Bilim Adına İlk İcatlar

Son güncelleme: 28.03.2011 17:36
  • İlk İcatlar - Bilim Adına İlk İcatlar

    İlk ayna
    1903' te Emil Bloch* aynayı geliştirdi. Tarih boyunca parlatılmış bir ya da taş ayna olarak kullanılmıştır. Daha sonraları cam yüzeylerin arkasına yapıştırılan koyu renkli kumaşlar da aynı amaçla kullanılmıştır. İlk modern ayna ise Bloch tarafından* düz camın gümüş veya altın folyo ile kaplanmasıyla elde edilmiştir.


    İlk bebek arabası

    1733' te İngiliz William Kent* ilk bebek arabasını üretti. W. Kent adlı mimar* Devonshire' in III. Dükü' nün çocukları için tarihin ilk bebek arabasını sipariş üzerine yapmak zorunda kalmıştır. Bugün geliştirilmiş benzer tasarımlar parklarda* bahçelerde karşımıza çıkabilmektedir.


    İlk trafik ışıkları

    1923' te Gervett A. Morgan* elektrikli trafik ışıklarını geliştirdi. Üzerinde "dur" ve "geç" yazan trafik işaret kolları* ilk kez 1868' de kullanılmıştır. Sonraları gaz lambasıyla çalışan renkli trafik ışıkları kamu kullanımına sunuldu. İçindeki gaz lambası vasıtasıyla trafiği düzenleyen bu sistem* o tarihlerde gaz lambalarından birinin patlaması sonucu bir polisin ölmesine neden olunca yeni arayışlara gidildi. Bu soruna çare arayan Morgan* yeşil* sarı ve kırmızı renklerden oluşan elektrikli trafik ışıklarını geliştirdi.


    İlk gaz maskesi

    1914' de Garet A. Morgan' ın geliştirdiği gaz maskesi* Erie Gölü altındaki patlamada 32 maske kullanıcısın hayatta kalmasından sonra çok tutulmuştur. Patlamadan sonra pek çok firma Morgan' ın gaz maskelerinden sipariş vermiştir. Sonraları Amerikan ordusu gaz maskesine son halini vermiş ve resmen kullanmaya başlamıştır.


    İlk yangın söndürücü

    YANGIN SÖNDÜRÜCÜ : 1816' da George Manby* yangın söndürmeye yönelik bir sistem geliştirerek ilk yangın söndürücünün temellerini atmış oldu. Alet* su içeren kobal bir silindirden oluşuyordu. İçindeki su* sıkıştırılmış hava yardımıyla dışarıya püskürtülüyordu. (devam)


    İlk blender

    Stephen Poplawski* termos benzeri cam bir kutunun tabanına ****l* dönen bir bıçak koyarak blender fikrini ilk ortaya atan kişidir. 1932' de bu fikrini tasarım haline dönüştürmeyi başarmıştır. 1935' te Fred Waring ve Frederick Osus adlı iki girişimci dostu* Poplawski' nin fikrini geliştirerek büyük bir ticari başarı kazanmışlardır.


    İlk termos

    1906' da İskoçyalı J. Dewar* termos adını verdiği ve içine konulan sıvının ısısını koruyan* iç içe geçmiş iki kaptan oluşan bir sistem geliştirdi. Tarihin en popüler icatlarından birisi olan termos sayesinde piknik yapmak* insanoğlu için daha da aaaifli bir hal almaya başladı.

    İlk çamaşır makinası

    1906' da Ala Fischer* çamaşır makinesini icat etti. Makinenin içine yatay olarak yerleştirilmiş ****l tambura kirli çamaşırlar konuluyordu. Tambur* elektrik yardımıyla döndürülüyor ve hareket sırasında çamaşırlar sürekli suyla temas ederek temizlenmiş oluyordu. İlk kurutuculu çamaşır makinesi ise 1924' te üretildi. Çamaşır makineleri sürekli gelişerek günümüzdeki halini aldı.

    İlk bulaşık makinası

    1889' da W. A. Cockran adındaki maharetli kadın mucit* tarihin ilk elektrikle çalışan ilk bulaşık makinesini üretti. Sistem çok basitti. Bir fiskiye* boru yardımıyla gelen tazyikli suyu tabakların üzerine eşit dağıtıyor ve bulaşıkları temizliyordu.


    İlk elektrikli buzdolabi

    İlk elektrikli buzdolabı* Karl Linde tarafından 1877' de geliştirildi. Yiyeceklerin bozulmadan saklanabilmesi için gereken* ortamın soğuk olması koşulu* ilk defa Karl Linde tarafından yapay olarak sağlanmıştı. Linde' nin cihazı* yiyecek kabininin arkasına freon gazı yerine metil ether adlı son derece patlayıcı bir gaz pompalıyordu. Bu yüzden pek yaygınlaşmadı. Freon gazı kullanılan ilk buzdolabını ise Balzer Von Platen ve Carl Munters birlikte tasarlamıştı.
#17.05.2009 17:08 0 0 0
  • ilkler ve icatlar hakkında faydalı bilgiler teşekkürler.
    ilkler 'de daha ayrıntılı bilgi yer alıyor..
#28.03.2011 15:03 0 0 0
  • Teşekürler
#28.03.2011 17:36 0 0 0