Sigara Astım Kontrolüne Engel Oluyor

Son güncelleme: 29.05.2009 05:04
  • sigaranın zararları - astım - astım kontrolleri
    noimage
    Sigaranın bir zararı daha ortaya çıktı!

    Birçok sağlık sorununa neden olan sigaranın, özellikle çocukluk çağında ortaya çıkan astımın kontrol altına alınmasını engellediği, sigara dumanına maruz kalan çocukların astımlarının hem erken başladığı hem de daha şiddetli seyrettiği bildirildi.

    Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Sapan, kronik bir solunum yolu hatalığı olan astımın dünyada yaklaşık 300 milyon, Türkiye'de ise 4-5 milyon kişiyi etkilediğini söyledi
    Çocukların astıma yakalanmalarına neden olan alerjenlerin yanı sıra astıma neden en önemli faktörlerin başında sigara dumanına maruz kalmanın ve viral enfeksiyonların geldiğini dile getirerek, ''Ayrıca egzersiz yapmama, keskin kokular (boya, badana), tozlar (tebeşir tozu gibi), rüzgar ve yağmur gibi etkenler astıma neden olabilmektedir'' dedi.

    Sapan, sigaranın Türkiye'deki astım hastalığının yeterince kontrol altına alınmasının en önemli nedeni olduğunu belirterek, ''Sigara dumanına maruz kalan çocukların astımları, hem erken başlamakta hem de daha şiddetli seyretmektedir.

    Bu çocukların ilaç ihtiyaçları daha çok olmaktadır ve astımları zor kontrol altına alınmaktadır. Sigarayla direkt temas etmek şart değil, kokusu yetiyor.

    Pasif sigara dumanına maruziyetin önlenmesi çocuklarımız için çok ama çok önemlidir'' diye konuştu.
#29.05.2009 05:04 0 0 0