Yozgat Çamlığı Millî Parkı

Son güncelleme: 02.06.2009 21:06
  • yozgat milli park - yozgat camligi - yozgat camlik milli parki
    noimage

    Yozgat Çamlığı Millî Parkı, İç Anadolu'da insan etkisi ile meydana gelen step içerisinde yer alan sayılı kalıntı ormanlardan biridir. Ortalama yüksekliği 1350 m. olan sahadaki arazinin morfolojik özelliklerini tepeler , sırtar ve vadilerde parçalanmış dalgalı düzlükler meydana getirmektedir.

    265 hektarlık çamlığı 1985 yılında Yüksek İcra Vekilleri Heyetinin kararıyla Milli Park haline getirilmiştir. Bakanlar Kurulu kararıyla kullanma ve irtifa hakkı Orman Genel Müdürlüğü'ne verilmiştir.

    Şehrin hemen 2 kilometre güneyinde yer alan Çamlık Milli Parkı güzel bir dinlenme ve eğlenme yeridir. İçerisinde bulunan çam çeşidinin bir benzerinin sadece Kafkaslarda olduğu bilim adamlarınca tespit edilmiştir. Yozgat'a 2 kilometrelik bir asfalt yolla bağlanır. İçerisinde 3 yıldızlı bir otel mevcuttur. Ayrıca İl Özel İdaresince yaptırılan gazino ve restoran, kamp yerleri, çocuk oyun parkı, soğuk çeşmeleri, temiz havası ve bitki örtüsüyle görülmeye değer bir yerdir.

    YOZGAT ÇAMLIK MİLLİ PARKI

    Yozgat Çamlık Milli Parkı Türkiye'nin 1958 yılında ilan edilen ilk milli parkıdır.İl Merkezine 2 km uzaklıkta ve soğukoluk tepesinin kuzey yamacında 264 ha. Büyüklüğündeki sahayı kaplayan ve doğal olarak yetişen karacam ve sarıçam ormanıdır. Çamlıkta bulunan karacamlar 300 yaşından büyük olmasına rağmen büyüme ve tohum verme yeteneğine sahiptir.

    Alan içerisinde altın kartal,şahin, doğan keklik tavşan tilki ve benzeri hayvanları görebilirsiniz.bir rivayete göre " Diyar diyar aslısını arayan kerem'in Yozgat çamlığına getirmişler aslıyı bulamayan Kerem bir çam diktirip şöyle demiştir: BU ÇAMDAN NİCE ÇAMLAR FİLİZLENSİN BİR KORULUK OLUŞSUN.SAZLAR SÖZLER HEP BİZİ SÖYLESİN ." o gün bu gündür çamlık bir sevda türküsü gibi buram buram aşk tüter.Gönüllerde yer tutarmış.
#27.05.2009 01:28 0 0 0
  • emeğine sağlık bir yozgatlı olarak gururlandımm
#02.06.2009 21:06 0 0 0