Öyle değerli ki inek sütünden bile daha faydalı...



Uzmanlar balığın, anne sütünden sonra en değerli besin olduğunu söyledi. Doç. Dr. Fatma Arık Çolakoğlu, balık etinin ucuz protein ve enerji kaynağı olduğunu açıkladı.

Balık tüketiminin bitkisel ürünler ve kırmızı et tüketimine oranla geri kaldığını ifade eden Çolakoğlu, ''Oysa ki ülkemizde dengeli ve sağlıklı beslenme açısından elimizdeki besin kaynaklarının niteliklerini acilen öğrenmemiz ve bilinçli şekilde değerlendirmemiz zorunlu hale gelmiştir'' dedi. Dengeli beslenmenin esas ögesinin protein olduğunu belirten Çolakoğlu, şöyle konuştu:

''Balık eti, aminoasitlerin hepsini içermesinden dolayı oldukça değerlidir. Etin içerdiği bağ dokusunun oranı onun hazmedilebilirlik düzeyini belirler. Balık eti, düşük oranda bağ dokusu içermesi nedeniyle sığır etine oranla daha kolay hazmedilir ve vücutta daha kısa sürede kullanıma sunulur. Anne sütü biyolojik değer açısından 100 olarak kabul edilirse takip eden sıralamada 93 ile deniz balığı, 89 ile inek sütü, 87 ile sıcakkanlı hayvanların eti gelmektedir. Balık, anne sütünden sonra en değerli besindir. Normal şartlarda 200 gram tüketilen balık eti, bir insanın günlük protein ihtiyacının yüzde 70'ini karşılamaktadır.''

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 439
favori
like
share
mollycan Tarih: 24.05.2009 18:24
[COLOR="darkorange"]mönüye daha SIK eklemeyi düsünüyorum :85:
gamzelinur Tarih: 24.05.2009 17:46
ya napim yiyemiyorum
recepugur Tarih: 23.05.2009 21:42
tadından dolayı balığı çok severim
wolverine Tarih: 23.05.2009 19:41
balık güzeldir.hem sağlık içinde iyidir.
paye Tarih: 23.05.2009 13:09
herkese tavsiye ederim bol bol balık yemeyi sanada gamzelinur. kılçıklı balık daha lezzetli olur derler.
gamzelinur Tarih: 23.05.2009 12:19
kılçıklı olduğundan balığı pek sevmem :78: