Sünnet Için En Uygun Yaş

Son güncelleme: 24.05.2009 07:35
  • sünnet yaşı - sünnet için hangi yaş uygun

    Teorik olarak sünnet: bir yenidoğana doğduğu andan itibaren veya her yaşta yapılabilen bir cerrahi girişimdir. Sünnete yaklaşımda en önemli nokta ; sünnetin bir tıbbi gereklilik nedeniyle mi? Yoksa geleneksel dini sünnet amacıyla mı yapılacak olduğudur. Eğer sünnet tıbbi bir gereklilik ( fimozis (pipi derisinin darlığı), tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu (koruyucu amaçlı), tekrarlayan balanit (pipi ucu derisinin iltihabı)) nedeniyle yapılmak isteniyorsa her yaşta yapılabilir.
    Sünnet ile ilgili yaş sınırlamalarının altında yatan kabaca "3-6 yaş arası sünnet yapılmasından kaçınılmalıdır!" sözü çocukların psikolojik durumlarının bu durumdan etkilenebileceği yöndeki endişelere dayanır. Şöyle ki ; 3 - 6 yaş arası dönem çocuk için kız olsun erkek olsun ben kızım yada ben erkeğim diye cinselliğinin farkına vardığı dönemdir. Bu dönemde erkek modeli olarak babasını örnek alan erkek çocuğu babasıyla rekabet halindedir. Bu dönemde erkek çocuk sünneti "pipimi tamamen kaybedebilirimOysa babam benim gibi sünnet olmuyor , ben niye zorla riske giriyorum.." şeklinde değerlendirebilir. Bu nedenle psikolojinin etkilenme olasılığını ortadan kaldırmak adına 3-6 yaş arası sünnetlerden eğer medikal bir gereklilik yoksa kaçınılmalıdır bakışı ortaya çıkmıştır. Eğer yukarıda bahsettiğimiz gibi medikal gereklilik hali varsa çocuklar; 3 - 6 yaş arasında da olsa ameliyathanede genel anestezi verilmeden ancak maske ile sedasyon altında sünnet edilebilir. Çünkü bu metodla yapılan sünnette, çocuğun pipi ile ilgili bir acı hatırası olmamaktadır. Dolayısıyla psikolojilerinin etkilenmesi gibi bir olasılık bulunmamaktadır.
    Özetle ameliyathanede genel anestezi verilmeden ancak maske ilke sedasyon altında yapılan sünnet her yaşta her nedenle(geleneksel yada tıbbi nedenler) uygulanabilir. Ancak eğer lokal anestezi ile çocuk sedatize edilmeden sünnet yapılacaksa, psikolojisinin etkilenmemesi adına, 3-6 yaşları arası yapılmasa daha iyi olur.
    Yenidoğan sünnetleri ise (0-30 gün) ayrı bir konudur. Genellikle lokal anestezi ile yapılır. Çocukların bu dönemde yara iyileşmelerinin daha hızlı olabildiği gösterilmiştir. Bakım açısında altının bezleniyor olması ek bir sıkıntı yaratmaz. Ancak yenidoğan bebeklerde sünnetin kesinlikle yapılmaması gereken durumlarda vardır,bu durumlar:1- Erken doğum (prematürite) 2- Hemofili yada pıhtılaşma bozuklukları 3-Hypospadias (işeme deliğinin pipinin ucunda değil de daha aşağıda olması durumu, halk arasındaki adıyla peygember sünneti ;1 yaşında işeme deliğini yerine taşıyıcı ameliyatla birlikte sünneti de yapılır.)
#24.05.2009 07:35 0 0 0