Gölde bulunan çemberler şaşırtıyor

Son güncelleme: 30.05.2009 00:07
  • noimage

    noimage

    Sibirya'da Baykal Gölü'nde oluşan 4 kilometre çaplı gizemli çemberler bilim adamlarını şaşırtıyor.
    Dünya'dan 354 kilometre uzaklıktaki yörüngesinde seyretmekte olan Uluslararasu Uzay İstasyonu'ndaki astronotlar Sibirya'nın Baykal Gölü'nde gizemli ve neredeyse mükemmel formda bulunan çemberlerin fotoğraflarını çekti.

    5 Nisan ve 27 Nisan tarihleri arasında çekilen fotoğraflarda görülen çemberler, donmuş şekildeki gölün buzulları kırılmaya başlarken ortaya çıktı.

    NASA sözcüsü, bu tip çemberlerin suyun buz haline dönüşürken ortaya çıktığını ve erirken kaybolduğunu belirtti. Çemberlerin mükemmel formunun ise, buz yüzeyinin oldukça ince olması nedeniyle oluştuğu belirtildi.

    Rusya'da bulunan ve tek başına Dünya üzerindeki içilebilir su rezervinin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan Baykal Gölü, yılın bu döneminde çok hızlı bir şekilde gün aşırı donup eriyerek, yüzeyindeki buz tabakasını yeniliyor.
    Dünya'nın en eski göllerinden biri olan Baykal Gölü'nün 25 ila 30 milyon yıl önce oluştuğu, ve 1,6 kilometreye yakın derinliğe sahip olduğu biliniyor. Gölün tatlı sularında, dünyada başka hiçbir yerde bulunmayan birçok canlı türü yaşıyor
#30.05.2009 00:07 0 0 0