Enfeksiyon Hastalıkları

Son güncelleme: 18.05.2009 18:08
  • Enfeksiyon Hastalıkları Nelerdir - Enfeksiyon Hastalıkları Belirtileri - Enfeksiyon Hastalıkları Tedavisi
    Bakteriyel Menenjit

    Ateş, şiddetli baş ağrısı, kusma, ense sertliği, Kerning ve Brudzinski belirtileri, patolojik refleksler, nabızda diskordans, herpes labialis, konvülsyon, ileri dönemde göz dibi stazı, opüstotonus, şuur bulanıklığı ve koma.

    Barsak Parazitleri
    Helmint yumurtalarının yutulması ya da larvalarının cildi delerek organizmaya girmesi sonucunda ortaya çıkan paraziter infeksiyonlardır.

    Bartonelloz
    Bartonella bacilliformis'in oluşturdugu, 2 ayri tablo şeklinde seyreden bir hastaliktir. Hastaligin anemik fazina Carrion hastalığı veya Oroya ateşi, döküntülü fazına ise Verruga Peruana adları verilir.

    Besin Zehirlenmesi
    Besinler birçok infeksiyon hastalığının bulaşmasında aracı rol oynayabilirler. Bu hastalıklardan özel bulgularla seyredenlerin dışında daha çok bulantı, kusma, ishal gibi gastrointestinal semptomlarla seyredenler besin zehirlenmesi olarak tanımlanır.

    Beyin Absesi
    Genel infeksiyona ait bulguların yanısıra intrakranial basınç artışı ile ilgili bulgular ve fokal nörolojik bozukluklar görülebilir. Ateş hastaların %50'sinde görülmezken ense sertliğide yaygın olarak karşılaşılan bir bulgu değildir. Kronik safhada başağrısı, kusma, letarji en çok karşılaşılan semptomlarken staz papiller hemen her hastada görülür.

    Boğazda Beta Hemolitik Streptekok Enfeksiyonu
    A Grubu Beta hemolitik streptokoklar, bakteri türü mikroplardır. Özellikle kış aylarında kapalı ortamlarda birarada bulunan insanlarda boğaz iltihaplanmalarına (farenjit) neden olurlar. Streptokoklar, solunum yollarından havayla çıkan damlacıkların insandan insana geçmesiyle bulaşırlar.

    Candida Vajiniti
    En sık görülen Candida vajiniti etkeni C.albicans'dır (%90). Normalde ağız, boğaz, barsaklar, vajina ve cilt florasında bulunurlar. Daha az olarak C.tropicalis ve C.glabrata da etken olabilir.

    Cüzzam (Lepra)
    Hastalığın etkeni Mycoplasma leprae'dir
    Kültürlerde üretilemez. Asido-rezistan olup, tbc basilinin aksine alkol ile dekolorize olur, yani alkole rezistansı yoktur.

    Deli Dana
    Bu hastalık "deli dana hastalığı" olarak adlandırılan bir çeşit beyin dokusu iltihabı geçiren hayvanların etinin yenmesiyle insanlara geçen bir hastalıktır. Hastalık "prion" denilen virüslerden daha basit yapıdaki mikroplarla bulaşır. İnsanlarda da yine beyin dokusu iltihabı olur.

    Ektima
    Dermal ülserasyona yol açan ve epidermise dek uzanan cilt infeksiyonudur. Tedavi impetigo gibidir.

    Gazlı Gangren
    Gazlı gangren, zorunlu anaerob, sporlu, Gram (+), klostridium cinsi bakterilerin yol açtığı prognozu ağır toksiinfeksiyöz bir hastalıktır.

    Gırtlak iltihabı ve Gırtlak-nefes borusunun iltihaplanması
    Genellikle çocuklarda görülen ve hemen daima virusların neden olduğu bir enfeksiyondur. Parainfluenza virus tip 1 (% 65), parainfluenza virus tip 3, influenza virus tip A ve B, RSV, kızamık ve ECHO viruslar en sık etkenlerdir.

    Grip
    Grip ve soğuk algınlığı sonucu oluşan enfeksiyonlarda

    etken %90 virüslerdir. Grip, soğuk algınlığına neden olan

    200 kadar değişik virüs tanımlanmıştır.

    Hepatit A
    Hepatit A virüsü (HAV) fekal ve oral yollardan bulaşır. Kontamine sular sık rastlanan bir enfeksiyon kaynağıdır. HAV göl sularında 4 haftaya kadar enfeksiyöz olma özelliğini korur.

    Hepatit B
    Hepatit B , hepatit B virüsünün (HBV) meydana getirdiği bir enfeksiyon hastalığıdır. Dünyada en çok görülen enfeksiyon hastalıklarından biri olan hepatit B, bütün dünyadaki önde gelen dokuzuncu ölüm nedenidir.

    Hepatit C
    C hepatiti ,Hepatitis C virusunun (HCV)'nin neden olduğu bir karaciğer enfeksiyonudur.Önceleri non-A non-B (ne A nede B) hepatiti olarak adlandırılan C hepatiti,1970'lerin ortalarında bulundu.

    HPV Enfeksiyonları ( Human Papilloma Virüs enf.)
    HPV, hem erkeklerde hem kadınlarda, cinsel temas ile bulaşan en yaygın hastalıklardan bir tanesidir.Amerika Birleşik Devletleri'nde 15 ile 49 yaşları arasındaki kadın ve erkeklerin % 10 ile 20 kadarının (12-24 milyon insan) HPV infeksiyonu geçirdiği rapor edilmektedir.

    HSV Enfeksiyonları ( Herpes Simplex Virüs enf.)
    İki herpes simpleks virus tipinden HSV-1 % 80 oranında oral, % 20 de genital lezyonlar; HSV-2 ise % 80 genital, % 20 oral lezyonlar yapar.

    İdrar Yolu Enfeksiyonları
    Anlamlı Bakteri; Kontaminasyon ile infeksiyonu ayırt etmek için kullanılan bir terimdir. İşenmiş idrarda bulunan bakteri sayısının anterior üretradaki mikroorganizmalarla kontaminasyondan fazla olması olarak tanımlanır.

    İshal
    İshal (diyare), günlük dışkılama sayısının (2-3 kezden) ve miktarının normalden (200 gram) fazla, kıvamının ise sulu olması halidir. İnfeksiyöz ya da infeksiyöz olmayan birçok nedenle ortaya çıkabilir.

    Kabakulak (Epidemik Parotit)
    Kabakulak tüm dünyada görülebilen bir hastalıktır. Hastalık yıl içerisinde Ocak ve Mayıs ayları arasında en yüksek görülme hızına ulaşır. Askeri kışlalar, okullar gibi kapalı topluluklarda epidemiler bildirilmiştir.

    Kızamık
    Klinik bulgular : Asemptomatik enfeksiyon gösterilmemiştir. İnkübasyon dönemi 10-12 gündür; 2-4 gün süren prodromal dönem ateş, mide bulantısı, konjunktivit, koriza ve trakeobronşitle (kuru öksürük) karakterizedir.

    Kist Hidatik
    Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis ve Echinococcus vogeli'nin oluşturduğu; sıklıkla karaciğer ve akciğerde yerleşim gösteren paraziter zoonotik bir hastalıktır.

    Nefrit - Glomerulonefrit
    Böbreğin temel fonksiyonlarından birisi idrar üretmektir. Her 2 böbrekte idrar üretimine yol açan yaklaşık 2 milyon küçük ünite (nefron) vardır. Bir nefron temel olarak 2 kısımdan oluşur.

    Paronişi
    Tırnak yeme alışkanlığı olanlar ve suda uzun süre maruziyet sonucu oluşabilir. İmmünkompromize hastalarda da oluşabilir.Yüzeyel, hassas bül, eritamatöz zeminde, distal falanksın anterior yağ dokusunda oluşur ve tırnak yatağına yayılabilir.

    Sedef Hastalığı (Psoriasis)
    Psoriazis çeşitli klinik biçimlerde ortaya çıkabilen, yineleyici, kronik bir deri hastalığıdır. Deri lezyonlarının çok tipik olması nedeniyle tanı koymak oldukça kolaydır.

    Sıtma
    Plasmodium türlerince oluşturulan, türe göre değişen aralıklarla gelen titreme ve ateşte yükselme ile başlayıp, bol terleme ile sonlanan nöbetlerle seyreden ve sekonder anemi, SMG ile karakterize bir infeksiyon hastalığıdır.

    Şarbon
    Ot yiyen hayvanlardan insanlara geçen ; deride yaralar oluşturabilen ve bütün vücuda yayılabilen, özellikle solunumla alındığında ölümcül olan bakteriyel bir hastalıktır

    Tifo
    Bir diğer adı da enterik ateş olan tifo ve paratifo hastalıkları hemen hemen aynıdır; tek farkları hastalıkları oluşturan mikroplardır. Bilinç bulanıklığı, düşmeyen ateş, baş ağrısı, karın ağrısı ile karakterize hastalık; kirli besinler ve sularla ağız yolundan bulaşır, bazı ülkelerde zaman zaman
#18.05.2009 18:08 0 0 0