Kürt İdris

Son güncelleme: 10.01.2011 23:03
  • Kürt İdris Kimdir - Kürt İdris Hakkında - Kürt İdris Resimleri - Kürt İdris Biyografi - İdris Özbir 'Kürt İdris'' olarak tanınan İdris Özbir, Sarıyer'deki evinde öldü.
    1937 yılında Kars'ta doğan Özbir, akciğer kanseri nedeniyle bir süredir tedavi görüyordu.
    ''Suç örgütü yöneticiliği yapmak'', ''silahla tehdit, zorla senet imzalatmak, zorla para almak'', ''Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet'' ve ''arazi mafyacılığı'' gibi suçlardan hakkında çeşitli tarihlerde soruşturma ve davalar açılan Özbir, son olarak 10 Nisan 2001 tarihinde, 8 ay boyunca tutuklu kaldığı bir dava kapsamında İstanbul DGM'ce serbest bırakılmıştı.
    Özbir bu dava kapsamında, diğer sanıklarla birlikte yıldırma, korkutma ve sindirme gücünü kullanarak, İstanbul ve Bursa'da çek-senet tahsilatı ile arazi ihtilaflarında aracılık yaptığı gerekçesiyle yargılanıyordu.
    İdris Özbir 1937 kars doğumluydu.Aralık 2002'de öldü. mezarı zincirlikuyu'da; "her canlının bir gün ölümü tadacağı" o yerde. istanbul'a geldiğinde kelime türkçe bilmiyormuş, lakabı oradan kalma. "mustafa kemal'e, ismet paşa'ya, kenan evren'e baba diyen bu millet bana da baba demiştir, sağ olsun" diye bağlamışlığı vakidir bir röportajını.

    yüksel şengül'ün elimden düşürmediğim kitabı "konuşanlar konuşulanlar"da kürt idris "babalar savaşı" haberleri için de şöyle demişti:

    "şimdi benim iki oğlum gazinoya gidiyor, orada dündar kılıç'ın da çocukları var. orada içip, münakaşa ediyorlar sonra birbirlerine ateş ediyorlar, büyütülecek ne var, çocuklar ateş etmiş. işte buna babalar savaşı diyorlar..."

    kendi ifadesine göre on kere idamla yargılanmış, her "büyük ve namuslu baba" gibi o da, "kadın ve uyuşturucu ticaretini ahlaksızca bulduğu için yapmadığını" söylemiş. kağıt üstünde tek sabıkası var: cinayet.

    malumunuz, inci baba'dan kürt idris'e, nihat akgün'den drej ali'ye, bütün bu adamların iddiası budur: mafya değiliz, kabadayıyız, pis iş yapmayız, gariban dostuyuz.

    biz de yedik.

    talimhane'de zıtlaştığı biriyle duello yapar ve bıçakla öldürür. afla çıktğı için "demirel ve ecevit'ten allah razı olsun" demeyi eksik etmez.

    şengül, "fakir dostusunuz, bu servetin kaynağı nedir" diye sorar. cevap müthiştir: "cenabı hakkın gizli hazinesi bu. canım sıkılıyor, şimdi bir kese altın gelecek diyorum, hop geliyor. misal haraç almam, yıllar önce borç vermişimdir adam onu getirmiştir."

    gizli hazinenin kaynağının cenabı hak değil de "başka şeyler" olduğunu anlatmaya gerek yok sanırım.

    kürt idris, sanat camiamızı ise şöyle yorumluyor: "bülent ersoy yiğittir. eski zaman başkent gazinosu'nda eğleniyoruz, yanımda iki profesör, üç milletvekili. polis bastı. bülent ersoy yanıma gelip, silahınız varsa verin saklayayım dedi. çok duygulandım, meftun oldum ona. olsa da sana vermem deyip teşekkür ettim."

    inci konusunda inci baba'dan geri kalmayan kürt idris şöyle buyuyor: "adalet gerek adalet, herkes eşit olsun, devlet evladına baba olsun. ben hitler'e lanet ettim, insanları fırına sokuyordu. şimdi adama bir yerde hak veriyorum. o bunu düşmanına yapıyordu, yahudiye yapıyordu, kendi insanına değil."

    böyle bir bir hayat trajedisiz olur mu?

    istiklal marşı'nı sopayla hapishanede öğrenmiş: "allah düşmanımı düşürmesin. bir marş var 760 sopa yedim öğrenene kadar. ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım... ne suçum var, marşı bilmiyorsam. tatlılıkla öğrenemez miydim? hapishanede ad soyad yok, ulan aşağı, ulan yukarı. mamak'tayım* bir kağıt gelmiş, komutan imzala ulan dedi, bir bakayım dedim. nee sen misin bunu diyen, ellerime sopa yedim, bakmadan imzaladım. o an idam fermanı olsa imzalarsın".

    röportajın finali epey vurucu. dünyadaki babalar mı daha güçlü bizimkiler mi sorusuna idris aga şöyle cevap veriyor: "onlar devlet gibi. türkler uluslarası babalık yapamaz. çünkü merhametli insanlarız biz. [politik tespitimle bu bahsi tümden magazinden kurtarayım: 80'lerin sonu henüz türkiyelilik, üst kimlik, kürt realitesi tartışılmadığından olsa gerek, kürt idris, kendilerinden türkler diye bahsediyor / itaatsiz]" onlar gözünü kırpmadan adam öldürüyor, biz o kadar gaddar olamayız."

    cenazesi tıpkı dündar kılıç'ın ne bieyim inci baba'nın cenazesi gibi, mafyanın, "sanat" dünyasının, politikacıların toplanma yeri gibiydi. herkes oradaydı herkes.
    1990'larda adını duyurmaya başlayan mafyöz bi insandı kendileri. kendisi, yeraltı kariyerine, hazine arazilerini parselleyip satmadan, çek senet tahsilatına, adam yaralama, kaçırma tehdit, hatta hatta ulusrarası civaoksit kaçakçılığı gibi 'pek çok ayrı uzmanlık dalı'nı sığdırmayı başarmıştı. 80'lerde body guardlık yada o yılların değimiyle bar fedailiği yaparak başlayan, idris özbir davaları devam ederken 2002 yılında akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. bir dönem müzik piyasasına da girip başarılı olamayan özbir'in ibrahim tatlısesi himayesine aldığı ve yeraltı dünyasıyla tanıştırdığı söylenir. 'babanın ölümü'nün ardından oğulları 'baba mirasını taşıyamadıkları' gerekçesiyle birbirlerine girdiler.

    idris Özbir - idris Özbir Resimleri - idris Özbir Hakkında - idris Özbir Biyografi - Yeraltı Dünyası idris ÖzbirAli Özbir Kürt İdrisin OğluAli Özbir

    Kürt İdris Resimleri Fotoğrafları
#26.05.2009 12:59 0 0 0
  • Ali Özbirin Babasıdır:D
#29.05.2009 17:36 0 0 0
  • :D emeğine sağLıK
#30.05.2009 14:17 0 0 0
  • ben allah tan dilegim mekanı cennet olsun takdiratı affetsin ankarada oturuyorum ben dayımla berAber idris özbir arkadaşlar idris benim dayımdir karslıdır susuz kayadibilidir kızıl çaçaklıdır nihaT ÖZBİR RE SÖYLEYİN SEFİK ACARI İYİ TANIR ALLAH YARDIMCILARI OLSUN HEPSİNİN GELECEGİ İYİ OLSUN ARKADAŞLAR ALINTERİ GÜZEL BİR İŞTİR ADAM ÖLDÜRMEK İSTİR YORSANIZ İKİ ŞEY İÇİN ÖLDÜRÜN BRİ EKMEGİN İKNCİSİ NAMUSUN ONLAR DELİKANLIKDIR EN GÜZEL ŞEY EFENDİLİKTİR ARKADAŞLAR MALİKA YENGEYE ALLAHTAN SİFALAR VERMESİNİ DİLERİM ARKADAŞLAR GECENİZ İYİ OLSUN CEP ... KENDİNİZE İYİ BAKIN
#14.08.2009 20:23 0 0 0
  • ben mustafa acıbucu bende karslıyım kayadibiliyim ve kızılçaçaklıyım idris dayımızın ne kadar iyi ve yardım sever olduğunu bende söleyebilirim
#02.02.2010 00:15 0 0 0
  • tüm özbir ailesine saygımız sonsuz istasyon lu
#19.02.2010 12:58 0 0 0
  • dogan ozbirin kizi dilara ozbiri olduresiye dovdugunu duymustum basit bir sarkiciya(omer sahin) asik oldugu icin kizinin pesine yedi adamini takip gunlerce izlettigini sonrada kizi dag evine hapsettirip gunlerce baski uyguladigi eger o sazci ile bir daha gorusurse onu oldurtucegini solemesinin uzerine kizin baskidan bunalip intihar ettigini ogrendik cok uzulduk sonra ne oldu bilmiyoruz ama kiza cok uzulmustuk
#13.10.2010 17:33 0 0 0
  • kürt idris baba mıza allahtan rahmet dılıyorum nur içerisinde yatsın
#03.01.2011 03:08 0 0 0
  • idris babamiz sagolsaydi torunu dilara nur özbir e sahip cikardi simdi eroinman olmus diyorlar yazik iste ah almayacaksin allah oyle buyuk ki o kadar kurmarhane isletti o kadar adam vurdurdu eroin isi yapti aha iste kendi torunu bir sazci "omer sahin"ugruna gece gunduz icip milyarlar harciyormus genclik hatasi iki kez intihar etti kac kez alkol komasina girdi dedi gecen aligilde inanmamistim nihayet gordum ama taninmayacak hale gelmis ceylan gibi kizdi tek bakista asik ederdi kesin o sazciyi tehdit edmislerdir yoksa kimse o kizdan kolay kolay vazgecemez abim ag hayat iste oyun bozucu cocukta dehset calip soluyor bellki sevmis yazik be aq duzeni bozuk dunya abim
#10.01.2011 23:03 0 0 0