Armies Of Exigo

Son güncelleme: 27.05.2009 13:23
  • Üç ırkın zorlu mücadelesine tanık olacağız...


    Eylül ayında, RTS konusunda beklenmedik bir sürpriz ile karşılaşabiliriz. Nitekim, Armies Of Exigo, böyle bir sürpriz yapabilecek potansiyele sahip. Klasikleşmiş strateji öğelerini aynen barındırıyor, bunun yanında üzerine birçok yenilik ve geliştirme uygulayarak, orjinal olmaya yakın hale geliyor. Üstelik, piyasalara sürecek olan firmanın EA olması, hakkındaki olumlu düşüncelerimizi daha da arttırıyor. Peki nedir Armies Of Exigo'yu sükse yapabilecek duruma getiren özellikler?

    Armies Of Exigo, fantastik dünyada geçecek olan bir RTS olarak karşımıza çıkacak. Her bölümde başarmamız gereken görevler olacak, böylelikle toplam olarak 36 bölüm boyunca mücadele etmemiz gerekecek. Birbiriyle savaş halinde olan üç ırkımız var; The Empire, Beast Horde ve The Fallen. Bu ırkları tek tek oynayabiliyoruz ve ırk başına 12 bölüm düşüyor. Hepsinin kendine göre farklı özellikleri, birimleri, ulaşmaya çalıştığı amaçları ve gelişme şekilleri bulunuyor. The Empire; insan, wood elf gibi ırklardan meydana geliyor. Beast Horde'da ise, ogre, troll gibi ırkları karşımızda göreceğiz. Son olarak The Fallen'da ise, yaratıklardan tutun da böceklere kadar, ölümcül birçok canlı bulunacak. Her ırkın, kendine has ve değişik 20'den fazla birimi olacak.

    Genelde çoğu real-time stratejide olduğu gibi, Armies Of Exigo'da da kaynak yönetimi önemli bir yer tutuyor. Birimlerimizi oluşturabilmek için; tahta, altın ya da gem gibi kaynaklardan toplamalı ve yönetimini etkili bir biçimde sağlamalıyız. Kimi görevlerin can damarını, kaynak konusunda gösterdiğimiz performans oluşturacak. Bunun yanında, çeşitli saldırı ve koruma görevlerinde de bulunacağız. Bazen haritada saldırı düzenleyip başarı sağlamamız gerekirken, bazen ise bir yeri koruyup düşmanı püskürtmemiz istenecek. Bu görevlere katılıp başarı sağladıkça, birimlerimiz gelişecek ve upgrade edilebilecekler. Ayrıca, level atlayarak daha etkili biçimde savaşabilecekler. Birimler 5 level'a kadar atlayabiliyorlar. Üç ırk arasındaki fark, level atlama konusunda da ortaya çıkıyor. The Empire'daki adamlarımız savaştıkça kişisel olarak level atlıyorlar, ama The Fallen'daki birimler savaştıkça özel ruh havuzlarını dolduruyorlar, böylece giderek deneyimleri artmaya başlıyor. Healing konusunda da farklı özelikleri var.

    Armies Of Exigo'nun sunduğu en değişik özelliklerden birisi, savaşların iki level üzerinde geçmesi, yani yeryüzünün yanında yeraltını da kullanabilmek mümkün. Bunu uygulamak, değişik stratejilerin ortaya çıkmasını sağlayacak. Bir üs kurma planımız varsa, bunu yeraltına yapabileceğiz, böylece daha korunaklı olacak. Saldırıları gizlice gerçekleştirebilecek, zaman zaman hüsrana da uğrayabileceğiz. Daha önce de belirttiğimiz gibi, birimlerin kendilerine has değişik özellikleri bulunuyor. The Empire'da bulunan mühendisler, yeraltı saldırılarına karşı mayınlar döşeyebiliyor. İyi hoş ama The Fallen da, gaz fazına geçerek görünmeden düşman üssüne sızabilecek birimlere sahip, bu yüzden The Empire'ın değişik önlemler alması gerekiyor. Her ırk, çeşitli büyüler uygulayıp birbirlerini durdurabilecekler. Beast Horde ise genelde kemikli birimlerden oluştuğu için, vurduğu zaman iyi hit point götüren birimlerden meydana geliyor. Uzun lafın kısası, her birimin, birbirlerine karşı avantajları ve aynı oranda dezavantajları bulunuyor. Bunları oyunda etüt edip uygulamak, gereken önlemleri almak tamamen oyuncuya kalmış olacak.

    Geçen mekanlar birbirinden değişik ve stratejiler uygulamaya elverişli yerler. Yükseltilerden yararlanabilecek, ya da burada tuzağa düşmek yerine yeraltından geçebileceğiz. Değişik mekanlar dedik, bunlar geniş alanlardan oluşabilecek, buralarda kalabalık orduların savaşlarına şahit olabileceğiz. Her ordunun, savaş alanına 200 birim gönderdiğini düşünürsek, bayağı kanlı savaşlar boy gösterecek. Ölen birimlerin kazandığı deneyim puanları, diğer birimler arasında eşit olarak paylaştırılacaklar. Savaş alanlarını da lehimize avantaj olarak kullanmak mümkün. Düşmanı zor durumda bırakabilmek için, köprüleri yıkabilecek, ya da bizim kolay geçişimizi sağlayabilmek için yeniden yapabileceğiz. The Empire olarak mücadele ediyorsak, yüksek yerlere koyabileceğimiz okçular, daha alçakta bulunan düşmanlar için tehlike unsuru olacaklardır. Bu arada şunu da belirtelim; The Fallen ırkı, oyundaki en güçlü birlik olarak belirtiliyor.

    3D motor, bir RTS oyununa göre oldukça kaliteli. Güzel ışıklandırma efektleri var, ayrıca çevre detayları da doyurucu gözüküyor. Yüzey kaplamaları kaliteli olmuş, birimlerin grafiksel detayları ve animasyonları da etkileyici. Büyü efektleri çok hoş gözüküyorlar. Kamera konusunda da bir problemimizin olmayacağı belirtiliyor, yüzlerce birimi kontrol etmemiz gereken geniş çaplı savaşlarda, kamera açıları konusunda bir problem yaşamamamız için uğraşılıyor.

    Armies Of Exigo, multiplayer olarak oynanabilecek. 12 kişiye kadar oyuncuyu destekliyor ve 30-40'a yakın multiplayer level yer alacak. Eylül ayında piyasalarda olacak Armies Of Exigo, değişik özellikleri ile RTS türüne yeni bir soluk katacak gibi gözüküyor. Bekleyip, göreceğiz
#27.05.2009 13:23 0 0 0