AIDS Nedir

Son güncelleme: 10.10.2022 12:26
  • HIV (insan bağışıklık eksikliği virüsü: human immunodeficiency virus)...

    Girişim programları ergenlik çağındaki gençlerde riskin azaltılması için umut vaat ediyor

    AIDS'e yol açan virüs olan HIV'in topIam insidansının yakın zamanlarda azalmış olmasına karşın, bu enfeksiyonun ergenlik çağındakiler üzerindeki etkisi gittikçe büyümektedir. Yakın zamanlarda yapılan tahminler, yaklaşık olarak her 4 yeni HIV enfeksiyonunun 1'inin, 13-21 yaşları arasındaki kişilerde görüldüğünü ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra, bütün yeni enfeksiyon vakalarının yaklaşık yarısı, 25 yaşından genç insanlar arasında görülmektedir. Elde edilen bulgular, HIV enfeksiyonu riski taşıyan gençleri hedef alan sürekli koruyucu önlemlerin gerekli olduğuna işaret etmektedir.

    Ancak JAMA'nın 20 Mayıs 1998 sayısında yer alan bir makaleye göre, korunma sağlanması için hâlâ umut var. Afrika kökenli Amerikalı ortaokul öğrencileri üzerinde çalışma yapan araştırmacılar, bu konuyla ilgili eğitim programlarının, HIV bulaşmasına yol açabilen, risk taşıyan cinsel davranışları engellemede etkili olabileceğini göstermişlerdir.

    Araştırmacılar. Philadelphia'nın düşük gelirli kişilerin yaşadığı semtlerindeki okullardan, ergenlik çağındaki 659 öğrenciyi çalışmaya alarak, 3 gruba ayırdılar: cinsellikten uzak durma programının uygulandığı grup; ilişki sırasında lateks prezervatif kullanımının vurgulandığı, daha güvenli cinselliğe yönelik bir programın uygulandığı grup; ve cinsel davranışla ilgili olmayan, sağlığa ilişkin konularda eğitim verilen bir kontrol grubu. Elde edilen bulgular, gerek cinsellikten uzak durma gerekse güvenli cinsellik programlarının, ergenlik çağındaki gençleri HIV riskine maruz bırakan cinsel davranışları azaltabildiğini göstermiştir; ancak güvenli cinsellik programları, özellikle cinsel deneyimi olan gençlerde daha etkili ve etkileri daha kalıcı olabilir.

    Araştırmada elde edilen diğer bulgular şunlardır:

    · Programdan sonra, cinsellikten uzak durma programına katılan gençler, diğer gruplara kıyasla, cinsellikten uzak durmanın gebeliği ve AIDS'i önleyeceğine daha fazla inanmakta, cinselliğe karşı daha az olumlu bir tutum ifade etmekte ve 3 ay içinde cinsel ilişki yaşama eğimlerinin daha az olduğunu belirtmekteydiler. · Programdan sonra, güvenli cinsellik programındaki gençler, prezervatif kullanımıyla ilgili bilgiler konusunda, cinsellikten uzak durma programındakilere kıyasla anlamlı derecede daha yüksek skor elde ettiler ve prezervatifin, gebelik, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve HIV enfeksiyonunu engelleyebileceğine daha fazla inanmaktaydılar.· Hem cinsellikten uzak durma hem de güvenli cinsellik programındaki gençlerin, HIV riskini azaltma konusundaki bilgilere ilişkin skorları, kontrol grubundakilere göre anlamlı derecede daha yüksekti.


    HIV NASIL BULAŞIR:

    HIV (insan bağışıklık eksikliği virüsü: human immunodeficiency virus), kan, meni ve vajen salgıları gibi vücut sıvılarında bulunur ve enfekte biriyle korunmasız cinsel ilişki, enjeksiyonla madde kullananlarda iğne paylaşma ve çok daha ender olarak enfekte kanın nakledilmesiyle bulaşır. HIV ile enfekte annelerin doğurduğu bebeklere doğumdan önce ya da doğum sırasında ya da anne sütünden enfeksiyon geçebilmektedir. HIV, evde ya da işyerindeki olağan temaslarla bulaşmaz

    HIV ENFEKSİYONU NASIL ÖNLENEBİLİR?

    * Cinsel ilişkide bulunmamak
    * Cinsel etkinliği olanların, her tür cinsel temas sırasında lateks prezervatif kullanması
    * İğne paylaşmamak
#02.07.2004 09:27 1 0 0
  • Bİlgi İçin Te$ekkürler.......
#07.12.2004 13:50 0 0 0
  • ellerine saglik
#08.03.2005 21:04 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#10.10.2022 12:26 0 0 0