Eşinizle kavga etmek sağlığınız için iyi olabilir

Son güncelleme: 27.05.2009 13:27
  • noimage
    Öfkesini bastıran ve eşine içerleyip bunu ifade edemeyen çiftlerin daha sık kalp, tansiyon hastalıklarına yakalandığı belirlendi. Ayrıca kavga etmekten kaçınan eşin hayatını erken kaybetme olasılığı daha yüksek-miş.

    ABD'de 192 çift üzerinde 17 yıldır yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, öfkelerini bastıran çiftlerin ölme oranı, öfkelerini saklamayan ve soruna çözüm bulan çiftlere nazaran 2 kat daha fazla çıkıyor-muş.

    Araştırmayı yapan Michigan Üniversitesi doktorlarından Ernest Harburg, "Çiftlerin görevlerinden birinin de anlaşmazlık konularında uzlaşma sağlamak olduğunu" belirtiyor.

    "Asıl mesele, anlaşmazlık çıktığı zaman bunu nasıl çözeceksiniz" diye soran Harburg, "Çözemediğiniz, öfkenizi bastırdığınız, eşinize içerlediğiniz ve sorunu çözmeye çalışmadığınız takdirde başınız dertte demektir" diyor.

    Daha önceki araştırmaların, öfkeyi bastırmanın kalp hastalığı ve yüksek tansiyon gibi strese bağlı hastalıkları artırdığını ortaya koyduğunu kaydeden araştırmacılar, bu yeni araştırmada, bir evlilikte bastırılmış öfkenin genel ölüm oranını nasıl etkilediğine bakıldığını belirtti. Bu araştırmada, yaş, sigara kullanımı, kilo, tansiyon, üst solunum yolları sorunları ve kalp riskinin de göz önüne alındığı kaydedildi.

    Harburg ve meslektaşları araştırmalarında, çiftlerin adil olmayan bir davranışa nasıl tepki vereceklerini gösteren bir anket yöntemi kullandı. Ankete katılan 192 çiftten 26'sı öfkesini bastırırken, geriye kalan grupta en azından bir eş öfkesini ortaya koydu. Öfkesini bastıran gruptan 13 kişi hayatını kaybetti, öte yandan diğer grupta bu oran düşük kaldı.

    Harburg, araştırma sonuçlarının halen deneme aşamasında olduğu ve bir örnek oluşturmadığı uyarısında bulundu.

    Araştırmanın, Aile İletişimi dergisinin (Journal of Family Communication) ocak sayısında yayımlanacağı belirtildi.
#27.05.2009 13:27 0 0 0