Battlefield 2 Special Forces

Son güncelleme: 27.05.2009 13:27
  • Battlefield 2'nin üzerine ek paket nasıl gider değil mi?


    EA'nin Battlefield 2'i çıkarmasının üstünden çok az zaman geçmesine karşın ek paketinin çıkacağını duyurdu. Bu aslında iyi bir haber olmasına karşın bu kadar kısa zamanda duyrulması akıllarda soru işaretlerine yol açtı. Şöyle ki gerek ek paketin içeriği olsun gerekse teknik özelliklerinin ne denli sağlam olacağı konusunda derin şüphelere ortaya çıktı. Fakat gösterilen video ve oyun hakkında anlatılanlar, bu şüpheleri biraz da olsa azalttı. Ancak hepsinden önemlisi oyuna bu ek paketten daha fazla server açılır ve sağlam bir multiplayer alt yapı gelirse, piyasadaki diğer online FPS'lerin başı gerçekten belada demektir.

    İlk olarak EA'nin bu oyunla ilgili amaçlarından bahsedelim. Herşeyden önce multiplayer oyunlarda, her oyuncunun kendini birer kahraman gibi hissetmesini istiyor. Bunun dışında multiplayer konusunda daha akıcı bir oyun dolayısı ile daha akıcı bir alt yapı kurmayı planlıyorlar. Tabi ki bunların yanında oyuna ek özelliklerde katacaklar. Mesela gaz maskesi!

    Evet oyunda gaz maskesi olması gaz bombası olacağı anlamına da geliyor. Bu hiç şüphesiz taktiksel açıdan çok işe yarayan bir araç olacaktır, elbette kullanmayı bilenlere. Çünkü gaz maskesi takan adamın nişan alması ya da hızlı koşması gibi durumlar aksayabilecek, bu da hızlı hareket edilmesi gereken yerlede büyük dezavantaj haline gelecek. Buna karşın gaz bombasını doğru yerlerde kullanır ve takım arkadaşlarınız da doğru yerlerde durursa, toplu katlıyamları bolca gerçekleştirebilirsiniz. Görüldüğü üzere taktiksel açıdan büyük bir gelişme olan gaz bombasını oyuna koymaları bence büyük bir yenilik olmuş.

    Oyundaki amacımız tamamiyle özel ve gizli operasyonlara çıkmak olduğu için bunun gerektirdiği araçlarımızda oyuna eklenmiş. Bunlardan belki de en önemlisi olan atlama halatı oyuna eklenmiş. Peki atlama halatı nedir? Atlama halatı bir binadan zemine ya da karşı binanın çatısına kolayca geçebilmenizi sağlayacak olan halat. Bu halatı şu şekilde atıyoruz; bir ok yardımı ile gitmek istediğimiz yere hedef alıyoruz ve oku atar atmaz geçmek istediğimiz yere doğru kaymaya başlıyoruz. Bu da kuşkusuz taktiksel açıdan çok işe yarayan bir araç olacaktır. Mesela haritanın yanlarındaki su kanallarından yollar ile ilerisindeki binanın arkasına geçilebiliyor. 16 kişilik takımınızın sadece 2 kişisini bu kanallardan o binanın çatısına çıkarsanız, geri kalanlar ortadan saldırsa. Tepeye çıkar çıkmaz ateşe başlayan adamlarınız ile inanılmaz bir üstünlük sağlayabilirsiniz.
    Bu özellikler haricinde eklenen diğer özellikler, klasik FPS'ler ile hemen hemen aynı. Mesela 8 yeni bölüm, 12 silah ve 10 araç eklenmiş. Buna karşın grafikler ve teknik özellikler üzerinde de oldukça fazla oynama yapılmış. Fakat oyundaki belki de en büyük değişim, karanlık mekanlar olacak! Bu kimileri için çok sıkıcı gibi gözükebilir fakat karanlığı kullanmayı öğrendiğimizde kesinlikle büyük üstünlükler sağlayacağız. Öyle ki gece görüşümüz olmasına rağmen onu da kullanacağımız yerleri bilmemiz gerek. Mesela hiç ışık olmayan bir sokakta geçe görüşüne geçmek ve o şekilde hareket etmek büyük avantajlar sağlarken, az sayıda ışık kaynağı olan bir mekana ( mesela 2-3 tane sokak lambası çalışır durumda olan bir sokakta) gece görüşüne geçtiğimizde bu dezavantajımıza olacak ve çevredeki ışıklar gerçekten gözümüzü çok rahatsız edecek.

    Oyundaki araçlar konusunda yapımcıların üstünde durduklar şey ise ilk oyundan daha zayıf fakat hızlı ve sessiz araçlara sahip olacağımız. Bunun başlıca sebebi ise oyunun amacı. Yani oyun bize taktik operasyon ağırlıklı bir oynanış sunmak istiyor bu da zırhlı ve büyük hasar veren araçların oyundan çıkarılması gerektiği anlamına geliyor. Fakat araçlarda büyük bir yenilik olan Jet Ski'ler de oyuna eklenmiş.

    Silahlar konusunda da oldukça gelişme olmuş aslında ve gene gizli operasyonlara yönelik silahlar ön plana çıkarılmış. Öyle ki daha uzun menzilli, susturuculu ve flash gibi bombalar atabilen silahlar eklenmiş oyuna. Fakat en kötü tarafı bu özelliklerin hiç birini orijinal oyunda kullanamayacak olmamız. Her ne kadar yapımcılar daha sonra çıkarılacak bir yama ile bunun mümkün olabileceğini söyleseler de, ilk etapta böyle bir durum söz konusu değil.

    Görüldüğü üzere EA bu sefer Battelfield serisinin içeriğini değiştirmeye yönelik bir oyun yapıyor. Söylenen özellikler oyuna iyi bir şekilde aktarılırsa ve multiplayer konusunda da sağlam server'lar açılırsa, oyun çok rahat şekilde CSS ve diğer online taktik FPS oyunları ile yarışacak hale gelir. Fakat çabuk çıkarmak amacı ile özelliklerin hepsi üstünkörü işlenirse, bu Battlefield serisi için büyük bir çöküş olabilir.
#27.05.2009 13:27 0 0 0