Kurandaki ilmî gerçekler tefekkürle anlaşılır

Son güncelleme: 24.05.2009 16:41
  • kuran ilmi
    Kuran birçok ilmî ve teknik bahse ana maksatlar çerçevesinde özlü ve icazlı bir biçimde yer vermiştir. Bu cümleden olarak Kuranın, yüce Yaratıcının kudret, azamet ve hikmetlerinin bilinmesi namına varlıkta cereyan eden birçok olaya bazen açıkça bazen de işaretler ve ipuçları halinde teması söz konusudur ki, bunların birkaçını şöyle sıralayabiliriz:

    Allah kimin hidayetini murad ederse, onun göğsünü İslâma açar. Kimi de saptırmak isterse onun göğsünü göğe çıkıyormuş gibi dar ve tıkanık yapar. (Enam, 6/125)

    Bu ayetle Kuran şu gerçeği dile getirmektedir: İnsan yükseğe çıktıkça basınç düşer ve nefes alması zorlaşır. Şöyle ki, her yüz metre yükseldikçe hava basıncı bir derece düşmektedir. Bu yüksekliğin yirmi bin metreyi geçmesi durumunda ise, özel cihazlar olmadıkça insan nefes alamaz ve ölür.

    Rüzgârları aşılayıcı olarak gönderip gökten su indirdik, böylece sizi suladık. (Yoksa) siz suyu depo edemezdiniz. (Hıcr, 15/22)

    Bu ayet de, henüz yirminci yüzyılda anlaşılan ilmi bir gerçeğin Kuran tarafından asırlar önce ifade edildiğinin bir göstergesidir. Rüzgârlar su buharından meydana gelen bulutları birbirine çarpıştırır. Bu çarpışmada bulutlarda pozitif-negatif elektron geçişmesi olur, şimşek meydana gelir. Rüzgârlar bulutları sıkıştırarak yere yağmuru aşılar. Aynı zamanda rüzgârlar, bitkiler üzerinden eserken, erkek tohumları dişi tohumlar üzerine kondurmak suretiyle onları aşılar. Böylece bitkilerde döllenmeye yardım eder. Yine bu ayet gökten inen yağmur sularının yerin dibinde depo edildiğini ve böylece oradan çeşmeler ve kuyular açmak suretiyle canlıların sulanabileceğini anlatmaktadır.

    Her şeyi çift yarattık. (Zariyat, 51/49); Her tür eksiklikten uzak olan Allah, yerin bitirdiklerinden, nefislerinden ve daha bilmedikleri nice şeylerden bütün çiftleri yaratmıştır. (Yasin, 36/36)

    İlim adamlarının kısa bir zaman önce keşfettiği bir hususu Kuran asırlar öncesinden haber vermiştir. Bugün çok iyi bilinmektedir ki, insanlar nasıl çiftse, diğer canlılar da öyle çifttir. Hatta her şeyin asıl maddesi olan atomlar da çifttir. Onların bir kısmı artı, bir kısmı eksi yüklüdür. Ayrıca her şeyde cazibe (çekme) ve dafia (itme) olmak yönüyle de bu ikilik değişik bir şekilde kendini göstermektedir. İkinci ayette ise, o günün insanının müşahedesine arz edilen tablonun dışında, o devre göre bilinmeyen bir kısım şeylerden de bahsedilerek daha sizin bilmediğiniz şeyleri de çift yarattı deniyor.

    Göğü biz çok sağlam bir şekilde bina ettik, onu genişleten biziz. (Zariyat, 51/47)

    Bu ayette, ilim mahfillerinde ağırlığını devam ettiren mekân genişlemesi bin dört yüz küsur sene evvel Kuranda söz konusu edilmektedir
#24.05.2009 15:47 0 0 0
  • ALLAH razı olsun bu güzel paylaşım için
#24.05.2009 16:41 0 0 0