Dede Efendi özel programı

Son güncelleme: 29.05.2009 20:15
  • Dede Efendi özel programı


    31 Mayıs Pazar günü Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenecek Ney Dergisi İstanbul buluşması kapsamında “Dede Efendi Özel programı” İstanbullulara tasavvuf ve musikiyle dolu bir gün yaşatacak.

    Hammamizade İsmail Dede Efendi, Zeytinburnu için çok özel bir anlam taşıyor. 1798′de Yenikapı Mevlevihanesi şeyhi Ali Nutki Dede’ye bağlanan, ertesi yıl “çile”sini tamamlayarak “dede” olan, çiledeyken bestelediği ilk şarkısıyla padişah III.Selim’in dikkatini çeken, art arda bestelediği yapıtlarla dönemin gözde bestecileri arasına giren ve yüksek saray görevlerinden müezzinbaşılığa atanan Dede Efendi, hayatının büyük bölümünü Yenikapı Mevlevihanesi’nde geçirdi. Dede Efendi, Enderun’da ve Yenikapı Mevlevihane’sinde müzik dersleri verdi, kendisinden sonra bayrağı devralacak birbirinden değerli talebeler yetiştirdi.

    Dede Efendi’ye hasredilen özel program 30 Mayıs Cumartesi günü saat 10.00′da Neyhane’deki buluşmayla başlayarak, Panaroma 1453 Tarih Müzesi, Yenikapı Mevlevîhânesi, Sultanahmet Camii ve Dede Efendi Evi ziyaretleriyle son bulacak.

    31 Mayıs Pazar günü Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek program saat 16:00′da açılış kokteyli ile başlayacak. Açılış konuşmalarının ardından sinevizyon gösterisiyle devam edecek program, koronun sahne almasıyla birlikte, İstanbullu tasavvuf tutkunlarını Dede Efendi bestelerine, tasavvuf müziğine ve neyin büyüleyici sesine doyuracak.

    Solist Doğan Dikmen’in seslendireceği bestelere Özel Özer tanburu ile eşlik ederken Ali Tan, Ender Doğan, Eymen Gürtan, Hakan Alvan ve Hüseyin Özkılıç da neylerine üfleyerek eşlik edecekler.
#29.05.2009 20:15 0 0 0