 yılında yayımlandı. Aynı yıl Joyce ve ailesi Zürih'e taşındı.

    Büyük bir yoksulluk içinde yaşadıkları Zürih'te en büyük eseri olan Ulysses üzerine çalıştı ve bu kitap Little Review adlı bir Amerikan dergisinde dizi halinde yayımlanmaya başladı. Dizileştirme 1918'de başladı, ancak kitap hakkında dava açılması nedeniyle 1920'de diziye ara verildi. Ulysses kitap olarak ilk kez 1922'de Paris'te basıldı. Pek çok yeni tekniğin kullanıldığı roman yayınlandığında büyük yankı uyandırmıştır.

    Joyce ailesi iki büyük savaş arasında Paris'te kaldı. Bu dönemde son romanı olan Finnegan'ın Uyanışı üzerinde çalıştı. 1939'da, Finnegan'ın Uyanışı basıldı. 13 Ocak 1941'de öldü.

    noimage

    Künyesi

    Dizi: Edebiyat İnceleme Araştırma
    144 sayfa, 13,5x21 cm , İthal, İlk Baskı Tarihi: Mayıs 2009
    ISBN: 978-975-263-992-8, Barkod: 9789752639928, 1.baskı
#17.05.2009 13:35 0 0 0