81 İlden 81 Yıldız Projesi

Son güncelleme: 12.01.2011 07:42
  • Türkiye'nin geleceği daha da aydınlanıyor. "81 İlden 81 Yıldız Projesi", spor ve eğitimde başarılı öğrencilere yardım eli uzatıyor.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayesinde yürütülen proje ile maddi olanaksızlıklar geleceğin yıldızlarının parıltısını gölgeleyemeyecek.

    "81 İlden 81 Yıldız Projesi" ile eğitimin yanı sıra sporda da başarı gösteren lise öğrencilerine yardım eli uzatılıyor. Amaç, maddi olanaksızlıkların eğitim ve spor alanlarında başarılı öğrencileri yıldırmasına izin vermemek.

    "81 İlden 81 Yıldız Eğitim Projesi"ne kabul edilen öğrenciler, "yıldız" seçilmenin gururunu yaşıyor. Yaşadıkları illerde gerçek birer yıldız olan çocuklar, maddi imkansızlıklarına rağmen hem sporda hem de derslerinde başarılarıyla yaşıtlarına örnek oluyor.

    Eğitimlerinde, sporda başarılı, maddi imkansızlık içinde bulunan orta öğretim kurumları 9, 10, 11. sınıf öğrencileri arasından seçildi.

    Ümmügülsüm Demircan

    Projeye Sivas'tan dahil olan Ümmügülsüm Demircan, Türkiye Bayanlar Hentbol 1. Ligi takımlarından Sivas Gençlik Spor'da forma giyiyor.
    Altuntabak Mahallesi'nde yaşayan Osman ve Meryem Demircan çiftinin 3 çocuğundan en büyüğü olan Ümmügülsüm, gelecekte beden eğitimi öğretmeni olmayı hedefliyor. Annesi çalışmayan, babası da işsiz olan Ümmügülsüm, ekonomik durumu iyi olmayan ailesiyle birlikte yaşamını tek katlı ahşap bir evde sürdürüyor.
    Projenin Ankara'daki tanıtım töreninde giyeceği elbiseyi Sivas Valiliğinin destekleriyle bir mağazadan temin ettiği öğrenilen Ümmügülsüm Demircan, Çankaya Köşkü'ne çıkacak olmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, şöyle dedi:
    "Benim için büyük bir şans. Derslerinde ve sporda başarılı öğrencilerin böyle bir şansı yakalaması güzel bir şey. Bu projeye katılan tüm öğrenciler adına Hayrünnisa Hanıma, bize yaptığı bu destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Başarılı olmayı istiyorum, bunun için de çalışıyorum. Ailem zaten bana bu konuda destek veriyor, onların verdiği emekleri boşa çıkarmayacağım, beden eğitimi öğretmeni olmayı istiyorum."
    Demircan, Hayrünnisa Gül'e mektup yazarak, kendilerine bu şansı tanıdığı ve eğitime verdiği destek dolayısıyla teşekkür ettiğini bildirdi.


    Derya İnce
    Samsun'dan Derya İnce'nin, cirit ve gülle atmada Türkiye birincilikleri bulunuyor.
    Babası asgari ücretle çalışan, 3 kardeşin en büyüğü olan Derya İnce, projeye dahil olmasında öğretmenlerinin büyük gayretleri olduğunu belirterek, "Seçilmem, projeye dahil edilmem beni çok mutlu etti. Geleceğe artık daha güvenle bakıyorum. Derslerime daha fazla gayret gösterip başarılarımı artırmak istiyorum" diye konuştu.
    Eğitime katkı konusunda toplumsal bilinçlendirmeyi artırmak, bu konuda bireysel ve kurumsal açıdan topluma örnek olmayı amaçlayan projenin gelecek açısından kendisine umut verdiğini ifade eden İnce, katkıda bulunanlara teşekkür etti.


    Muhammet Yıldırım
    Erzurum'un yıldız öğrencisi seçilen Muhammet Yıldırım, 2006-2007 Orta Öğretim Kurumları Sınavı'nda Erzurum 18'incisi olarak İbrahim Hakkı Fen Lisesi'ni kazandı. Bugün 10. sınıf öğrencisi olan Muhammet Yıldırım, derslerindeki başarısının yanı sıra okulda çeşitli spor dallarında da ön plana çıkıyor.
    Okulun basketbol takımına seçilen Yıldırım, geçen yıl da liseler arası masa tenisi turnuvasında birinci oldu.
    Yıldırım, projeye seçilmekten büyük gurur duyduğunu söyledi. Babasının inşaat ustası olduğunu belirten Yıldırım, "Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün projesi çerçevesinde ilin yıldız öğrencisi seçildiğimi öğrendiğimde büyük sevinç yaşadım. Bu proje sayesinde hayallerimi daha kolay gerçekleştirmeyi ümit ediyorum" diye konuştu.
    Hayalinin doktor olmak olduğunu ifade eden Yıldırım, "Hem okulumda hem de masa tenisi ve basketbolda başarılı olmak için çok çalışacağım" dedi.

    Öner Şeker
    Kars'ın yıldızı seçilen Gazi Ahmet Muhtar Paşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Ahşap Teknolojisi Bölümü 10. sınıf öğrencisi Öner Şeker'in güreşte önemli dereceleri bulunuyor.
    Şeker, 7 yıldır güreş sporuyla ilgilendiğini, katıldığı birçok şampiyonada Türkiye birinciliği, ikinciliği ve üçüncülüğü elde ettiğini söyledi.
    Bundan sonra daha büyük dereceler elde ederek bu projede Kars'ı en iyi şekilde temsil edeceğini ifade eden Şeker, "Güreş sporunda dünya çapında dereceler elde etmek istiyorum. Cumhurbaşkanımızın eşinin de destekleriyle başarılarımı uluslararası düzeye taşımak istiyorum. Kars'ta böyle bir projede benim seçilmem ailemi de çok mutlu etti" dedi.

    Deniz Özdil
    Projeye, Muş'tan seçilen 10. sınıf öğrencisi Deniz Özdil, matematik öğretmeni olmayı hedefliyor.
    Derslerindeki başarısıyla dikkati çeken Sungu Şehit Astsubay Türker Güçlütürk Lisesi 10. sınıf öğrencisi Deniz Özdil, projeye Muş'tan seçilmesinin mutluluk verici olduğu belirterek, şunları söyledi:
    "12 çocuklu bir ailenin çocuğu olarak liseden sonra eğitime devam etmem mümkün görünmüyordu. Babam çiftçilik yaparak geçimimizi sağlıyor. Cumhurbaşkanımızın eşi tarafından başlatılan kampanya sonucu eğitime devam imkanımın sağlanmasının mutluluğunu yaşıyorum. Bundan sonra daha çok çalışacağım. Matematik öğretmeni olmak istiyorum. Öğretmen olduktan sonra annemi ve babamı yanıma alarak iyi bir hayat yaşamak istiyorum."

    Burak Ede
    Erzincan'da seçilen Nevzat Ayaz Fen Lisesi öğrencisi Burak Ede, ikiz kardeşiyle birlikte eğitimdeki başarılarıyla takdir topluyor.
    Babasını 2000 yılında Elazığ'da kaybettiğini bildiren Burak Ede, üç kardeşi ve annesiyle birlikte önce Refahiye ilçesine sonra da Erzincan'a taşındıklarını belirtti.
    Ede, "Burada ikiz kardeşim Osman ile birlikte çalışarak sınavı kazandık. Nevzat Ayaz Fen Lisesine girmeye hak kazandık. Şimdi ise babamdan kalan maaşla geçimimizi sağlıyoruz" dedi.
    Bahçelievler Mahallesi'nde tek odalı bodrum katında yaşamlarını sürdürdüklerini söyleyen Ede, bilgisayar mühendisi olmayı hedeflediğini ifade ederek, "Erzincan'ın yıldızı olarak seçilmek beni çok mutlu etti" diye konuştu.

    Özlem Aras
    Iğdırlı Özlem Aras, sportif başarılarıyla tanınıyor.
    İlköğretim 4. sınıfta karate sporuna başlayan ve iki yıl önce karateyi bırakarak boksu seçen 16 yaşındaki Aras, katıldığı ilk şampiyonada Türkiye şampiyonu olmasıyla dikkatleri çekti.
    Katıldığı Avrupa Şampiyonası'nda üçüncü olmayı başaran Iğdır Lisesi 10. sınıf öğrencisi Aras, 2012 yılında yapılacak olimpiyatlara katılmayı hedeflediğini belirterek, "İlk hedefim Ukrayna'da yapılacak olan Dünya Şampiyonası'nda derece alıp Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmektir. Türk bayrağını dalgalandırmak istiyorum" dedi.

    Yavuz Ağralı
    Bingöl'den projeye dahil olan Yavuz Ağralı'nın, maddi imkansızlıklarına rağmen okulunda ve krosta önemli başarıları bulunuyor.
    Alınan bilgiye göre, Bingöl Lisesi 11. sınıf öğrencisi Yavuz Ağralı (16), boş vakitlerinde ayakkabı boyacılığı, yaz döneminde de çobanlık yapıyor.
    Bir yandan ÖSS'ye hazırlanan Ağralı, diğer taraftan da kros çalışmalarını ihmal etmiyor. Krosta Türkiye 6'ncısı olan Ağralı'nın, bölge birinciliği, ikinciliği ve il birinciliği bulunuyor.
    Yavuz Ağralı, "En büyük hayalim milli atlet olup olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil etmek. Bir istediğim de beden eğitimi öğretmeni olmak" dedi.

    Doğan Can Atıcı
    Ardahan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 2. sınıf öğrencisi Doğan Can Atıcı, golf sporundaki başarısıyla dikkati çekiyor.
    Golf sporunda yıldızlar liginde, 2007'de Türkiye ikincisi olan Atıcı, "Bu spora 2004 yılından itibaren özendim. Golfçu arkadaşlarım vardı. Golf ile ilgili anılarını anlatırken çok etkileniyordum. Böylece golfçu olmaya karar verdim ve başarıya doğru gittiğime de inanıyorum" diye konuştu.
    Hedefinin golf antrenörü olmak olduğunu söyleyen Atıcı, "Ayrıca golfta çok daha büyük başarıları hedefliyorum. Hayalim hem antrenörlük ve hem de daha büyük dereceler elde etmek" dedi.


    Birce Atabey
    Kocaeli'den Birce Atabey, 2008 Balkan Kupası Artistik Buz Pateni Şampiyonası'nda, Türk milli takımında genç bayanlar kategorisinde Balkan şampiyonu oldu.
    Atabey, sporla 6 yaşındayken tanıştığını, bunda, çok zayıf olduğu için babasının yemek yemesi konusunda ısrarlı davranması ve "yemeğini yersen sana paten alırım" sözünün etkili olduğunu söyledi.
    Yemeğini bitirmesi karşılığında tekerlekli paten sahibi olduğunu ve sokaklarda kaydığını ifade eden Atabey, daha sonra buz patenine başlandığını, antrenörlerin dikkatini çekince kursa yazıldığını söyledi.
    Buz paneliyle 10 yıldır uğraştığını belirten Atabey, şöyle devam etti:
    "2007 Triglav Trophy buz pateni yarışmasında üçüncü oldum. Ayrıca 9 Türkiye şampiyonluğum, bir Türkiye ikinciliğim var. Disiplinli bir şekilde çalışıp ülkemi Avrupa ve Dünya şampiyonalarında temsil etmek istiyorum. Ülkeme ilk madalyayı getirmek, şanlı bayrağımızı göndere çektirmek, öncelikle bana emek veren antrenörlerimin, öğretmenlerimin ve ülkemin göğsünü kabartmak istiyorum."
    Okul Müdürü Tutku Aykaç ise Atabey'in seçilmesindeki en önemli kriterlerin, spor dalında kazandığı başarıların yanı sıra yoğun antrenman ve yarışma programları olmasına rağmen derslerindeki başarısı olduğunu söyledi.
    Annesi ev hanımı, babası işçi olan Atabey'in 10 yaşındaki kız kardeşi Ece Atabey de 5 yaşından bu yana buz pateni yapıyor.

    Özge Pekşen
    Amasya'nın "Yıldız"ı Özge Pekşen, okulunun en başarılı öğrencisi olarak dikkat çekiyor.
    Eğitimindeki başarısının yanı sıra okulunun sosyal ve kültürel faaliyetlerinde de aktif görev alan Pekşen, proje kapsamında kendisinin seçilmesinin gurur verici olduğunu söyledi.
    Henüz bir yaşındayken babasını kaybettiğini, annesinin ise Halk Eğitim Merkezinde usta öğretici olarak görev yaptığını belirten Pekşen, "Böyle bir projeye seçilmekten dolayı çok mutluyum" dedi.
    Okulun voleybol takımınında en gözde oyuncusu olan Pekşen, ailenin tek çocuğu olduğunu bildirdi.
    Projenin gelecek için kendisine umut verdiğini ifade eden başarılı öğrenci, "Projeye seçilmem benim için de sürpriz oldu. Herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.


    Özge Yüncü
    Projeye Antalya'dan seçilen Özge Yüncü, çiftçi babasının koşmaya yönelik yeteneğini fark etmesi sayesinde, bugün, atletizmde çeşitli başarılara imza atan bir sporcu oldu.
    Burdur'un Bucak ilçesine bağlı Karaaliler köyünde çiftçilik yaparak ailesini geçimini sağlayan Mehmet Yüncü, o yıllarda ilköğretim okulu öğrencisi olan kızı Özge'nin iyi koştuğunu fark etti ve Burdur'da ilköğretim okulu öğrencileri arasında yapılan koşuya katılmasını sağladı.
    Antalya Karatay Lisesi'nin beden eğitimi öğretmeni Sevgül Yaylalı ve Karatay Lisesi Müdürü Birol Orak ile tanışan Yüncü, kızını Antalya'da yetiştirmeleri için Yaylalı ve Orak'ı ikna etti.
    Karatay Lisesi'ne kaydı yapılarak kendisi gibi 3 sporcu arkadaşıyla okulun kiraladığı bir evde kalan, yemek ihtiyaçları Antalya Büyükşehir Belediyesince karşılanan Özge Yüncü, geçmişte atletizmde Türkiye rekorları kıran Sevgül Yaylalı ile çalışmaya başladı.
    Yüncü, gelecekteki idealinim Sevgül hocam gibi Türkiye rekorları kırmak, liseden sonra da atletizme devam edip antrenör ve beden eğitimi öğretmeni olmak dedi.
    Özge Yüncü'yü "Hırslı ve kararlı" diye tanıtan antrenörü Sevgül Yaylalı ise "Geçen yıl Ankara'da 10 Kasım Atatürk'ü Anma Koşusu'na katıldı. Karatay Lisesi'nin 6 kişilik takımının da yer aldığı kros sırasında yanında koşanlardan biri yanlışlıkla ayağına basınca Özge'nin ayakkabısı ayağından fırlamıştı. Özge tek ayakkabıyla yarışı bitirdi ve Karatay Lisesi birinci oldu. Bu yıl da birinci olduk. Bu başarıda Özge'nin katkısı çok büyük" dedi.

    Hasan Çeliktaş
    Yozgat Lisesi 10. sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Hasan Çeliktaş, küçük yaşta anne ve babasını kaybetmesine rağmen, hayata sımsıkı tutunup yeni başarılara imza atmaya hazırlanıyor.
    Çeliktaş, annesi Mine'yi 7, babası Mustafa'yı ise 10 yaşında kaybettikten sonra, Kayseri'de muhasebe bürosu bulunan ağabeyi Şerafettin Çeliktaş'ın yanında ilköğretimini tamamladığını söyledi.
    Girdiği sınav sonucu Yozgat Lisesine yatılı başladığını ifade eden Çeliktaş, çeşitli spor dallarıyla ilgilendiğini ve Yozgat Amatör Küme takımlarından Emniyetspor'un lisanslı futbolcusu olduğunu bildirdi.
    Amacının iyi bir sporcu ya da ekonomist olmak olduğunu belirten Çelikbaş, şöyle konuştu:
    "OKS puanım ile Anadolu Lisesi olarak Yozgat Lisesi'ne girdim ve burada devam ediyorum. Derslerim iyi, zayıfım yok, sporla dersi aynı anda götürebiliyorum. Okulu bitirdikten sonra sporcu ya da ekonomist olmak istiyorum. Amacım, sporda milli takım düzeyinde dereceler elde etmek. Cumhurbaşkanımızın ve eşlerinin yanına gittiğimde onlara teşekkür edeceğim çünkü bize çok güzel bir destek veriyorlar. Başarılarımızı devam ettireceğiz, bize güvenerek bu bursu verenlerin yüzünü kara çıkarmayacağız"

    Emre Ev
    Konya'da Selçuklu Anadolu Lisesi öğrencisi doğuştan görme engelli Emre Ev'in çeşitli satranç turnuvalarında birincilikleri bulunuyor.
    Buhara Mahallesi'nde eski bir evde yaşayan ailenin 4 çocuğundan biri olan Emre, Selçuklu Engelliler İlköğretim Okulu'nda eğitimini sürdürürken, 3. sınıfta satrançla tanıştı.
    Satrançla tanışmasından bir yıl sonra katıldığı çeşitli turnuvalarda derece alan Emre, Liselerarası Giriş Sınavı'nda başarılı olarak Selçuklu Anadolu Lisesi'ni kazandı.
    Selçuklu Anadolu Lisesi'ndeki tek görme engelli öğrenci olduğunu ve sınava bir yazıcı ile okuyucu eşliğinde girdiğini belirten Emre Ev, satranca olan ilgisinin lisede de devam ettiğini ifade ederek, "2 yıl önce Konya'da düzenlenen 16 yaş altı satranç turnuvasına katıldım. Turnuvaya katılanlar arasında tek engelli olmama rağmen yarışmada birincilik elde ettim. Okulda da düzenlenen satranç turnuvalarında birinciliklerim var. Hedefim kendimi daha da geliştirerek amatör olarak satranç eğitimi vermek" dedi.
    Emre, arkadaşları ve kardeşlerinin kendisine destek olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
    "Okulda arkadaşlarım evde kardeşlerim bana çok yardımcı oluyor. Derslerde not almakta zorlandığım zaman gerek arkadaşlarım, gerekse öğretmenlerim gerekli ilgiyi gösteriyor. Milli Eğitim Bakanlığının gönderdiği kitaplarla derslerime çalışıyorum. Derslerim çok iyi."
    Satrançta elde ettiği birincilikler ve okuldaki başarısından dolayı öğretmenleri tarafından proje için önerildiğini ve projeye dahil olduğu için çok mutlu olduğunu ifade eden Emre, "Devletimiz bize destek veriyor. Herkes Çankaya Köşkü'ne çıkamıyor. Başarılı olunca, devlet de başarılı olanların arkasında duruyor. Bu projeyi devletimizin bize verdiği değer olarak düşünüyorum" diye konuştu.
    Sadece özel bir kuruluştan aylık 35 lira burs aldıklarını ifade eden anne Ev, çocuğunun azminden ve elde ettiği başarıdan gurur duyduğunu söyledi.

    Songül Saniye Uzun
    Zonguldak'tan projeye dahil olan öğrenci Songül Saniye Uzun, dersleri ve spordaki başarısının yanı sıra temizliğe giderek geçimlerini sağlayan annesine evde yardım ederek destek oluyor.
    Zonguldak Ticaret Meslek ve Anadolu Ticaret Meslek Lisesi 2. sınıf öğrencisi Songül Saniye Uzun, derslerinde olduğu kadar kısa sürede güreşte elde ettiği başarısıyla da adından söz ettiriyor.
    Babasından yaklaşık 10 yıl önce boşanan annesi Suzan Koç'un, iş yerleri ve evlerde temizlik yaparak geçimlerini sağladığı Songül Saniye Uzun, yaklaşık 2 yıl önce Kırklareli'nde yapılan Türkiye Bayanlar Güreş Şampiyonası Minik Bayanlar dalında gümüş, bu yıl da Yalova'da düzenlenen Yıldız Bayanlar Türkiye Şampiyonası'nda bronz madalya kazandı.
    Spora başlamasının ilginç hikayesini de anlatan Uzun, yaklaşık 2,5 yıl önce annesinin bir televizyon kanalında gördüğü 'bayan güreşçiler aranıyor' ilanı üzerine kendisini spor salonuna götürdüğünü belirterek, şöyle devam etti:
    "O gün spor salonuna giderken hem ağlıyor, hem de anneme 'kızlardan güreşçi mi olur? Ben güreşçi olmak istemiyorum, yapmayacağım" diyordum. Yalvardım ama dinletemedim. Görüştüğümüz güreş hocası vücut yapımın bu spora müsait olduğunu söyledi. Yatarken düşündüm ve sabah kalkınca anneme güreşçi olmak istediğimi söyledim. Büyük hırs ve azimle spor çalışmalarına başladım. Ağlayarak gittiğim güreş salonuna, şimdi milli takım sporcusu olarak girmekten gurur duyuyorum. Spordaki başarımı derslerimde de sürdürüyorum. Maddi durumumuzun kötü olmasına üzülmüyorum."

    Neslihan Kuru
    Artvin'den projeye dahil edilen ve 9 yaşında babasını kaybeden Artvin Lisesi öğrencisi Neslihan Kuru'nun (17) okul birinciliği bulunuyor.
    Kuru, babasının yaklaşık 8 yıl önce Artvin Belediyesi'nde çalışırken bir iş kazası sonucu hayatını kaybettiğini belirtti.
    Babasını kaybettikten sonra annesine bağlanan aylık 590 TL ile geçimlerini sağladıklarını ifade eden Kuru, "Artvin Çoruh Üniversitesi İşletme Bölümü 1. sınıfta okuyorum. Eski ahşap evimiz, rutubetli, oturmaya müsait değil ama mecburuz. Annem bizleri okutabilmek için çok zorlanıyor. Babamın emekli maaşından başka gelirimiz yok. Babamın emekli maaşı yetmediği için sosyal faaliyetlere katılamıyorum. Ama bunu dert etmiyorum. Okuyunca bunlara sahip olacağımı düşünüyorum" dedi.
    Kuru, matematik öğretmeni ya da doktor olmak istediğini de sözlerine ekledi.

    Emine Turan
    Bayburt'tan projeye dahil olan Anadolu İmam Hatip Lisesi 9. sınıf öğrencisi Emine Turan (15), babasını 2,5 yaşındayken trafik kazasında kaybetti.
    Emine Turan, "Annem ve benden 2 yaş küçük erkek kardeşimle merkeze bağlı Polatlı köyünde yaşıyoruz. Annem beni ve kardeşimi okutmak için mücadele ediyor. Süt, patates ve fasulye satarak geçimimizi sağlıyoruz" dedi.
    Bayburt Anadolu İmam Hatip Lisesinde eğitimini sürdürdüğünü ifade eden Turan, şöyle dedi:
    "Okulum köyümüze uzak olduğu için Sağlık Meslek Lisesine ait pansiyonda kalıyorum. Hafta sonları annem ve kardeşimin yanına gidiyorum. Derslerim iyi. Birinci dönemde takdir ve onur belgesi aldım. Okulumu bitirip kamu yönetimi okuyarak, idareci veya öğretmen olmak istiyorum."

    Ahmet Demir
    Tokat'tan projeye seçilen Ahmet Demir, Turhal Şekerspor güreş takımında spor yaşamını devam ettiriyor.
    Turhal Cumhuriyet Lisesi öğrencisi Ahmet Demir'in (18) annesi ev hanımı, babası ise inşaatlarda usta olarak çalışıyor.
    Demir çiftinin 3 çocuğundan biri olan Ahmet Demir, başarılı bir öğrenci ve sporcu olarak dikkat çekiyor. Tokat Güreş Eğitim Merkezi'nde 7 yıl önce güreşe başlayan Demir, geçen yıl Sakarya'da düzenlenen Gençler Grekoromen Güreş Türkiye Şampiyonası'nda üçüncü oldu.

    Gamze Oktaş
    Çanakkale'den projeye seçilen Gamze Oktaş, Çanakkale Fen Lisesi 9. sınıfta okuduğunu, projeye dahil edilmekten dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.
    Eğitimini sürdüreceğini ve doktor olmayı çok istediğini belirten Oktaş, merkeze bağlı Halileli köyünde çiftçilikle uğraşan anne ve babasına layık olmaya çalıştığını bildirdi.
    Fen Lisesi Müdürü Nail Yurdakul Gülşen, Çanakkale'yi ve okullarını temsil edecek Gamze Oktaş'ın, okulun en başarılı öğrencilerinden olduğunu söyledi.
    Gamze'nin, kendileri için gurur kaynağı olduğunu ifade eden Gülşen, "Gamze, Fen Lisesine girmeden önce okuduğu Mustafa Kemal İlköğretim Okulunu birincilikle bitirdi. Cumhurbaşkanlığı'nın böyle bir bursu vermesi öğrencimiz için çok büyük bir katkı olacak. Gamze açısından düşünüldüğünde bu bursun Çanakkale'de hak ettiği yeri bulduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.


    Çağla Gebeşoğlu
    Projeye Sakarya'dan milli atlet Çağla Gebeşoğlu (17) seçildi.
    Esnaf baba ve aşçı annenin 3 çocuğundan biri olan ve 80. Yıl Cumhuriyet Lisesi 3. sınıfında okuyan Çağla Gebeşoğlu, 6 yıl önce başladığı atletizm sporunda uluslararası yarışmalarda önemli başarılar elde etti.
    İlkokul 5. sınıfta anne ve babasının desteğiyle spora başladığını kaydeden Gebeşoğlu, ailesinin hiçbir zaman desteğini esirgemediğini belirterek, şöyle dedi:
    "Ekonomik durumumuz çok iyi değil ama anne ve babam beni okutmak için ellerinden geleni yapıyor. Daha önce kasap dükkanı işleten babam 1999 yılında iflas edince işsiz kaldı. Babam depremde dükkanındaki etleri hayır için dağıttı. Etlerin parasını ödeyemeyince dükkanını kapatmak zorunda kaldı. 1,5 aydan beri de geçici olarak Bilecik'teki bir et üretim tesisinde kasap olarak çalışıyor. Annem ise bir kreşte aşçılık yapıyor. Her ikisi de benim ve kardeşlerimin geleceği için çalışıyor. Maddi durumumuz iyi değil. Daha önce kulüp sporcusu olarak ücret alıyordum ve aldığım parayı aileme veriyordum ama şu anda maaşım yok."
    Atletizme, anne ve babasının yönlendirmesiyle başladığını ifade eden Gebeşoğlu, ilk uluslararası başarısını 2007 yılında Fransa'da düzenlenen Dünya Liselerarası Atletizm Yarışması'nda ikinci olarak elde ettiğini kaydetti.
    Aynı yıl Yunanistan'da düzenlenen Güneydoğu Avrupa Oyunları'nda 100 metre koşusunda ikincilik elde ettiğini belirten Gebeşoğlu, şunları söyledi:
    "Başarının sırrı çok çalışmaktan geçiyor. Ben hem spor yapıyor, hem de okulumu devam ettiriyorum. Sabahları erkenden kalkıyorum ve öğlene kadar antrenman yapıyorum. Öğleden sonra da liseye gidiyorum. Atletizme başlamamda anne ve babamın desteğini unutamam. Kendime dünya şampiyonalarında altın madalyalar kazanan Veronica Campbell'ı örnek alıyorum. 2012 olimpiyatlarına katılarak ülkeme şampiyonluk kazandırmak istiyordum. Bunun için her gün hırsla çalışıyorum. İnşallah olimpiyatlara katılma hakkı kazanır ve başarılı bir sporcu olurum."

    Çağla Şengör
    Projeye, Muğla'nın Milas ilçesinden seçilen Çağla Şengör'ün, atletizmde 37 madalyası bulunuyor.
    Spor yapmaya 13 yaşında başladığını ve idman yapacak sahası olmadığı için çalışmalarını Beden Eğitimi Öğretmeni Havva Uzuncan nezaretinde Cumhuriyet Mahallesi'ndeki zeytin bahçesinde sürdürdüğünü belirten Şengör, amacının atletizmde önemli başarılar elde etmek olduğunu kaydetti.
    Şengör, "Altıncı sınıfta atletizme başladım. Spora devam edebilmek için Cumhuriyet İlköğretim Okulu'na geçtim. Bu okulda kendi branşımda iyi dereceler elde ettim. Sonra Milas Lisesi'ne geçtim. 81 İlden 81 Yıldız Eğitim Projesi'ne seçildim. Bu güzel duyguyu yaşattığı için Cumhurbaşkanımızın eşi Hayrünnisa Gül'e teşekkür ederim. Biz Türkiye'nin 81 ilinde 81 kişi değiliz. Türkiye'nin dört bir yanında maddi durumu iyi olmayan ve eğitimine devam eden birçok arkadaşımız var. Bu projenin daha geniş kapsamlı olmasını isterim" dedi.
    Çağla Şengör, hayalininin spor akademisine giderek beden eğitimi öğretmeni olmak ve Türkiye'yi temsil edecek milli sporcular yetiştirmek olduğunu söyledi.


    Begüm Bozkurt
    Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, derslerinde başarılı ve eskrim sporunda Türkiye dereceleri bulunan Begüm Bozkurt'un projeye katılmasının uygun görüldüğünü bildirdi.
    Anne ve babası ayrı yaşadığı için annesi ve kız kardeşiyle yaşayan Begüm Bozkurt, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'e yazdığı mektupta, annesinin sıkma börek yaparak geçimlerini sağladığını, ancak iş yerinin kira ve vergisini ödeyemedikleri için iş yerlerinin kapandığını söyledi.
    Mektubunda, okul, öğretmen ve arkadaşlarından çok memnun olduğunu yazdığını belirten Begüm Bozkurt, okumaya ve araştırmaya meraklı olduğu için genetik mühendisi olmak istediğini yazdığını kaydetti.
    Kendisi gibi başarılı bir öğrenci olan kız kardeşi Sena Bozkurt ile en iyi şekilde eğitim almak istediklerini ifade eden Begüm Bozkurt, mektubunun son bölümünde, "En umutsuz bir anda, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün bursunu kazanmam, en büyük mutluluk ve hediye oldu" diye yazdığını söyledi.

    Bayram Dağhan
    Malatya'dan projeye dahil olan Bayram Dağhan, hiçbir öğretmenini ve ailesini hayal kırıklığına uğratmayacağını söyledi.
    Eğitimindeki başarısının yanı sıra amatör olarak futbol ve basketbolla uğraşan Dağhan, ailesiyle Malatya'da kirada oturduklarını ve kendisinin seçildiğini duyduğunda çok heyecanlandığını kaydetti.

    Ekrem Coşkun
    Projeye, Osmaniye Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, derslerinde başarılı ve Badminton sporu yapan Ekrem Coşkun'un (15) katılmasının uygun görüldüğü kaydedildi.
    Ekrem Coşkun'un, annesinin ev hanımı babasının balıkçılık yaptığı ve ekonomik durumlarının çok zayıf olduğu öğrenilirken, 4 yıldır çeşitli spor dallarıyla uğraştığı ve okullar arası yarışmalarda da dereceleri bulunduğu belirtildi.
    Coşkun'un proje kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'e de mektup yazdığı, mektubunda da "hayata tutunmaya çalışan, emek veren bir Türk genci" olduğunu yazdığı bildirildi.

    Hatice Kayahan
    Giresun'dan seçilen Keşap Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi Hatice Kayahan (14), okulunun voleybol takımında oynuyor.
    Kayahan, eğitimi nedeniyle Şebinkarahisar ilçesinde, SSK emeklisi babası ve ev hanımı annesinden ayrı yaşadığını söyledi.
    Kayahan, şunları kaydetti:
    "Daha önce müdür yardımcımız, '81 İlden 81 Yıldız Eğitim Projesi' ile ilgili olarak hakkımda bilgi almıştı. Bir süre sonra Giresun'dan seçildiğimi öğrendim. Bundan hem kendi adıma büyük gurur duyarken, hem de okulumu ve ilimi temsil edeceğim için çok mutluyum."
    Okulun rehber öğretmeni Elif Yılmaz ise projeye katılmanın bazı şartlarının olduğunu belirterek, "Öğrencinin hem derslerinde hem de spor konusunda başarılı olması gerekiyordu. Giresun'u temsil edecek bu öğrencinin görev yaptığım okuldan olması ve öğrencim olması bizler için gurur vericidir. Çankaya Köşkü'ne çıkmak her insana nasip olmaz. Onu başarılı yerlerde ve mevkilerde görmek istiyoruz. Hatice Kayahan bunu hak ediyor. Onunla gurur duyuyoruz ve her zaman yanında olacağız" diye konuştu.

    Ayşe Gonca Avcı
    Rize'den seçilen Ayşe Gonca Avcı (16), yaklaşık 1 yıl önce kanser nedeniyle babasını, 8 ay önce ise annesini bir cinayet sonucunda kaybetti.
    Ailesiyle 6 yaşındayken İstanbul'dan Rize'ye gelen ve 2 kız kardeşi ile bir erkek kardeşi bulunan Avcı'ya teyzeleri sahip çıktı. Merkeze bağlı Muradiye beldesindeki ilköğretim okulunu birincilikle bitiren daha sonra Rize Fen Lisesi'ni kazanan Avcı, şu anda 10-C sınıfında parasız yatılı olarak eğitim görüyor.
    Avcı'nın diğer iki kız kardeşi de eğitim hayatlarını Anadolu Öğretmen Lisesi'nde başarılı bir şekilde sürdürüyor.
    Ayşe Gonca Avcı, 1999 yılında ailesiyle birlikte Rize'ye geldiklerini belirterek, "Çok zor dönemlerden geçtim. O dönemlerde akrabalarımın yardımıyla toparlandım. Derslerimden geri kalmadım" dedi.
    Avcı, ileride makine mühendisi olmak istediğini de sözlerine ekledi.

    Gamze Bulut
    Eskişehir'den belirlenen Milli Atlet Gamze Bulut (17), proje kapsamında Eskişehir'i temsil etmekten dolayı büyük gurur duyduğunu belirterek, kendisine destek olan herkese teşekkür etti.
    Atletizm Milli Takımı'nda yer aldığını, Fenerbahçe Kulübü sporcusu olduğunu ifade Bulut, atletizm alanında Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğini bildirdi.
    Annesinin ev hanımı, babasının bir ekmek fırınında işçi olarak çalıştığını, 11 yaşında bir erkek kardeşinin bulunduğunu ifade eden Bulut, şöyle konuştu:
    "Yaklaşık 5 yıldır atlet olarak koşuyorum. Antrenmanlarımı Eskişehir'de yapıyorum. Fenerbahçe Kulübü adına da yarışlara katılıyorum. Şimdiye kadar birçok ulusal ve uluslararası yarışmada önemli derecelerim var. 18 Mayıstaki töreni adeta iple çekiyorum. Çok heyecanlıyım.
    Bize bu mutlu günü yaşatan Cumhurbaşkanı'mızın eşi Hayrünnisa Gül'e çok teşekkür ederim. Bu duyguyu yaşamak kolay kolay herkese nasip olmaz sanırım."

    Zehra Deniz Asker
    Hatay'dan Hüseyin Özbuğday Anadolu Lisesi 10'uncu sınıf öğrencisi Zehra Deniz Asker proje kapsamında burs almaya hak kazandı.
    Okul Müdürü Mehmet Abdülkadir Yardımcı, proje kapsamında zor durumdaki bir öğrencilerinin seçilmesinden mutluluk duyduklarını söyledi.
    Zehra'nın yaklaşık bir yıl önce babası Ali Asker'i kalp krizi nedeniyle kaybettiğini ifade eden Yardımcı, "Zehra ile birlikte 3 kardeşine annesi Emine Asker, besicilik yaparak bakıyor. Derslerinde başarılı olan Zehra'nın böyle zor bir durumdayken proje kapsamında eğitimine destek olunmasından onur duyduk" dedi.
    Zehra'nın okuldaki derslerinin yanı sıra sporda da derecelerinin bulunduğunu vurgulayan Yardımcı, öğrencilerinin geçen yıl 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Okullar Arası Kros Yarışması"nda ikinci olduğunu kaydetti.

    Şükran Akçalı
    Adana Kozan ilçesindeki Anadolu Öğretmen Lisesi 11'nci sınıf öğrencisi Şükran Akçalı başarılarının yanı sıra maddi imkansızlıklar içinde eğitimini sürdürmeye çalışıyor.
    Şükran Akçalı'nın annesi, kızı henüz 6 yaşındayken eşini bir trafik kazasında kaybettiğini belirterek, "Hiçbir yerden gelirimiz yok. Temizlik işleri ve çocuk bakıcılığından kazandığım aylık 200 TL ile kızımı okutmaya çalışıyorum" dedi.
    Şükran Akçalı ise Ankara'ya gideceklerini öğrendikten sonra çok mutlu olduğunu ve heyecanlandığını belirtti.


    Songül Coşkun
    Burdur'un "Yıldız"ı seçilen ve 2 yaşındayken babasını kaybeden Songül Coşkun, tesadüfen başladığı güreşte yurt içinde ve dışında birçok madalya kazandı.
    Henüz 2 yaşındayken babasını kaybeden, 9 kardeşin en küçüğü olan Songül, eski bir evin bodrum katında annesi ve 4 kardeşiyle yaşayor. Bütün imkansızlıklara rağmen yılmadan okumaya ve spora devam eden Songül Coşkun'un milli sporcu 2 ablası da başarılarıyla tanınıyor.
    Songül Coşkun, milli basketbolcu olan ablalarını seyretmeye gittiği salonlarda güreşle tanıştığını belirterek, "2003 yılında salonu gezerken bir alt kattaki güreşçiler ilgimizi çekti. Güreş antrenörü Engin Bakay, bir kere minderde takla atmamı istedi. Israr edince ben ve ablam takla attık. O günden sonra da bizi bırakmadı" dedi.
    Okulda sürekli takdirname aldığını kaydeden Coşkun, Çankaya Köşkü'nde Hayrünnisa Gül ile bir araya gelecek olmanın kendisini ve ailesini heyecanlandırdığını, kendisini bugüne taşıyan bütün hocalarına da minnet borçlu olduğunu söyledi.
    Songül Coşkun'un annesi Behiye Coşkun da Çankaya Köşkü'ne çıkacak kızıyla gurur duyduğunu ifade etti. Behiye Coşkun, burs verilmeyecek olsa bile kızının Hayrunnisa Gül'ün konukları arasında yer alacak olmasından dolayı büyük sevinç yaşadığını belirtti.

    Şirin Yılmaz
    Sinop'tan projeye dahil olan Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi öğrencisi Şirin Yılmaz, okuldaki başarılarının yanı sıra sportif başarıları ile de dikkat çekiyor.
    Dikmen ilçesi Çanakçı Köyünde 8 çocuklu dar gelirli Yılmaz ailesinin ikinci çocuğu olan Şirin Yılmaz, maddi imkansızlıklar nedeniyle okumakta zorlanıyor.
    İlköğretim okulundaki öğretmenlerinin yardımıyla girdiği OKS sınavında Sinop Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi giyim üretim teknolojisi bölümünü kazanan Yılmaz, Sinop'u temsil edeceği için çok mutlu olduğunu söyledi.
    Çok sayıda öğrenci arasından seçilmiş olmasının kendisi için bir şans olduğunu ifade eden başarılı öğrenci, amacının sınıf öğretmeni veya ana sınıf öğretmeni olarak eğitim alanında meslek sahibi olmak olduğunu bildirdi.

    Seyhan Çelikdemir
    Masa tenisi yarışmasında yıldızlar ve gençlerde il birincisi olan Seyhan Çelikdemir, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ile tanışacağı için büyük heyecan ve mutluluk duyduğunu söyledi.
    Ailesinin maddi durumu iyi olmadığından güçlükle eğitimine devam ettiğini ifade eden Çelikdemir, ileride iyi bir öğretmen olmak istediğini bildirdi.

    Nur Tatar
    Van'ın "Yıldızı" seçilen tekvando şampiyonu Nur Tatar'ın maddi durumu iyi olmayan ailesi, iki odalı toprak bir evde yaşam sürüyor.
    Nur Tatar'ın babası Nizamettin Tatar, 17 yaşındaki kızının 7 yaşındayken tekvandoya başladığını belirterek, "Sporcu olduğum için kızım benim teşvik etmemle spora başladı. İki çocuğum da sporla yakından ilgileniyor" dedi.
    Kızının 7 yaşında başladığı tekvandoyu severek sürdürdüğünü ifade eden Tatar, kızı Nur'un ilk madalyasını 2002 yılında Türkiye şampiyonu olduğunda aldığını söyledi.
    Tatar, kızının tekvandoda ulusal ve uluslararası alanda önemli başarılar elde ettiğini belirterek, "Türkiye'de 81 yıldız arasında kızımın bulunması, benim adıma gurur vericidir. Bunun aynı zamanda Van ve ailem adına da gurur verici olduğunu belirtmek istiyorum" dedi.


    Hicran Akpınar
    Ağrı'dan proje için seçilen kayak şampiyonu Cumhuriyet Lisesi 9. sınıf öğrencisi Hicran Akpınar da 11 nüfuslu ailesine gurur kaynağı oldu.
    Babasının kamyon şoförü olduğunu ifade eden Akpınar, maddi durumunun kötü olduğunu, ancak Ağrı Valiliği ile Gençlik Spor İl Müdürlüğünün katkısıyla spor yaşamını sürdürdüğünü belirtti.


    Rojbin Ören - Erkan Orhan
    Hakkari'den, kayaklı koşuda önemli başarılar elde eden Rojbin Ören ile Erkan Orhan, Çankaya Köşkü'ne çıkacak öğrenciler olarak seçildi.
    Rojbin Ören'in babası İsmail Ören, 6 çocuğundan 4'ünün sporla ilgilendiğini bildirdi.
    Aile olarak spora önem verdiklerini belirten Ören, "27 yıl atletizmle uğraştım. Ama şartlar elvermediği için bıraktım. Değerli Cumhurbaşkanımızın eşinin başarılı sporculara destek vermesi sevindiricidir. Ben kızımla gurur duyuyorum. Rojbin'in başarısında antrenörü Fikret Ören'in büyük emeği vardır" dedi.
    Şemsettin Onay Lisesi öğrencisi Erkan Orhan'ın ailesi de tek odalı bir evde yaşamını sürdürüyor.
    Şükriye Orhan, 9 çocuk sahibi olduğunu ifade ederek, "9 çocuğumdan 7'si okula devam etmektedir. Eşim ve 9 çocuğumla birlikte tek odalı evde yaşıyoruz. Eve yerleşemediğimiz için oğlum Erkan, gece uyumak için dedesinin evine gitmek zorunda kalıyor. Cumhurbaşkanımızın eşi Hayrünnisa Gül'e, verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.
    Erkan Orhan'ın 67 yaşındaki dedesi Yakup Orhan ise oğlunun ailesinin geçimini sağlamak için yaz mevsiminde çobanlık yaptığı belirterek, "Oğlum çocuklarını okutmak için şimdi başka bir köyde çobanlık yapıyor. Torunumun başarısı beni ve ailemi mutlu etmiştir" dedi.


    Gülşan Koçuk
    Projeye Isparta'dan seçilen Mürşide Ermumcu Anadolu Öğretmen Lisesi 9'uncu sınıf öğrencisi Gülşan Koçuk, burs alacağı için çok sevindiğini söyledi.
    Babasının inşaat işçisi olduğunu, annesinin çalışmadığını ifade eden Koçuk, zaman zaman ekonomik sıkıntılar nedeniyle eğitimini sürdürememekten endişelendiğini bildirdi.
    Ailesine ekonomik katkı sağlayamadığını, ancak giderlerini kısmaya çalıştığını belirten Koçuk, yol parası harcamamak için hafta sonları ailesinin yaşadığı Keçiborlu ilçesine bile gitmediğini dile getirdi.
    Çankaya Köşkü'ne çıkacağı için şanslı olduğunu vurgulayan Koçuk, "Cumhurbaşkanlığı'nın sağlayacağı burs hayatımı kurtaracak. Asla başarıdan taviz vermeyeceğim ve burstan sonuna kadar faydalanacağım" diye konuştu.
    Gülşan Koçuk, en büyük hayalinin, matematik öğretmeni olmak olduğunu söyledi.

    İmran Türka
    Nevşehir'den projeye seçilen Nevşehir Lisesi 10. sınıf öğrencisi İmran Türka'nın maddi durumunun iyi olmadığı, ancak gerek derslerinde gerekse spor ve sosyal faaliyetlerde oldukça başarılı bir öğrenci olduğu belirtildi.
    Proje için, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğine 4 isim bildirdiği, bunlardan İmran Türka'nın seçildiği öğrenildi. Derslerinin yanı sıra sporla da ilgilenen Türka, masa tenisi ve basketbol da oynuyor.

    Şeyma Gürbüz
    Niğde'den projeye dahil olan Şeyma Gürbüz'ün maddi imkansızlıklarına rağmen, okulundaki derslerinde çok başarılı olduğu, ayrıca tekvandoda çeşitli derecelerinin bulunduğu öğrenildi.



    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayesinde gerçekleştirilecek bir sosyal sorumluluk projesi olan "81 İlden 81 Yıldız Eğitim Projesi"ne kabul edilen öğrenci ve aileleri heyecanlı. Öğrenciler, kendilerine olan güveni boşa çıkarmayacaklarını belirtiyor.
#20.05.2009 15:25 0 0 0
  • 81 ilden 81 yıldız projesi ile ilgili resim bulabilirmiyim
#12.01.2011 07:42 0 0 0