sağlık b vitamini eksikliğinin kaynakları nelerdir - b vitamini nelerde bulunur - b vitaminin çeşitleri - b vitamını hakkında



Bu grupta 13 ayrı vitamin bulunmaktadır. Bu vitaminler, uygun oranlarda, birlikte alınmalıdır. Çünkü içlerinden birinin büyük dozda alınması öbürlerinde bir eksikliğe neden olabilir. Bunu siz kendi başınıza yapamazsınız ama, taze besinlerden oluşan bir rejim sayesinde Doğa bunu size sağlar. Yapılan sentetik vitaminlerde bu oranlar çok iyi ayarlanmıştır. Bütün bu vitaminler suda erirler, fazlalıkları da vücuttan idrarla atılır. Onun için, her gün bu vitaminleri almak gereklidir. Fakat unların rafine hale getirilmesi B Kompleks vitaminlerini yok ettiği için besinle bunları almak da daima kolay olamaz. Yine bu vitaminlerden çoğu ışıkta, pişme sırasında yok olur. Gerilim içinde olanlara, hamile kadınlara, alkoliklere ayrıca B Kompleks vitaminleri verilmelidir. soruveceap.blogcu.com B Kompleks vitaminlerinin en iyi kaynağı yeşil yapraklı sebzeler, bira mayası, rafine olmamış tahıllardan yapılan un ve ekmekler, karaciğer, böbrek başta olmak üzere sakatattır
B vitamini suda eriyen vitaminlerdendir.Vücutta depo olmazlar bu nedenle bu vitaminlere ihtiyaç fazladır.Sürekli olarak besinlerle almamız gerekir.Çünkü aldığımız anda fazlası idrar yolu ile atılır.Bu nedenle de sürekli almak gerekir.toksik değildir yani fazlalıklarının vücuda bir yan etkisi olmaz.Çok kolay emilirler.B vitaminleri fonksiyonlarına göre çeşitlere ayrılırlar.

B1
Karbonhidratlardan enerji üretimi, beyin fonksiyonları ve sindirim sistemi için gerekli proteinleri vucudun kullanabilmesini sağlar.Kas ve sinir sistemi için gereklidir.Eksikliğinde hafıza zayıflığı, güçsüzlük, iştahzısızlık, dikkatsizlik,kabızlık, mide ağrısı, ayak ve ellerde karıncalanma görülür.

Buğday, baklagiller karaciğer, ıspanak,, bamya, fasülye, pancar, badem, ceviz, fındık, esmer pirinç, yulaf, mısır,koyun eti, sığır eti, balık ve sütte bolca bulunur.

B2
enerji üretimi için gerekli.Protein karbonhidrat ve yağklardan enerji üretilmesine katkı sağlar.Vücuttaki asit dengesini düzenler. Cilt,saç, tırnak ve gözler için önemli bir vitamindir.

Süt ve süt ürünleri, karaciğer, böbrek, mantar, elenmemiş undan yapılmış ekmek, cerealler, badem, yeşil sebzeler,havuç,fındık, mercimek ,patetes gibi besinlerde ve sebzelerde bulunur.

Eksikliğinde Gözlerde yanma ve bulanıklık, parlak ışığa hassasiyet, katarakt, yağlı saçlar, cilt sorunları, tırnakların çabuk kırılması, dudaklarda çatamalar gibi cilt ve deri problemleri görülür.

B3
Protein karbonhidrat ve yağklardan enerjiüretimi, beyin fonksiyonları ve cilt sağlığı için gereklidir. Kan şeker seviyesini dengeler.Kanda kolesterol seviyesini düşürür.

Karaciğer, böbrek, balık, tavuk, ekmek, cerealler, mantar, baklagiller, fıstık, fıstık yağı, ceviz, fındık, badem, bira mayası, esmer pirinç, esmer makarna,kabak ,incir, hurma

Enerji azlığı, ishal, , baş ağrısı, bellek zayıflığı, uykusuzluk sıkıntı, çabuk kızma, depresyon, dişeti kanamaları veya hassasiyeti, sivilce, egzama.

B5
Enerji üretiminde rol oynar. Beyin fonksiyonları ve sinirler için önemli. Cilt ve saç sağlığında önemli etkisi vardır.
Doğada çok miktarda vardır.Bağırsaklarda da bir miktar sentez edilebilir.
Karaciğer, böbrek,tavuk, yumurta, kırmızı et, buğday, mısır ve baklagillerde bolca bulunur.
Ayrıca bir miktar bağırsaklarda da yapılmaktadır. Eksikliği kan şekerinde düşme, ellerde titreme, kalp çarpıntıya neden olur .Kramplar, ayaklarda yanma hissi, erken yorulma,enerji kaybı ve güçsüzlük.

B6
Beyin fonksiyonları, hormonların üretimi için gerekli. Seks hormonlarını dengeler. Alerjik reaksiyonları engelleyen bir vitamindir.
Karaciğer, böbrek, kırmızı et, balık, yumurta, ekmek, bamya, fasulye, yulaf, mısır, pirinç de bolca bulunur.
Eksikliğinde güçsüzlük, hafıza kaybı, çarpıntı,kansızlık, ciltte kuruluk, görme problemleri, uyuşukluk görülür.

B11 vitamini
Kırmızı kan hücreleri ve sinir dokularının oluşumunda rol oynar. Hücre bölünmesi için gereklidir.
Büyümeyi sağlar
Karaciğer, böbrek, kırmızı et, ıspanak, marul, yumurta, ekmekte bulunur.
Anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin gelişimi için de gereklidir. Eksikliğinde iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, unutkanlık, çarpıntı oluşur.

B12
Protein kullanımı, dna sentezi,ve sinirler için gerekli. Kanda oksijenin taşınmasına yardımcı olur.Enerji üretiminde rol oynar.. Besinlerle veya sigara gibi alışkanlıklarla vücuda giren siyanürü etkisiz hale getirir. Zehirli maddelere karşı çok iyi bir koruyucudur.
Karaciğer, böbrek,koyun eti, hindi,somon, ton, uskumru gibi yağlı balıklar, yumurta, peynir,sütte bulunur.

Eksikliğinde dilde hassasiyet dişlerde sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet, şişme, kızarma, hayal görme, depresyon, adalelerde kasılmalar, sinir iltihaplarına bağlı olarak el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma şikayetleri , kabızlık oluşur

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 3012
favori
like
share