Antep Fıstığı Tarımı Ve Tek. Bölümü


Sadece Gaziantep’te bulunan bu bölüm, antep fıstığının yetiştirilmesi, işlenmesi ve değerlendirilmesi konularında çalışacak ara eleman yetiştirilmesini amaçlar. Mezunlar genellikle Gaziantep yöresinde çalışma imkanı bulurlar. Yüksekokulunda bahçe bitkileri ile ilgili bilgilerde verilir.

Programın Amacı:
Antepfıstığı yetiştirilmesinde karşılaşılan sorunları çözecek ve tarımsal sanayide çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:
Antepfıstığı Tarımı ve Teknolojisi programında matematik, bapçe bitkileri yetiştiriciliği, antepfıstığı çeşitleri, fidan yetiştirme teknikleri, antepfıstığının ekolojik istekleri, antepfıstığı amaçları ve özellikleri, antepfıstığının hasat sonu fizyolojisi, hastalık ve zararlıları, antepfıstığı işleme tekniği gibi dersler kutulmakta ve uygulama yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler:
Antepfıstığı Tarım ve Teknolojisi programında okumak isteyenlerin biyolojiye, özellikle botanik konularına ilgili ve bu alanda başarılı, açık havada çalışmaktan ve bitki üretmekten hoşlanan insanlarla (özellikle çiftçilerle) iyi iletişim kurabilen bedence sağlam ve dayanıklı kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler:
Bu programı bitirenlere "Önlisan Diploması" ve "Antepfıstığı Teknikeri" ünvanı verilir. Antepfıstığı Tarım ve Teknolojisi teknikeri ziraat mühendisine yardımcı bir eleman olup Bahçe kurma aşamasında planlamanın yapılması, yetiştirilecek materyalin seçilmesi, yetiştiricilikte sorunların tespiti ve giderilmesi, Antepfıstığının işlenmesi ve pazarlanması konularında uygulamaya yönelik çalışmalar yapar.

Çalışma Alanları:
Antepfıstığı Tarım ve Teknolojisini bitirenlere tarım Bakanlığına bağlı kuruluşlarda tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinde ve ilgili konuda faaliyet gösteren enstitü ile özel kamu ve işletmelerinde çalışabilirler.


Antep Fıstığı Tarımı ve Tek. Bölümü Olan Üniversiteler ve İlgili Fakülteleri

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ -- NİZİP MESLEK YÜKSEKOKULU

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 441
favori
like
share