Echo Secret of the Lost Cavern - Tam Çözüm

Son güncelleme: 22.05.2009 14:44
  • ECHO mağaralarının gizemini birlikte çözelim.


    İncelemesinden hemen sonra Echo: Secrets of the Lost Cavern'in tam çözümü ile de karşınızdayız. Bulmacaların bir kısmını farklı sıralarda çözebileceğiniz gibi farklı metotlarla da çözebileceğinizi hatırlattıktan sonra sözü uzatmadan tam çözüme geçiyorum:

    Birinci Mağara

    Hemen solunuzdaki çalı çırpıyı alın. Mağaranın girişindeki buz parçasını alın. Yerden odun parçasını alın. Daha oyunun başladığı ilk ekranda envanterimizin bu kadar dolması korku verici değil mi? İlerleyin, yerdeki büyük kayanın yanından odun parçasını alın. Yerdeki ot parçalarını alın. Bütün bu çalı çırpıyı kayanın karşısındaki güzide mangal alanında kullanın. Son aldığımız odun parçasını da aynı yerde kullanın. Bu odun parçasının üzerinde diğerini kullandığınızda Arok ateş yakacak.

    Kayayı ve karşı duvardaki boyaları inceleyin. Kayanın sağındaki kırmızı boyayı alın. Karşıya doğru yürüyün, yerdeki ipi alın. Karşıya ilerleyin ve kahverengi boyayı alın. Duvardaki resimlerin altından siyah boyayı alın. Üç boyayı da kayanın üzerine koyun, ateşin yanındaki kapta buzu kullanın. Buradan üç kez su alıp kayanın üzerindeki boyalarda kullanın. Daha sonra duvarı, Klem'in verdiği taşa uygun olarak boyayın.

    Siyah Kahverengi Turuncu
    Siyah Kahverengi Siyah
    Kahverengi Boş Kahverengi

    noimage
    Karşıya geçip yerden odun parçalarını alın. Bu odun parçalarını ateşte kullanın. Artık uzağa taşıyabileceğimiz bir ateşimiz var. Bu ateşi mağaranın girişindeki o aslanda kullanın. Mağaradan çıkın ve yerden mızrak ile geyik boynuzunu(deer antlers) alın.
    Mağaraya girip ateş yaktığımız alanın karşısındaki duvardaki resmi inceleyin. Tıkladığımızda resimdeki karakterler tepki verecek. Önce sağdaki o hayvanatı tıklayın. Sonra çöpten adamların yanlarındaki mızrakları soldan iki çöpten adamın ellerine tutturun. Tekrar o yaratığı tıkladığınızda bulmaca çözülecek ve Spearthrower adında bir silahı öğreneceğiz.

    Şimdi bu silahı yapalım. Arkanızdaki yassı kayanın üzerine geyik boynuzunu koyun. Buradaki üç taşı kullanarak bu boynuza şekil vereceğiz. 'Knapped flint'i boynuzun üç ucunda kullanın. 'Awl'ı boynuzun iki ucunda kullanarak delikler açın. Son olarak 'scraper'ı boynuzun ortasında kullanın. Boynuza bu şekli verdikten sonra envanterinizdeki ipi boynuzla kullanarak spearthrower'u yapın.

    Daha önce yaptığımız gibi mağaranın girişine ateş taşıyıp aslanı tekrar kovalayın. Artık serbestiz. Ama o kadar uğraşıp da yaptığımız silahın işe yaramaması üzüntü verici.

    İkinci Mağara

    İlerleyin ve diğer mağaraya girin. Çok karanlık. Diğer mağaradan ateş taşımamız gerekecek. Mağaraya gidip, duvarın yanından odun parçalarını alın, ateşte kullanıp karanlık olan mağaraya geri dönün. Burada yine birileri mangal yapmış anlaşılan. Ateşi buraya koyun. Böylece mağarayı aydınlatacağız. Mağaranın içerisinde sağda solda göreceğiniz üç asayı alın. İlerideki kayayı incelediğinizde Klem'in imzasının bulunduğu taş parçasına benzerliği dikkatiniz çekmiş olmalı. Bu durumda her ikisini yan yana düşündüğümüzde bulmaca hemencecik çözülüyor. İşte izleyeceğimiz yol:

    Kahverengi ' Siyah ' Boş ' Kahverengi ' Siyah ' Kahverengi ' Siyah ' Kahverengi ' Kırmızı

    İlk olarak kahverengi işaretli mağaraya girin ve yukarıda ki sırada ilerleyin. Bu sırada aman deyim, meşaleniz sönmek üzereyken yenisini yakmayı unutmayın. Yukarıdaki sırayı izleyip mağaranın sonuna geldiğimizde ilerleyin ve işte bir bulmaca daha. El izlerinin olduğu bu duvardan bakalım yukarıya nasıl çıkacağız. Evet, oldukça ilginç bir bulmaca. Duvarda bir dizi sol ve sağ el resmi görmekteyiz. Amacımız resimlerin altında ve sağında bulunan işaretlere tıklayarak resimlerin pozisyonunu ayarlamak. Bu şekilde kendi elimizi burada yanan ellerin üzerine koyarak ilerleyebileceğiz. İki kırmızıya ya da iki siyaha art arda basamıyoruz. Yani, eğer kırmızı bir sol el ile başladıysak sonrasında siyah bir sağ ele geçmemiz gerekir. Bu bulmacanın farklı çözümleri mevcut. Ben aşağıda göreceğiniz sırada geçtim.

    Öncelikle sırayı alttan, soldan sağa 1-2-3-4-5 olarak adlandıralım. Yukarı doğru ise 1-2-3-4-5-6-7-8 olarak adlandıralım. Sağdan ikinci eli tıklayarak bulmacaya başlayalım. Bu el yanacak.
    Alt ' 4(1 kez)
    Alt ' 5(1 kez)
    Alt' 3 (üç kez)
    Sağ ' 5 (üç kez)
    Alt-2 (iki kez)
    Sağ ' 6 (1 kez)
    Sağ ' 8 (1 kez)

    noimage
    Bu tıklamalardan sonra Arok yukarı çıkacak. Yerden çalı çırpıyı alıp aşağı atın ve hemen aşağı inin. Ehem. Ayıya yem olduk. Tekrar başlayın. Bütün çalı çırpıyı aşağıya attıktan sonra ipi alın. Şimdi aşağı inin. Arık fazla gürültü yapmadan inebileceğiz. Hayvanat uyurken yerden duvar parçasını alın ve tekrar yukarı çıkın. Bu parçayı duvardaki boşlukta kullanın.

    Hmmmmmm. Bu resim bizim aşağıdaki hayvandan nasıl kurtulacağımızı anlatıyor olmalı. Öncelikle yerdeki taşı alıp çöp adama verin. Sonra ayıyı tıklayın. Yine ayıya yem olduk. Bu sefer taşı yukarıdaki çıkıntıya atın. Yine olmayacak. Şöyle bir incelediğimizde ayının tam tepesinde bir kaya birikintisi gözüküyor. Bu kayaları bir şekilde ayının üzerine düşürmeliyiz. Ancak buraya taşı atmaya çalıştığımızda taş yine ortadaki çıkıntıya çarpacak ve ayıya yem olacağız. Taşı önce ayının arkasında girintiye atın. Ayı şaşırıp arkasına baktığında aynı yere tekrar taş atın. Şimdi hızlı bir şekilde yukarıda çıkıntıya taş atın ve sonrasında aynın üzerindeki taş yığınına taş atın. Böylece ayının üzerine taşların dökülmesini sağlıyoruz. Bu bulmacayı çözdükten sonra yerdeki deri parçasını alın.

    Ayıya "Dayı"deme zamanı...

    İlerleyip gerçekte ayının olduğu yere geldiğinizde zaman ayının yok olduğunu daha doğrusu tepesine taşların düşmüş olduğunu göreceksiniz. Kayanın üzerine deri parçasını ve ipi yerleştirin. Kayanın üzerindeki taşla deri parçasında iki delik açın. Daha sonra aşağıya inip ayının kapana kısıldığı yerden ipi ve 3 taş parçasını alın. İpi kayanın üzerindeki taş parçasında kullandığımızda Arok bir sapan yapacak. Aşağıya indiğimiz yere yaklaşın ve yukarıdaki sarkıt, dikit ya da her neyse onların üzerinde sapanı kullanın. Taşlar bittiğinde aşağıdan tekrar taş alıp bütün sarkıt ve dikitleri düşürün.

    Hepsi düştükten sonra taşları aldığımız yere gidin ve suya doğru ilerleyin. Köprünün üzerinde ilerleyip boynuzu ve tahta parçasını alın. Ateşin yanına geri dönün. Boynuzu ateşte kullanın ve boynuzu aldığınız yere geri dönün. Boynuzu ateş yakılan yerde kullanıp ortalığı aydınlatın.
    Yine ilginç bir bulmaca ile karşı karşıyayız. Duvardaki sağdan sola hoplayıp zıplayan geyik resimlerini incelerseniz toplam 14 tane geyik olduğunu göreceksiniz. Bizim önümüzde de tam 14 gaz lambası var. Amacımız bütün lambaları yakarak geyiklerin ilerlemesini sağlamak böylece bizde buradan kurtulacağız.

    Lambaları sol alttan sağa 1'7 ve üst soldan sağa 8'14 olarak numaralandırırsak, sırasıyla 7, 12, 3, 8'i yaktığınıza bulmaca çözülecek. Yok yok çözülmeyecek. Geyikleri hareket ettirdik ama bu yeterli değil. Sağdan sola sadece bir geyiğin geçmesini sağlamalıyız. Sonrasında ortadaki çöp adamı bu geyiğe bindirerek buradan kurtulacağız.

    Geyik muhabbeti

    Oldukça uğraştırıcı bir bulmaca. Öncelikle bütün geyiklerin rengini tek bir renk yapmalısınız. Burası kolay. İlk geyiğin rengine karar verin. Herhangi bir geyiğin rengini değiştirmek istediğinizde kendisinin, gerisindeki geyiğin ve ilerisindeki geyiğin rengi değişmekte. İlk geyiğe karar verdikten sonra iki ileridekini değiştirerek ilk geyik ve ikinci geyiğin rengini aynı yapabilirsiniz. Bu şekilde ilerleyerek bütün geyiklerin rengini tek renk olacak şekilde ayarlayın. Ben hepsini koyu kırmızı yapmıştım.

    Sonrasında ortadaki çöp adamında rengini geyiklerle aynı renge getirin ve geyiğin boynunu tutacak şekilde pozisyonunu ayarlayın. Bütün bunları ayarladıktan sonra birde geyiklerin üzerlerindeki okları tıklayarak geyiklerin pozisyonlarını ayarlamak gerekiyor. Sağdaki üst üste duran iki oku tıkladığımızda ise animasyon başlıyor. Renkleri doğru ayarladığınızı varsayarsak eğer animasyon bir yerde duruyorsa o geyiğin pozisyonu yanlıştır. Aşağıdaki resme bakarak pozisyonları bu şekilde ayarlayabilirsiniz.

    noimage
    Arok acıkmış meğersem

    Bulmacayı çözdükten sonra mağaradan çıkın. Arok karnının aç olduğunu söylenecek. Sol tarafa ilerleyin ve kaya parçasını alın. Sağınızdaki patikadan ilerleyin ve çiçekleri alın. Suyun kenarından ilerleyin. Taşların arasındaki ok parçasını alın ve su kenarında ilerlemeye devam edin. Kaya parçasını ve yanında duran sopayı alın. İlerleyin ve yerden bir kaya parçası daha alın. Sağa doğru gidip tekrar yerden kaya parçasını ve kütükten bir parçayı alın. İlerleyin ve ateş yakılan alana gelin. Burada yassı bir kaya göreceksiniz. Üzerine uzun sopayı yerleştirin. Daha sonra ok parçasını ve ipi yerleştirip bir mızrak yapın. Kayaların yanından ilerleyin ve yerdeki ot parçalarını alın.
    Daha sonra nehre doğru ilerleyin. Suyun iyice yanına yaklaşılan ve kayaların arasında balıkların yüzerek geçtiği küçük bir aralık olan ekrana gelin. Bu ekranda suyun kenarında göreceğiniz dört kayayı bu aralıkta kullanarak suyu tıkayın. Bu balıkları yavaşlatacaktır. Sonrasında mızrağı kullanarak taşların önüne gelip yavaşlayan bir balığı avlayın. Daha sonra ateş yakılan yere geri dönün. Bir misafirimiz var. Oyunun başından beri gördüğümüz tek insanoğlu. İnsanın sarılası geliyor ama tipe bakınca bir kez daha düşünmek lazım tabii ki. Toar ile konuşun ve bütün kabilelerin toplanacağını öğrenin.

    Balığımızı paylaşmak istediğimizde Toar bize bir şeyler verecek ve bunlarla çay yapabileceğimizi söyleyecek. Şimdi ateş yakma zamanı. Odun ve ot parçaları ile Toar'ın bize verdiği ne olduğunu anlayamadığım 'marcasite' yi ateş yakacağımız alanda kullanın. 'Knapp flint'i 'Marcasite' üzerinde kullandığımızda ateş yanacak. Yerdeki üç taşı ateşe koyun. Suyun yanına geri dönün ve Toar'ın verdiği kaba su doldurun. Daha sonra Toar'ın yanına geri dönün ve bu kabı Toar'ın önüne koyun. Yerdeki odun parçasıyla taşları ateşin üzerinden alıp yere düşürün. Taşları almaya çalıştığımızda elimiz yanacak ve imdadımıza Toar yetişecek. Bize verdiği spatula ile taşları alıp kaba atın. Kaynayan suya daha önce topladığımız bitkiyi attığımızda çayımız hazır olacak.

    Toar çayını içerken bizde balığımızı pişireceğiz. Öncelikle yerdeki sopayı hemen yanındaki kaya ile kullanıp kayayı ateşe itin. Isınan kayayı aynı sopa ile ateşten alın ve üzerinde balığı kullanın. Sonra balığı alın ve Toar'a verin.

    Toar ile konuşun bize 'Blade Knapping' öğretecek.

    Blade Knapping

    Toarın kayanın üzerinde serdiği parçaları inceleyin. Soldaki parça ile hemen altındaki kayaya üç kez vurarak parçalayın. Sağdaki parça ile hemen altındaki kayaya 3 kez vurarak parçalayın. Soldaki parça ile ortadaki kayaya iki kez vurarak parçalayın. Ortadaki parçayı alıp Toar'a verin. Bize bir bıçak yapacak. Toar ile tekrar konuşup bulduğunuz taşlar hakkında konuşun. Bize bir taşta o verecek ve bu taşların müzik yapmakta kullanıldığını öğreneceğiz.

    Sonrasında geri dönün ve üzerinde şekiller olan kayanın altındaki taşı alın. Sol tarafta duvara yakın ilerlerseniz kayalıkların üzerinde şekiller göreceksiniz. Oraya doğru ilerleyip duvardaki şekilleri tıkladığınızda aldığımız 5 müzik taşı belirecek. Amacımız bu taşlara doğru sırada tıklayarak duvardaki şekillerin rengini kırmızıya çevirmek. Oldukça basit. Taşları soldan sağa 1-5 olarak numaralandırırsak, sırasıyla 4, 2, 5 ve 1'e vurmalısınız. Bu taşlara vururken çekiç olarak kullandığınız taşın sadece ucunu değil tamamını vuracağınız taşın üzerine getirin(Daha doğrusu taşın ucunu değil, farenin imlecini kullanın). Yoksa benim gibi fark etmeden yanlış taşlara vurup dakikalarca uğraşırsınız.

    Daha sonra sol tarafa ilerleyin ve duvardaki işaretleri inceleyin. Burada daha önce gidemediğimiz yeni bir yol açıldı artık. İlerlemeye devam edin ve yukarı çıkın. İlerleyin ve ilk mağaradaki Tika ile konuşun. Tika, bizden bazı cisimleri kullanarak ona hikâyemizi anlatmamızı isteyecek. Bu alana girdiğiniz yerin hemen yanında uçurumun kenarından kemik parçasını alın ve Tika'nın mağarasına geri dönün. Soldan balık ve geyik figürlerini alın. Sağ taraftaki rafın üzerinden de kadın, aslan figürlerini ve kemik parçasını alın. Tika'nın sağındaki üzerinde el resmi olan taşı alın. Tika'nın mağarasından çıkıp hemen solundaki mağaraya girin. Girişte soldan 'animal fat'i alın. Mağaranın ortasındaki yassı kayanın yanına gelin. Solundaki ipi, sağındaki delikli çubuğu alın. Bu mağaradan da çıkıp en sola ilerleyin, yerden 'bladder'ı ve sağda asılı olan deri parçasını alın.
    Tika'nın mağarasına geri dönün. Mağaranın sol tarafını inceleyin. Duvarda 11 adet şekil göreceksiniz. Her bir şekli tıkladığınızda Arok, başından geçen bir olayı anlatacak. Bu 11 olayı doğru sıraya sokmalıyız. Aşağıdaki resimdeki gibi bu şekilleri sıraladıktan sonra sırada envanterimizdeki cisimleri sıralamak var.

    noimage
    Doğru sıra aşağıdaki gibi:

    Stag antlers, bone engraved with lion, Klem's painted stone, spearthrower, rock with hand painted on it, stick with hole engraved with bear, engraving of stag, harpoon, engraving of fish, knife and figurine of woman

    Herkesin bir hikâyesi vardır

    Bütün bunları yerleştirip, hikâyemizi anlattıktan sonra, yani onca emekten sonra insan Tika'nın koşup bize sarılmasını bekliyor ama maalesef Tika hiç oralı olmuyor. Daha sonra gidip Tika ile konuşun. Tika bize tamamlanması gereken bir resim olduğunu söylüyor ve yardımımızı istiyor. Pek niyetli olmasak da kabul ediyoruz oyunumuz gereği.

    Mağaradan çıkıp sola doğru ilerleyin. İki büyük geyik boynuzunu kaldırdığınızda ortaya çıkan perdeden içeri girin. Sağ taraftaki yassı kayayı inceleyin. Kayanın solundan siyah boyayı, reçineyi ve deri parçasını alın. 'Animal Fat'i kayanın sol ve sağ altında kullanın. Daha sonra kayayı itin. İşte birleştirilmesi gereken resim. Bir taşı aldığınızda zaten istediğiniz yere koyamıyorsunuz. Ancak konulması gereken yere getirdiğiniz zaman imleç değişiyor ve oraya koyabiliyorsunuz. Aşağıdaki resimde hangi taş parçası aşağı yukarı nereye gitmeli gözüküyor.
    noimage
    Resimde gördüğünüz gibi iki sabit taş parçası var. Bulmacayı bitirdiğimizde birbirinden ayrı iki tablet oluşuyor. Bütün parçaları tek tek alıp, sabit parçaların kenarlarında deneyerek bulmacaya başlamakta ve bu şekilde devam etmekte fayda var. Resmi tamamladıktan sonra mağaradan çıkıp ortadaki mağaraya gelin. Ateşin yanındaki kapta reçineyi kullanarak eritin ve tekrar resmin yanına dönün. Reçineyi her iki resimde de kullanın. Tika'nın yanına gidin ve ortası boş olan resimle ilgili konuşun. Resmin yanına geri dönün. Resmi alıp duvarda gezdirin. Aşağıdaki resimde görülen yere getirdiğinizde Arok, 'İşte budur' diyecek.
    noimage
    Tekrar Tika'nın yanına gidin. Bu arada ortadaki mağaradaki yalaktan su aktığını göreceksiniz. Bir anda seçilmiş kişi olduğumuzu öğrendik. Tika ile tekrar konuşun. Daha sonra yandaki mağarada akan suda deri parçasını kullanın. Daha sonra bu deri parçası ile resmi yapacağımız duvarı temizleyin(üç kez). Yassı kayanın yanındaki rafta bulunan siyah boya üzerinde yine deri parçasını kullanın. Daha sonra boyadığınız deri parçasını duvarda üç yerde kullanın.

    Tika'nın yanına gidip Tika ile konuşun. Sonrasında mağaraların olduğu bölümü terk edip aşağıya inin ve nehri takip edin. Salkım salkım kocaman bir ağaç göreceksiniz. Bu ağacın yanındaki bitkiyi alın(reed) ve Tika'ya götürün. Tika bizden kendisine bir 'waterskin' yapmamızı isteyecek. Waterskin'in ne olduğunu bana sormayın. Bende henüz bilmiyorum. Oynayıp göreceğiz  Ortadaki mağaraya gelin ve yassı kayanın üzerine deriyi koyun. Derinin üzerine 'Vertebra'yı koyun ve kayanın üzerindeki iğne iplik ile deriyi dikin. İşte size waterskin. Meğersem bildiğimiz mataraymış.

    Resim yaptığımız mağaraya gidin. Tika gelecek ve bize blowpipe verecek. Daha önce parçaları birleştirerek yaptığımız tabletlerden soldakini inceleyin. 13 tane nokta göreceksiniz. Tableti çevirip eski halini de görün. Duvara gidip bu noktaları duvardaki noktaların soluna ve sağına ekleyin. Tika bize bir bıçak verecek. Bu bıçakla, duvardaki noktaların solundaki çizginin üzerini ve solunu tıklayıp oraya bir kare çizin ve işte bu ızdırap bulmaca bitti.

    Bu noktada Tika ile yıkılmış bir köprünün yanına geliyoruz. Waterskin'i suda kullanın. Bir köprü yapıp karşıya geçmemiz gerekiyor. Balık yediğiniz yere yani Toar'ın yanına gelip Toar ile konuşun. Bize bir balta verecek.
    Bal-ta-lar e-li-miz-deeeee...

    Tika'nın yanına gidip balta ile ağaca üç kez vurduğumuzda köprümüz hazır olacak. Köprüden geçtikten sonra Tika bizi yalnız bırakacak ama öncelikle bir kısım meyve, sebze, yaprak, maydonoz isteyecek, kısır yapacakmış bize. Bak canım istedi şimdi. Sağa doğru ilerleyin. Bir mağaranın önüne geliyoruz ancak mağaranın girişi oldukça ilginç bir bulmaca ile kapatılmış durumda. Öncelikle soldan 'Juniper Berries'i alın. Sağ taraftan da Juniper twig'i alın.

    İlerde yanan meşalelere doğru ilerleyin. Meşalelerin yanından Spearmint'i alın. Diğer meşalelere doğru devam edin. Yerdeki çubuğu alın ve taşın üzerindeki odun parçasını alın. Mağaraya doğru bir kez ilerleyin ve yerdeki ipi, 'black bigment'i ve 'ochre pigment'i alın. İlerleyin ve oturan boğayla yok yok adamla konuşun. Bizden bir palet yapmamızı isteyecek. Lahrik'in solundan 'tuft of hair'i alın.

    Mağaradan çıkıp ateşin yanına gelin. Burada soldaki kayanın üzerine, 'tuft of hairs'i, çubuğu ve ipi koyduğunuzda işte fırçamız hazır. Sağdaki kayanın üzerine ise 'ochre pigment'i koyun. Kayanın üzerindeki taş parçası ile bunu ezip 'yellow pigment' yapın. Aynı kayanın sağ tarafına odun parçasını koyun. Her iki pigmenti, fırçayı, deri parçasını ve blowgun'ı bu tahtanın üzerine koyun. Hemen sağdaki kayadaki çatlaktan su alıp pigmentlerin üzerinde kullanın. Artık paletimiz hazır.

    Lahrik'in yanına gidip onunla konuşun ve paleti verin. Bize bir rengin eksik olduğunu bu rengi bir kayayı ısıtarak elde edebileceğimizi söyleyecek. Geri dönün ve mağaradan çıkmadan tekrar 'ochre of pigment' alın. Bu pigmenti mağaranın dışında ateşte kullanın daha sonra spatula ile alın ve sağdaki kayanın üzerine koyun. Oradaki küçük kaya ile ezin. Paleti kayanın üzerine koyup, pigmenti paletin üzerine koyun ve su ile ıslatın.

    Paleti tekrar Lahrik'e verin. Artık Klem'i görebileceğiz. Lahrik'in yanından içeri girin. Klem ile konuşun ve gerçekten seçilmiş kişi olduğunuzu öğrenin. Sonra tekrar Lahrik ile konuşun. Bize yardım etme karşılığında, kaybettiği 'bullroarer' ını (herneyse artık) bulmamızı isteyecek. Konuşma bittikten sonra mağaradan çıkın ve Tika ile konuşun. Tika ile tekrar konuşun. Burada duvarlar üzerindeki resimlerin nasıl hareket ettirdiğimizi, resimlerde aslında hayvanların ruhlarını görebilme kabiliyetimizin olduğunu öğreniyoruz. Meşaleleri takip ederek üç kez ilerlediğimizde bir ağacın yanına geliyoruz.

    Hanoi'nin Kuleleri

    Bilgisayar programcıların yakından tanıdığı, klasik bir ödev olan bir bulmaca ile karşı karşıyayız. Hanoi'nin Kuleleri. Amacımız bütün taşları en altta en büyük taş, en üstte en küçük taş olacak şekilde iki yığının ortasına taşımak. Her seferinde sadece bir taş taşıyabilirsiniz ve hiç bir zaman bir taşı kendinden daha küçük bir taşın üzerine koyamazsınız. İşte çözüm (Taşları koyduğumuz yerler: sol, orta ve sağ):

    Soldaki taşı ortaya alın.
    Sağdan bir taşı sola alın.
    Ortadaki taşı sola alın.
    Sağdan bir taşı ortaya alın.
    Soldaki taşı sağa alın.
    Soldaki taşı ortaya alın.
    Sağdaki taşı ortaya alın.
    Sağdaki taşı sola alın.
    Ortadaki taşı sola alın.
    Ortadaki taşı sağa alın.
    Soldaki taşı sağa alın.
    Ortadaki taşı sola alın.
    Sağdaki taşı ortaya alın.
    Sağdaki taşı sola alın.
    Ortadaki taşı sola alın.
    Sağdaki taşı ortaya alın.
    Soldaki taşı sağa alın.
    Soldaki taşı ortaya alın.
    Sağdaki taşı ortaya alın.
    Soldaki taşı sağa alın.
    Ortadaki taşı sola alın.
    Ortadaki taşı sağa alın.
    Soldaki taşı sağa alın.
    Soldaki taşı ortaya alın.
    Sağdaki taşı ortaya alın.
    Sağdaki taşı sola alın.
    Ortadaki taşı sola alın.
    Sağdaki taşı ortaya alın.
    Soldaki taşı sağa alın.
    Soldaki taşı ortaya alın.
    Sağdaki taşı ortaya alın.

    Yorumlarda burada hata var derseniz gelir döverim valla ona göre. Ağaca tırmanın. Bullroarer'ı, pinecones ve slingshot'u alın. Aşağıya inin. Kayaları siper alıp pinecones ve slingshot ile bütün kurtları teker teker vurun. Hepsini vurduktan sonra Klem'in mağarasına geri dönün. Tika ile konuşun. İçeri girip Lahrik'e Bullroarer'ı verin. Lahrik'te bize bir boğa heykeli verecek. Mağaraya girin ve heykeli yerdeki ateşte kullanın. Hmmmmmm duavara ne çizeceğimizi sanıyorum öğrendik. Ancak boğa gölgesi çok yüksekte olduğu için ulaşamıyoruz. Lahrik ile konuşup yardım isteyin. Bizden yaşlı bir ağaç bulmamızı isteyecek.

    Mağaradan çıkıp ilerleyin. Sağınızda yamuk yumuk bir ağaç göreceksiniz. Balta ile ağacın sağ tarafını kesin. Yere düşen parça üzerinde iki kez baltayı kullanın. Yerdeki ağaç parçasını alın.

    Klem'in mağarasına gidip Klem ile konuşun. Klem bize yeni bir resim tekniği öğretecek. Ağaç parçasını boğa gölgesinin altında kullanın ve gölgeye yakından bakın. Öncelikle fırçayı siyah boyaya sürün. Boğanın boynuzlarının, yüzünün, sırtının ve bacaklarının sınırlarını bu boyayla çizin. Daha sonra blowpipe'i siyah boya üzerinde kullanın. Boyalı blowpipe'ı boğranın sol bacağında, sol bacağının üstünde, karnında ve boynunda kullanın. Eğer doğru yaptıysanız ortaya bir boğa daha çıkacak.

    Boğaya bir kez daha tıkladığınızda bu sefer o baş belası müzik taşları belirecek. Bir kaç kez sırasıyla soldan birinci, üçüncü, beşinci ve ikinci taşlara vurun. Şimdi buradan ayrılıp mağaranın derinliklerine doğru iki kez ilerleyin ve oradaki iki taşı alın. Tekrar resme gidin, bu sefer sırasıyla soldan birinci, yedinci, beşinci, ikinci ve birinci taşa vurun.

    Bulmacayı tamamladıktan sonra Klem ile konuşun. Lahrik'in yanına gidin ve duvarı inceleyin. Duvarı tıkladığınızda yeni bir bulmaca ile karşılaşacaksınız. Burada aşağıdaki deri üzerine çizilmiş olan mağaradaki ruhun resmini yapacağız.

    Öncelikle aşağıdaki derideki resmin tamamıyla siyah olduğunu hatırlayıp karelerin içerisini tıklayarak kırmızı(ya da boş) olanları siyah yapın. Hepsi siyah olduğunda iki kare boş olmalı. Ortadaki kırmızı noktalar ise çevresindeki kareleri kendi etrafında çevirmeye yarıyor. Resimde gördüğünüz gibi karelere tıklayarak renkleri ayarladıktan sonra kırmızı noktalara aşağıdaki gibi tıklayın.

    noimage
    1 kez 7, 1 kez 8, 1 kez 5, 1 kez 6, 1 kez 1, 3 kez 5, 1 kez 1, 1 kez 5, 1 kez 4, 2 kez 2,
    1 kez 3, 1 kez 1, 1 kez 2, 1 kez 1, 2 kez 4, 1 kez 3, 1 kez 4, 1 kez 2, 1 kez 3, 1 kez 2,
    3 kez 4, 3 kez 3, 1 kez 4

    Bulmacayı çözdükten sonra Klem ile konuşun. Boğa resmini yaptığımız yere tırmanmak için kullandığımız odun parçasını alın. Arkanıza dönün ve odun parçasını orada kullanın. 3 geyik resminin sınırlarını göreceksiniz. Buradaki çizgi ve noktaların renklerini kullanarak bu geyikleri boyayacağız.

    Öncelikle fırçanıza kırmızı boyayı alıp sol alt ve üstteki geyiğin ayaklarını boyayın. Sonra sol alt geyiğin boynuzlarını boyayın. Daha sonra fırçaya siyah boya alıp, sağ alttaki geyiğin bacaklarını ve boynuzlarını boyayın. Geyiklerin sınırlarını çizdikten sonra fırçanın yanındaki zımbırtıyı alın ve sarı renkte kullanın. Bu renkle sağ alttaki geyiğin gövdesini boyayın. Daha sonra siyah rengi alıp bu geyiğin boynunu boyayın. Eğer doğru yaptıysanız sağ alttaki geyik hareket edecek. Bu geyik hareket ettikten sonra önce sarı rengi sonra kırmızı rengi alarak turuncu rengi oluşturun ve diğer iki geyiğin gövdelerini boyayın. Her iki geyikte hareket ederse doğru yapmışsınız demektir.
    Klem'le konuşun. Klem'in istekleri bir türlü bitmek bilmiyor. Mağaradan çıkın ve soldaki meşalelere doğru ilerleyin. Bir kez daha ileriye gittiğinizde zorlu bir bulmaca bizi bekliyor.

    Burada amacımız, perdeyi ve çubukları çekerek mağaranın girişini açmak. Dikine çubukların hepsi çevrilebilirken enine çubuklar ise kaydırılıyorlar. Bu kaydırma ve çevirme işlerini mağaranın üst duvarındaki resimlerle yapıyoruz.

    noimage
    1. çubuğu sağa çevir.
    En soldaki enine çubuğu(A) iki kez sola(aslında yukarıya) çevir ve sola kaydır.
    12. çubuğu sola çevir.
    Bu çubuğun hemen yanındaki enine çubuğu(B) iki kez çevirerek çıkıntısını yukarı getir ve sağa kaydır.
    11 numaralı çubuğu iki kez sola çevir.
    Hemen üstündeki enine çubuğu (C)sağa kaydır.
    En üstteki açık renkli enine çubuğun(D) çıkıntısını önüne gelecek şekilde çevir ve sağa kaydır.
    En üstteki enine çubuğun(E) soldaki çıkıntısı önde olacak şekilde çevir ve sola kaydır.
    7 numaralı çubuğu sola çevir.
    8 numaralı çubuğun en alttaki çıkıntısı size doğru bakacak şekilde sağa çevir.
    9 numaralı çubuğu iki kez sola çevir.
    Soldan ikinci enine çubuğun(F) çıkıntısı size bakacak şekilde çevir ve iki kez sağa kaydır.
    Alt ortadaki enine büyük(G) çubuğun çıkıntısı size bakacak şekilde çevir sağa kaydır.
    3 numaralı çubuğu sağa çevir.
    4 numaralı çubuğu iki kez sola çevir.
    En üstteki koyu renkli enine çubuğun(H) çıkıntısı size bakacak şekilde çevir ve iki kez sola kaydır.
    Ortadaki açık renkli çubuğun(I) çıkıntısı arkaya bakacak şekilde çevir ve sola kaydır.

    İşte mağaramız açıldı. Gaz lambasını ve 'sorcerer's headdress'i alın. Klem'in mağarasına geri dönün. Klem ile konuşun ve Klem'in önüne biraz önce mağaradan aldıklarınızı koyun. 'Animal Fat'i gaz lambasının üzerine koyun. 'Juniper Twig'i de 'Animal Fat'in üzerine koyun. Arkanıza dönüp çubuğu alın ve ateş ile kullanın. Oldukça yavaş bir şekilde bu ateşi gaz lambasına yaklaştırıp üzerinde kullanın. Hızlı hareket ederseniz ateş sönecek.
    Tika'nın yaptığı kelle paçayı için. İşte son bulmacamız. Müzik çalıp ruh çağıracağız. Yerde serili olan taşları tıklayın. Elimizdeki her bir taşı yerde serili olanlarla eşleştireceğiz. Bunun için elimizdeki taşlardan birisin tıklayıp sonra yerdeki serili olanların her birini eşini bulana kadar tıklayacağız. Eğer eşleşirlerse yerdeki taşın üzerindeki resim elimizdeki taşın üzerine çizilecek. Elimizdeki her taşı yerdeki her taşla deneyerek bu eşleşmeleri yapın. Eşleşmelere aşağıdaki gibi olacak:

    noimage
    Sonrasında tekrar taşları tıklayarak müzik yapmaya başlayın. Bu seferki bulmaca diğerlerinden biraz daha farklı. Bir taşa vurduğumuzda ses yankı yapıyor. Notaları art arda (yankısı devam ederken) çalacağız ama iki kez yankının bitmesini bekleyeceğiz. Son bulmaca olarak düşündüğümüzde aslında çok ama çok basit bir bulmaca. Resimde gördüğünüz gibi eşleşmeyi yaptıktan sonra tek yapmamız gereken yerde serili olan taşların sırasında elimizdeki taşlara vurmak. Hepsi bu.

    Elimizdeki taşları soldan sağa 1 ile 7 arasında numaralandırırsak:
    7, 6, 6, 6, 4, bekle, 1, 3, 2, 4, 3, 5, 4, 6, bekle, 4, 6, 6, 6, 4.

    Yine bir Kheops Studio oyunu, yine çok kısa sürdü'
#22.05.2009 14:44 0 0 0